Pierwsze kroki hotelarzy w Norwidzie PDF
wtorek, 09 października 2018 07:38
Pierwsza klasa Technikum Hotelarstwa to wyjątkowi uczniowie chętni do działania i niezwykłych wyzwań, by poznawać pracę hotelarza i nie tylko...
Uczniowie  na lekcji zorganizowali stanowisko  recepcji hotelowej, pokój hotelowy, zaplecze służby pięter, centrum SPA, restaurację.  Ścielenie łóżka, prasowanie, zabiegi masażu czy składanie serwetek okazały się wyjątkowo łatwe. Kolejne zajęcia odbyły się w pracowni gastronomicznej. Krótki instruktaż i pyszna pizza była gotowa. Uczniowie dobrze czują się w wybranym zawodzie pomimo, że to dopiero pierwsze kroki. Praktyczne zajęcia pozwoliły bliżej poznać uczniów i ich preferencje zawodowe.
Małgorzata Motyl
Więcej…
 
Tajemnice Hotelu Grand**** i… Viktoria PDF
poniedziałek, 08 października 2018 12:10

1 października uczniowie klasy 2 Technikum Hotelarstwa i Obsługi Turystycznej  wraz z nauczycielami M. Motyl i A. Kołodziejczyk  odkrywali tajemnice Hotelu IBB Grand Lublinianka.

Obiekt zachwycił nas niepowtarzalną atmosferą tego miejsca. Pieczołowicie odtworzone detale architektoniczne oraz klasyczna elegancja wystroju tworzą wyjątkowy klimat. We wnętrzach tego ponad stuletniego, eklektycznego budynku o przebogatej, zdobionej wieloma detalami elewacji, znajdują się  elegancko wyposażone pokoje, przestronny z pięknym widokiem apartament, wygodne dla kilkuosobowej rodziny studio, restauracja BelEtage, sale konferencyjne oraz orientalne Shirin SPA.

 

Tego dnia odkryliśmy także miejsce, w którym historia przeplata się ze współczesnością - przestrzeń odpoczynku, spokoju, prywatności, innego hotelu usytuowanego w samym centrum Lublina – Hotelu VIKTORIA***. Na długo zostaną w pamięci uczniów niezapomniane chwile na tarasie widokowym na XI piętrze, gdzie można było podziwiać przepiękną panoramę Lublina.

Anna Kołodziejczyk

Małgorzata Motyl

Więcej…
 
Norwid zasłużony dla Klubu Honorowych Krwiodawców Krwi PCK PDF
poniedziałek, 08 października 2018 10:34
Podczas sobotniej gali w Miejskim Ośrodku Kultury w Świdniku Zespół Szkół Nr 1 został uhonorowany odznaczeniem "Zasłużony dla Klubu Honorowych Dawców Krwi" za szczególne zasługi na rzecz propagowania honorowego krwiodawstwa.
Odznaczenie dla szkoły odebrał Dyrektor Krzysztof Gałan.
20181008 111418 resized20181008 114306 resized
 
Liderzy Frekwencji IX 2018 PDF
piątek, 05 października 2018 00:00

Liderzy frekwencji IX Xi 2016

lider frekwencji IX 2018 - wykres najlepsze klasy ZS nr 1 w Świdniku

Prezentujemy frekwencję klas Zespołu Szkół nr 1 im. Cypriana Kamila Norwida w Świdniku we wrześniu 2018.

lider IX 2018 - wszystkie klasy ZS nr 1 w Świdniku

Najwyższą frekwencję we wrześniu 2018 r. uzyskały klasy 1 TT, 2 BSS, 1 TLH. 

lider frekwencji IX 2018 - najlepsze klasy ZS nr 1 w Świdniku

Uczniom i Wychowawcom klas gratulujemy! 

Wszystkim Uczniom Zespołu Szkół  Nr 1 im. Cypriana Kamila Norwida w Świdniku życzymy uzyskania w następnych miesiącach 100% frekwencji.

Szczegółowe informacje dotyczące frekwencji w poszczególnych klasach są zamieszczone na szkolnej tablicy informacyjnej.

Liliana Sosnowska 

 
MATURZYŚCI Z NORWIDA NA JASNEJ GÓRZE PDF
środa, 03 października 2018 08:15

W sobotę 22. września maturzyści z Zespołu Szkół Nr 1 im. C. K. Norwida w Świdniku wzięli udział w XXXIV Pielgrzymce Lubelskich Maturzystów na Jasną Górę pod hasłem: „W mocy Bożego Ducha”. Uczniowie klas maturalnych wraz z opiekunami: ks. Grzegorzem Gutem, Agnieszką Mazurek; wychowawczyniami: Marzeną Leniak, Agatą Sędłak, Katarzyną Stempienik oraz Małgorzatą Motyl uczestniczyli w spotkaniu osób, które przyjechały do Częstochowy, aby poprzez modlitwę powierzyć Matce Bożej swoje przygotowania do egzaminów dojrzałości, prosić o mądrość na czas ich zdawania oraz o podejmowanie właściwych decyzji życiowych..

Pierwszym punktem programu była Droga Krzyżowa na Wałach Jasnogórskich. Towarzyszyły jej głębokie rozważania skierowane do młodych oraz śpiew zespołu. Korzystając ze słonecznej pogody odwiedziliśmy najważniejsze miejsca Jasnogórskiego Sanktuarium: Kaplicę Cudownego Obrazu, Skarbiec oraz podziwialiśmy piękne widoki na panoramę Częstochowy z Wieży Jasnogórskiej. Kolejnym punktem była Godzina Ewangelizacji jako współczesna forma świadectwa wiary. Centralnym punktem pielgrzymki była wspólna Eucharystia w intencji maturzystów w monumentalnej Bazylice. Przewodniczył jej Ksiądz Biskup Stanisław Wróbel wraz z księżmi katechetami i duszpasterzami młodzieży.

Dziękujemy wszystkim maturzystom za wspólne pielgrzymowanie i życzymy samych sukcesów na maturze.

Ks. Grzegorz Gut

              Agnieszka Mazurek

Więcej…
 
Dywizjon 303 PDF
piątek, 28 września 2018 07:06
W dniu 26-09-2018 klasa 4TLH, 3TLH i 3LO wybrała się na wycieczkę do kina na film „Dywizjon 303- Historia prawdziwa". Uczniowie nie tylko obejrzeli interpretację do kultowej książki Arkadego Fiedlera, ale także zobaczyli ponadprzeciętne umiejętności i niezwykły patriotyzm początkowo niedocenionych i wyśmiewanych Polaków. Film opowiadał nie tylko o spektakularnych akcjach, w których brali udział Polacy podczas bitwy o Anglię, pokazywał również ich życie prywatne. Kogo kochali, kogo stracili i za kim tęsknili. Film może być przykładem dla obecnych pokoleń czym jest prawdziwe bohaterstwo.
Katarzyna Stempienik
Marzena Leniak
Wioletta Tymińska-Bociąg
Renata Gierszon
IMG 2621IMG 2614
 
 
 
Lubelski Festiwal Nauki - Kuchnia molekularna PDF
środa, 26 września 2018 10:31
Uczniowie klasy III Technikum żywienia i usług gastronomicznych w ramach Lubelskiego Festiwalu Nauki wzięli udział w  niecodziennych warsztatach dotyczących kuchni ale....MOLEKULARNEJ. Jest to rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach. Młodzież miała okazję wykonać różne potrawy w Centrum Innowacyjnno Wdrożeniowym Nowych Technik i Technologii w Inżynierii Rolnicznej. Dr. hab Katarzyna Kozłowicz kierowała pracą uczniów, którzy z  zapałem wykonywali potrawy wg wskazanych  receptur. Spaghetti z malin, kawior z curacao, sok jabłkowy z jabłkowa pianką, tatar z arbuza czy a^la jajko sadzone z mleczka kokosowego i soku pomarańczowego okazały się bardzo ciekawym doświadczeniem w kuchni. Najwięcej emocji wzbudził ciekły azot, który dał spektakularny efekt wykwintnym potrawom. Bardzo dziękujemy pracownikom  Uniwersytetu Przyrodniczego za profesjonalny pokaz i możliwość skorzystania z ciekawych i wyjątkowych zajęć.
Małgorzata Motyl
Anna Wójtowicz
Więcej…
 
« pierwszapoprzednia12345678910następnaostatnia »

Strona 10 z 127

 EFRR plakat

 Plakat projektu 12

 plakat.jpg

  plakat EFS przed 2018

  plakat EFS poziom po 2018

 

Sport w Norwidzie

 

 bip_logo_pomn1_grad