Cukiernicy z Norwida o produkcji tortu na 8 Marca
cukiernik8
WP 20160305_13_53_57_ProSłuchacze  Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego – Cukiernik , na prośbę Pana Dyrektora  przygotowali wszystkim Paniom pracującym w Zespole Szkół Nr 1 w Świdniku  z okazji Dnia Kobiet słodką niespodziankę w postaci tortu.

Poniżej relacja naszych cukierników oraz Pani Moniki Bąk prowadzącej zajęcia praktyczne o etapach produkcji tortu.

Pracę nad tak słodkim poczęstunkiem ważącym około 8 kilo rozpoczęliśmy od przygotowania i upieczenia aż 9 blatów biszkoptowych z 8 jajek każdy. Kolejnym etapem było sporządzenie syropu do nasączania. Użyliśmy  syropu z gruszek oraz zaparzonej  kawy z odrobiną alkoholu. Podstawą dobrego tortu jest przecież odpowiedni nasącz biszkoptów!

WP 20160306_09_30_21_ProPo nasączeniu biszkoptów przyszedł czas na podstawowy składnik jakim jest krem. W tym przypadku  sporządziliśmy  krem grzany o smaku czekoladowym w 5 porcjach. Po przygotowaniu kremu i nałożeniu go na biszkopt, zanurzyliśmy  w nim kawałki soczystych gruszek tworząc w ten sposób niepowtarzalny smak kremu.

tort2

Kiedy już wszystkie biszkopty zostały przełożone powstałym kremem  sporządzaliśmy  masę cukrową  na podstawie bardzo dobrze znanej nam  receptury. Po zagnieceniu masy i schłodzeniu jej, rozpoczęło się długotrwałe wałkowanie i równomierne powlekanie nią tortu.

tort4

Następnie druga warstwa tortu, tak aby utworzyć piętro...

Oczywiście nie mogło zabraknąć delikatnego elementu dekoracyjnego w postaci falbanki umieszczonej w miejscach  złączenia poszczególnych warstw.

cukiernik7

W międzyczasie   cukiernicy wytrwale pracowali nad dekoracją taką jak różyczki, listki, motylki wykonaną z masy cukrowej. Szkolenie w zakresie sporządzania wszelkiego rodzaju dekoracji z masy plastycznej, czekolady , owoców udzielała Pani Małgorzata Motyl.

tort3

Na koniec przyszedł czas na udekorowanie  tortu. Do tego zostały użyte żywe truskawki, bita śmietana, dekoracje wykonane w masy cukrowej oraz czekolady.

A oto efekt finalny!

P3089469

Przygotowała

Bąk Monika

Opiekun KKZ Cukiernik

 

 EFRR plakat

 Plakat projektu 12

 plakat.jpg

  plakat EFS przed 2018

  plakat EFS poziom po 2018

 

Sport w Norwidzie

 

 bip_logo_pomn1_grad