Harmonogram konsultacji dla uczniów Zespołu Szkół Nr 1 w Świdniku PDF
piątek, 22 maja 2020 13:18

 

 

Harmonogram konsultacji dla uczniów - przygotowanie do egzaminu zawodowego.

 

 

 
Miejscowe staże i praktyki u Pracodawców PDF
wtorek, 19 maja 2020 09:45
Zespół Projektowy informuje, że w najbliższym czasie odbędzie się rekrutacja na wakacyjne miejscowe stażei praktyki u Pracodawców. Uczestnikami w.w. wsparcia mogą być aktualni uczniowie szkoły (technikum i szkoły branżowej), zamieszkujący na terenie województwa lubelskiego, którzy w roku szkolnym 2019/2020 byli lub obecnie są uczestnikami szkoleń i kursów realizowanych w ramach projektu: Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem  do Sukcesu - III Edycja.
 
Ze względu na okres pandemii koronawirusa, rekrutacja odbywać się będzie za pośrednictwem dziennika elektronicznego. Do uczniów (uczestników projektu) zostaną wysłane powiadomienia ze szczegółowymi informacjami. Liczba miejsc ograniczona. Planowane szkolenie bhp dla uczestników staży - w ostatnim tygodniu maja. Wszelkie informacje będą dostępne wyłącznie za pośrednictwem dziennika elektronicznego.
 
Informacja z otwarcia ofert PDF
poniedziałek, 18 maja 2020 17:15

Pod adresem:

https://spswidnik.bip.lubelskie.pl/index.php?id=187&akcja=szczegoly&p2=1512139

znajduje się informacja z otwarcia ofert poniższego ogłoszenia:

http://www.zsnorwid.swidnik.pl/zapytania-ofertowe/2385-2020-05-06-13-23-35

 
Obcokrajowcy i Norwid PDF
czwartek, 14 maja 2020 13:39

Cześć wszystkim! Nazywam się Anhelina Tokareva, mam 16 lat i pochodzę z Ukrainy. Od dwóch lat uczę się w Polsce, a  dokładniej  w Zespołe Szkół nr. 1 im. C.K. Norwida w Świdniku na kierunku technik obsługi turystycznej.  Jak się tu dostałam? Co ja tutaj robię? Dlaczego Norwid? Jakie są moje plany na przyszłość? Wszystko po kolei.

Do ukończenia szkoły na Ukrainie, odwiedziłam wiele krajów, ale z jakiegoś powodu w Polsce zawsze wydawało mi się, że jestem w domu, było spokojnie i wygodnie. Polska była jednym z pierwszych krajów, które odwiedziłam. Po pierwszej wizycie tutaj, moja rodzina i ja regularnie przyjeżdżaliśmy, ponad dwadzieścia razy byłam w Polsce  jako turysta i nigdy nie byłam zmęczona spojrzeć na architekturę i piękno tego kraju. Więc kiedy przyszedł czas, aby w końcu pomyśleć o tym, co robić po ukończeniu klasy 9, postanowiłam spróbować.

Więcej…
 
Przeżyjmy to jeszcze raz - STUDNIÓWKA w NORWIDZIE PDF
wtorek, 12 maja 2020 13:13

 
NORWID- świadomy wybór PDF
wtorek, 12 maja 2020 07:43

NORWID- świadomy wybór

Kiedy kończymy gimnazjum stajemy przed trudnym wyborem, musimy zdecydować co dalej, w jakim kierunku chcemy podążać i jaka szkoła będzie dla nas najlepsza. Jaki profil pozwoli najlepiej rozwijać nasze zainteresowania i będzie wskazówką do dalszej drogi.

Od zawsze moją pasją było gotowanie, lubiłam spędzać czas w kuchni, odtwarzać przepisy, modyfikować, tworzyć swoje własne. Eksperymentować ze smakami, różnymi połączeniami i kompozycjami. Szukałam więc szkoły, która pozwoli mi zdobyć wykształcenie średnie, a zarazem połączyć to z pasją.

I tak trafiłam na Norwida, który oferował klasę o profilu Technik żywienia i usług gastronomicznych. Czyli coś czego szukałam. Co mnie zachęciło do wybrania tego kierunku? Zdecydowanie możliwości jakie daje. Technik żywienia to zawód, który daje szansę rozwijania swoich zainteresowań kulinarnych, ciągłego zdobywania nowych umiejętności oraz poznawania technik stosowanych w gastronomii. Podczas nauki kształtujemy umiejętności praktyczne jak i teoretyczne związane z planowaniem i organizacją żywienia, które będziemy mogli wykorzystać w przyszłej pracy.

Więcej…
 
Fenomen kuchni molekularnej PDF
czwartek, 07 maja 2020 10:41

Każdy z nas, kto oglądał Harrego Pottera zazdrościł mu, że je fasolki o smaku kawy, kokosa czy wątróbki. Dziś ciasto o smaku najdroższych perfum czy lodowe chipsy można sobie zrobić... w domu. Wszystko to dzięki budzącej ogromne zainteresowanie na świecie kuchni molekularnej. Tu króluje zasada „Nie ufaj temu, co wiesz o jedzeniu”.

 Za pomocą ultradźwięków możemy przenosić smaki tak, że lody będą miały smak bekonu, a chleb będzie smakował jak lody. Można korzystać z przepisów kuchni staropolskiej, ale wprowadzać nowoczesne i laboratoryjne metody: żelifikację, emulsyfikację czy sous-vide, dzięki czemu powstaną całkiem nowe, niepowtarzalne potrawy.

Młodzież Technikum żywienia i usług gastronomicznych miała okazję właśnie tak wykonać gastronomiczne eksperymenty w Centrum Innowacyjnno Wdrożeniowym Nowych Technik i Technologii w Inżynierii Rolnicznej . Dr hab Katarzyna Kozłowicz kierowała pracą uczniów, którzy z  zapałem wykonywali potrawy wg wskazanych  receptur.

Spaghetti z malin, kawior z curacao, sok jabłkowy z jabłkowa pianką, tatar z arbuza czy a^la jajko sadzone z mleczka kokosowego i soku pomarańczowego okazały się bardzo ciekawym doświadczeniem w kuchni. Najwięcej emocji wzbudził ciekły azot, który dał spektakularny efekt wykwintnym potrawom. Ciepłe emulsje po zanurzeniu w ciekłym azocie pokrywały się delikatną warstwą lodu o temperaturze około -80°C, natomiast w środku pozostawały ciepłe (20°C).

Na całym świecie kucharze udoskonalają swoje wizje i wymyślają nowe potrawy. Wymaga to o wiele więcej czasu, ale przede wszystkim wiedzy chemiczno –fizycznej. Efekt jest za to bezcenny.

Zapraszamy do Norwida na więcej informacji o kuchni molekularnej.

 

 
« pierwszapoprzednia101102103104105106107108109110następnaostatnia »

Strona 104 z 280

 EFRR plakat 12.4-1

 Plakat projektu 12

 plakat.jpg

  plakat EFS przed 2018

  plakat EFS poziom po 2018

 EFS plakat pion po2018

12.4 IV

Sport w Norwidzie

Kort tenisowy

 

 bip_logo_pomn1_grad