Cukiernicy z Norwida o produkcji tortu na 8 Marca |
Słuchacze Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego – Cukiernik , na prośbę Pana Dyrektora przygotowali wszystkim Paniom pracującym w Zespole Szkół Nr 1 w Świdniku z okazji Dnia Kobiet słodką niespodziankę w postaci tortu.
Poniżej relacja naszych cukierników oraz Pani Moniki Bąk prowadzącej zajęcia praktyczne o etapach produkcji tortu. Pracę nad tak słodkim poczęstunkiem ważącym około 8 kilo rozpoczęliśmy od przygotowania i upieczenia aż 9 blatów biszkoptowych z 8 jajek każdy. Kolejnym etapem było sporządzenie syropu do nasączania. Użyliśmy syropu z gruszek oraz zaparzonej kawy z odrobiną alkoholu. Podstawą dobrego tortu jest przecież odpowiedni nasącz biszkoptów! Po nasączeniu biszkoptów przyszedł czas na podstawowy składnik jakim jest krem. W tym przypadku sporządziliśmy krem grzany o smaku czekoladowym w 5 porcjach. Po przygotowaniu kremu i nałożeniu go na biszkopt, zanurzyliśmy w nim kawałki soczystych gruszek tworząc w ten sposób niepowtarzalny smak kremu. Kiedy już wszystkie biszkopty zostały przełożone powstałym kremem sporządzaliśmy masę cukrową na podstawie bardzo dobrze znanej nam receptury. Po zagnieceniu masy i schłodzeniu jej, rozpoczęło się długotrwałe wałkowanie i równomierne powlekanie nią tortu. Następnie druga warstwa tortu, tak aby utworzyć piętro... Oczywiście nie mogło zabraknąć delikatnego elementu dekoracyjnego w postaci falbanki umieszczonej w miejscach złączenia poszczególnych warstw. W międzyczasie cukiernicy wytrwale pracowali nad dekoracją taką jak różyczki, listki, motylki wykonaną z masy cukrowej. Szkolenie w zakresie sporządzania wszelkiego rodzaju dekoracji z masy plastycznej, czekolady , owoców udzielała Pani Małgorzata Motyl. Na koniec przyszedł czas na udekorowanie tortu. Do tego zostały użyte żywe truskawki, bita śmietana, dekoracje wykonane w masy cukrowej oraz czekolady. A oto efekt finalny! Przygotowała Bąk Monika Opiekun KKZ Cukiernik
|