Finał drugiej edycji „Warsztatów kulinarnych”
Młodzież klas III Gimnazjum im. Jana Pawła II w Świdniku pod opieką pań: Anny Niedzielskiej i Anny Gilety, od lutego do marca, uczestniczyła w drugiej edycji „Warsztatów Kulinarnych". Zajęcia nauki gotowania odbywały się w dwóch turach w Zespole Szkół Nr 1 im. Cypriana Kamila Norwida w Świdniku pod kierunkiem nauczycieli gastronomii. Chętnych do nauki gotowania było bardzo wielu. Ponad stu uczniów skorzystało z zajęć w profesjonalnej pracowni gastronomicznej. Warsztaty kulinarne nauczyły umiejętności czytania receptur gastronomicznych, obsługi sprzętu gastronomicznego i poszukiwania smaków potraw.
Tematem przewodnim tegorocznych warsztatów było ciasto drożdżowe i biszkoptowe, na bazie których Gimnazjaliści robili pyszne wypieki.
Dnia 13 i 14.03.2017 r. odbyło się podsumowanie warsztatów kulinarnych a zarazem zmagań Gimnazjalistów w praktyce z pizzą i babeczkami. Nasi młodsi koledzy świetnie radzili sobie w Ośrodku Egzaminacyjnym Zespołu Szkół. Ciasta drożdżowego przygotowanego wspólnie ze starszymi kolegami z Norwida nie powstydziłby się nawet „Master Chef". Integracja młodzieży i zdobywanie umiejętności kulinarnych to cenne doświadczenia jakie towarzyszyły tym spotkaniom. Nikt nie musiał oddać fartucha : ), ale ...złożyć kitel kucharski, z czym również nie było problemu.
Mówi się, że kuchnia jest sercem każdego domu, my w naszej pracowni gastronomicznej stworzyliśmy podczas warsztatów przyjazną atmosferę i dobrą energię. Wspólne gotowanie było świetną zabawą, ale i sprawdzeniem swoich sił w gastronomii. Za fachowe wsparcie dziękujemy uczniom Norwida z klasy I , II i III Tż oraz I Th, a Gimnazjalistów zapraszamy do nauki w naszej szkole.
 Anna Kołodziejczyk, Małgorzata Motyl
Zajęcia z dnia 14 marca:
Zajęcia z dnia 13 marca:
 

 EFRR plakat

 Plakat projektu 12

 plakat.jpg

  plakat EFS przed 2018

  plakat EFS poziom po 2018

 

Sport w Norwidzie

 

 bip_logo_pomn1_grad