NORWID- świadomy wybór PDF
wtorek, 12 maja 2020 07:43

NORWID- świadomy wybór

Kiedy kończymy gimnazjum stajemy przed trudnym wyborem, musimy zdecydować co dalej, w jakim kierunku chcemy podążać i jaka szkoła będzie dla nas najlepsza. Jaki profil pozwoli najlepiej rozwijać nasze zainteresowania i będzie wskazówką do dalszej drogi.

Od zawsze moją pasją było gotowanie, lubiłam spędzać czas w kuchni, odtwarzać przepisy, modyfikować, tworzyć swoje własne. Eksperymentować ze smakami, różnymi połączeniami i kompozycjami. Szukałam więc szkoły, która pozwoli mi zdobyć wykształcenie średnie, a zarazem połączyć to z pasją.

I tak trafiłam na Norwida, który oferował klasę o profilu Technik żywienia i usług gastronomicznych. Czyli coś czego szukałam. Co mnie zachęciło do wybrania tego kierunku? Zdecydowanie możliwości jakie daje. Technik żywienia to zawód, który daje szansę rozwijania swoich zainteresowań kulinarnych, ciągłego zdobywania nowych umiejętności oraz poznawania technik stosowanych w gastronomii. Podczas nauki kształtujemy umiejętności praktyczne jak i teoretyczne związane z planowaniem i organizacją żywienia, które będziemy mogli wykorzystać w przyszłej pracy.

Więcej…
 
Fenomen kuchni molekularnej PDF
czwartek, 07 maja 2020 10:41

Każdy z nas, kto oglądał Harrego Pottera zazdrościł mu, że je fasolki o smaku kawy, kokosa czy wątróbki. Dziś ciasto o smaku najdroższych perfum czy lodowe chipsy można sobie zrobić... w domu. Wszystko to dzięki budzącej ogromne zainteresowanie na świecie kuchni molekularnej. Tu króluje zasada „Nie ufaj temu, co wiesz o jedzeniu”.

 Za pomocą ultradźwięków możemy przenosić smaki tak, że lody będą miały smak bekonu, a chleb będzie smakował jak lody. Można korzystać z przepisów kuchni staropolskiej, ale wprowadzać nowoczesne i laboratoryjne metody: żelifikację, emulsyfikację czy sous-vide, dzięki czemu powstaną całkiem nowe, niepowtarzalne potrawy.

Młodzież Technikum żywienia i usług gastronomicznych miała okazję właśnie tak wykonać gastronomiczne eksperymenty w Centrum Innowacyjnno Wdrożeniowym Nowych Technik i Technologii w Inżynierii Rolnicznej . Dr hab Katarzyna Kozłowicz kierowała pracą uczniów, którzy z  zapałem wykonywali potrawy wg wskazanych  receptur.

Spaghetti z malin, kawior z curacao, sok jabłkowy z jabłkowa pianką, tatar z arbuza czy a^la jajko sadzone z mleczka kokosowego i soku pomarańczowego okazały się bardzo ciekawym doświadczeniem w kuchni. Najwięcej emocji wzbudził ciekły azot, który dał spektakularny efekt wykwintnym potrawom. Ciepłe emulsje po zanurzeniu w ciekłym azocie pokrywały się delikatną warstwą lodu o temperaturze około -80°C, natomiast w środku pozostawały ciepłe (20°C).

Na całym świecie kucharze udoskonalają swoje wizje i wymyślają nowe potrawy. Wymaga to o wiele więcej czasu, ale przede wszystkim wiedzy chemiczno –fizycznej. Efekt jest za to bezcenny.

Zapraszamy do Norwida na więcej informacji o kuchni molekularnej.

View the embedded image gallery online at:
http://www.zsnorwid.swidnik.pl/home?start=14#sigFreeId4709831ab6

 

 
Ogłoszenie o zamówieniu na "Zakup i dostawa wyposażenia dla Zespołu Szkół Nr 1 im. Cypriana Kamila Norwida w Świdniku w ramach realizacji projektu „Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – III Edycja” PDF
środa, 06 maja 2020 14:21

Powiat Świdnicki w Świdniku Zespół Szkół Nr 1 im. C. K. Norwida w Świdniku zaprasza do złożenia ofert na

 "Zakup i dostawa wyposażenia dla Zespołu Szkół Nr 1 im. Cypriana Kamila Norwida w Świdniku w ramach realizacji projektu „Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – III Edycja” realizowanych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020, dofinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.

Termin składania ofert: do dnia 18.05.2020 r. do godz. 14:00
Szczegółowe informacje oraz niezbędne dokumenty - pod adresem:

https://spswidnik.bip.lubelskie.pl/index.php?id=187&p1=szczegoly&p2=1508335

 
Rozpoczęcie kolejnej edycji Projektu Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – IV Edycja PDF
czwartek, 30 kwietnia 2020 11:20

Rozpoczęcie kolejnej edycji Projektu

 

Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – IV Edycja

 

 

Z przyjemnością informujemy, że od 01 maja 2020 Zespół Szkół Nr 1 im. Cypriana Kamila Norwida rozpoczyna realizację  kolejnej  edycji projektu z zakresu kształcenia zawodowego, tj. „Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – IV Edycja”.

 

Projekt jest współfinansowany z Funduszu Europejskiego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014 – 2020 w ramach osi priorytetowej 12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje, działanie 12.4 Kształcenie zawodowe. Budżet projektu to 1 037 275,00 zł, w tym wnioskowane dofinansowanie Unii Europejskiej 881 683,74 zł. Przewidziany termin realizacji zadań:  01.05.2020 – 31.08.2022.

 

Głównym celem projektu jest podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Nr 1 im. Cypriana Kamila Norwida w Świdniku poprzez organizację dodatkowych zajęć zawodowych i staży/praktyk dla 110 uczniów (Technikum Nr 2 – 100 os., Szkoła Branżowa – 10 os.) oraz kursów doskonalących dla 4 nauczycieli kształcenia zawodowego oraz doposażenie pracowni zawodowych.

 

Zadania realizowane w ramach projektu obejmują następujące szkolenia, kursyi inne rodzaje wsparcia: 

 

1. Programowanie i obsługiwanie procesu druku 3D - 3 grupy ( 60h/gr. ),

2.Wykonywanie usług kelnerskich -1 grupa (60h/gr.),

3.Barman - 3 grupy (50h/gr.),

4. Przygotowanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi - 3 grupy (80h/gr.),

5. Barista -1 grupa (50h/gr.),

6. Kurs prawa jazdy kat. B (wraz z egzaminem zewnętrznym w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego – 10 UP (60h),

7. Kurs operatorów wózków widłowych (wraz z egzaminem zewnętrznym w Urzędzie Dozoru Technicznego) - 10 UP (35h),

8. Kurs Kucharz z egzaminem zewnętrznym czeladniczym - 2 grupy (120h/gr.),

9.Barista 1 -dla 4 nauczycieli  przedmiotów gastronomiczno-hotelarskich (50h/gr.),

10. Staże i praktyki zawodowe u pracodawców dla 77 uczniów  (150 godzin/UP).

 

Ponadto zostaną doposażone w profesjonalny sprzęt i pomoce dydaktyczne następujące pracownie zawodowe:

1)Pracownia technologii gastronomicznej,

2)Pracownia obsługi turystycznej,

3) Pracownia hotelarska.

 

Uczestnicy projektu otrzymają bezpłatne materiały dydaktyczne, ciepłe posiłki lub przerwy kawowe, stypendia stażowe, stroje ochronne a  kursy zakończą się egzaminami/ certyfikatami poświadczającymi uzyskanie kwalifikacji lub kompetencji zawodowych.

 

Zespół projektowy ma nadzieję, że podobnie jak przy realizacji poprzednich edycji  chętnych do rozwijania wiedzy i umiejętności zawodowych  nie zabraknie.

 

 
Wirtualne Oskary dla Absolwentów rozdane :-) PDF
czwartek, 30 kwietnia 2020 00:00
 
Matura 2020 PDF
wtorek, 28 kwietnia 2020 04:43

Szanown Maturzyści.

W załącznikach znajdziecie informacja ze strony Kuratorium Oświaty w Lublinie - Harmonogram egzaminów zewnętrznych oraz Komunikatu dyrektora CKE z dnia 24.04.2020 r. na temat HARMONOGRAMU EGZAMINU MATURALNEGO.

 

Załączone pliki:
Pobierz (HARMONOGRAM EGZAMINU MATURALNEGO.pdf)HARMONOGRAM EGZAMINU MATURALNEGO.pdf815 Kb
 
E-dziennik PDF
wtorek, 28 kwietnia 2020 00:00

 

Drogi uczniu w przypadku problemów z E-dziennikiem na samym początku odpowiedz sobie na kilka pytań:

1. Czy logujesz się z prawidłowego maila (swojego maila nie rodziców)?

2. Czy przypadkiem nie został do systemu podany taki sam mail dla Ciebie i dla rodziców? <- wtedy pisz na Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

3. Czy logujesz się za pomocą prawidłowego linku do dziennika?

(prawidłowy to https://uonetplus.vulcan.net.pl/powiatswidnickiwswidniku)

4. Czy Twoje hasło przypadkiem nie wygasło? Jeżeli tak wejdz na adres 

https://cufs.vulcan.net.pl/powiatswidnickiwswidniku/AccountManage/UnlockAccount
i odzyskaj hasło/dostęp za pomocą prawidłowego maila - patrz punkt 1.

5. Czy przypadkiem Twoja przeglądarka nie ma za dużo zabezpieczeń przed reklamami? Może warto spróbować innej pomimo, że wcześniej działało?

Jeżeli  żaden z powyższych punktów nie pomógł Ci w dostaniu się do

Twojego dziennika wtedy możesz napisać mail pod adres

Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

 

 
« pierwszapoprzednia12345678910następnaostatnia »

Strona 3 z 182

 EFRR plakat 12.4-1

 Plakat projektu 12

 plakat.jpg

  plakat EFS przed 2018

  plakat EFS poziom po 2018

 EFS plakat pion po2018

12.4 IV

Sport w Norwidzie

 

 bip_logo_pomn1_grad