środa, 10 maja 2023 00:00 |
Podczas kolejnego dnia we Włoszech na praktykach zawodowych Technicy Żywienia i Usług Gastronomicznych zajmowali się przygotowaniem i dekorowaniem podstawowych deserów, a potem dobieraniem zastawy stołowej do serwowanego dania i dobieraniem metod i technik obsługi konsumentów odpowiednich do rodzaju świadczonych usług. Technicy Logistyki oceniali stan ilościowy i jakościowy zapasów w celu wyznaczenia terminu i wielkości dostawy. Mieli za zadanie obliczanie wielkości i częstotliwości dostaw, obliczanie ekonomicznej wielkości dostawy oraz odbiór jakościowy i ilościowy towarów. Technicy Hotelarstwa dowiedzieli się o rozróżnianiu form i przestrzeganiu zasad podawania śniadań oraz dobieraniu form podawania śniadań do potrzeb gości i możliwości obiektu.
Projekt nr 2022-1-PL01-KA121-VET-000061552 współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
|
wtorek, 09 maja 2023 07:09 |
|
wtorek, 09 maja 2023 00:00 |
Po weekendzie na szkoleniu zawodowym we Włoszech uczniowie ponownie zabierają się do zadań i zajęć specjalistycznych. Dzisiaj uczestnicy praktyk z kierunku TŻiUG mieli za zadanie obróbkę wstępną czystą: krojenie, rozdrabnianie, mieszanie, formowanie produktów. Następnie uczyli się dobierania przypraw i ziół, przygotowania olejów smakowych, pesto i past. Po południu wydawali posiłki. Dzisiaj kierunek TL zapoznał się z czynnościami wykonywanymi w poszczególnych strefach magazynowych, etapami postępowania podczas wykonywania procesów magazynowych. Uczniowie uczyli się dobierania systemów i metod wspomagających zarządzanie magazynem i zapasami. Tego dnia uczniowie z TH zapoznali się z dobieraniem sprzętu i zastawy stołowej do ekspedycji śniadań. Ich zadaniem było także dzisiaj przygotowanie Sali konsumpcyjnej do obsługi gości.
Projekt nr 2022-1-PL01-KA121-VET-000061552 współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
|
poniedziałek, 08 maja 2023 06:50 |
|
poniedziałek, 08 maja 2023 06:45 |
|
poniedziałek, 08 maja 2023 06:41 |
|
sobota, 06 maja 2023 00:00 |
Podczas kolejnego dnia we Włoszech na praktykach zawodowych uczniowie z kierunku Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych obliczali na podstawie receptur zapotrzebowanie na produkty do przygotowania potraw, szacowali koszty przygotowania potraw. Potem zajmowali się dobieraniem metod i technik przygotowania dań w zależności od zastosowanych produktów oraz obróbką wstępną brudną: sortowanie, mycie, oczyszczanie, płukanie produktów. Technicy Logistyki poznawali wpływ układu stref na funkcjonowanie magazynu. Zajmowali się również takimi zagadnieniami jak wskaźniki optymalizacji zagospodarowania powierzchni magazynowej i zastosowanie metod wyznaczania najlepszego rozwiązania w zakresie zagospodarowania powierzchni i przestrzeni magazynowej. Później uczniowie dobierali urządzenia pomiarowe do określania ilości i jakości zapasów i ćwiczyli korzystanie z urządzeń transportu bliskiego do przemieszczania zapasów w magazynie. Tego dnia uczniowie kształcący się na kierunku Technik Hotelarstwa zajęli się przyjmowaniem oraz realizacją zamówień gości w zakresie usług dodatkowych. Ich zadaniem było zorganizowanie usług dodatkowych zgodnie z przyjętym wcześniej zamówieniem.
Projekt nr 2022-1-PL01-KA121-VET-000061552 współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
|
|
|
|
Strona 21 z 279 |