Każdy ma swój klucz czyli aranżacje stołu na Wielkanoc PDF
czwartek, 02 kwietnia 2020 12:27

Każdy ma swój klucz czyli aranżacje stołu na Wielkanoc

 

Kluczem do dekoracji stołów na Wielkanoc powinna być tradycja, a więc niech nie zabraknie ozdób i potraw kojarzonych z Wielkanocą.

Soczysta zieleń trawy, świeże kwiaty, rzeżucha i owies wprowadzą wiosnę i radosny nastrój do takich aranżacji.

  • W wiklinowym koszyku można umieścić kolorowe pisanki, pięknie zaprezentuje się baba wielkanocna na białej serwecie, a  wtedy i uroku zyska baranek, rzeżucha, palemki, bazie, kurczaczki czy zajączki wielkanocne.
  • Aranżując stół na Wielkanoc trzeba jednak pamiętać o umiarze zastosowanych elementów dekoracyjnych.   Święta to okazja do spotkań z bliskimi, a kwiaty i świeczniki na nim nie mogą przysłaniać twarzy biesiadników.
  • Wszystkie produkty , które znajdą się na stole należy wyjąć z opakowania i podawać w naczyniach bez etykiet.
  • Napoje elegancko będą wyglądały w dzbankach, chrzan w salaterce,  sos w sosjerce a nalewka  w karafce.
  • Doskonałą dekoracja są po prostu papierowe, kolorowe serwetki. Pamiętajmy o nich dla gości. Kładziemy je po lewej stronie talerza obok sztućców lub na talerzu.
  • Koszyczek na pieczywo zawsze wykładamy serwetką .
  • Charakteru aranżacji stołu dodają naczynia i szkło. Warto zadbać by było elementem dekoracyjnym. W dużych kielichach do wina można podawać nie tylko napoje ale również sałatki czy deser.

To tylko kilka praktycznych podpowiedzi. Na pewno każda Pani domu znajdzie swój własny klucz aranżacji świątecznego stołu i zadba o to, by było miło wszystkim świętować.

 

 

 

 
Wielkanoc tuż, tuż … czas szykować świąteczne menu PDF
czwartek, 02 kwietnia 2020 12:22

Wielkanoc tuż, tuż … czas szykować świąteczne menu

Koronawirus w Polsce: Czy Wielkanoc jest zagrożona? Jak świętować ...
Wielkanoc jest najważniejszym świętem chrześcijańskim w roku. Stąd też ten radosny czas obchodzimy bardzo wyjątkowo. Jak przystało na szkołę gastronomiczną przedstawiamy Wam propozycje potraw na wielkanocny stół.

Obowiązkowo powinny pojawić się na nim jajka - symbol nowego życia. Znajdziemy tam też cukrowego baranka, sól, chleb, kiełbasę, chrzan, pieprz i babkę wielkanocną.

Oto nasze propozycje świątecznego menu, które są nie tylko smaczne, ale również pięknie dekorują stół. Życzymy smacznego, może znajdziecie jakieś inspiracje dla siebie.

Żurek wielkanocny, na domowym zakwasie, podany z jajkiem na twardo i białą kiełbasa oraz ziemniaczkami.

Do dużego garnka wkładamy obraną i pokrojoną 1 porcja włoszczyzny, 3 ziele angielskie, 2-3 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, obrane i rozgniecione 3 ząbki czosnku i 2-3grzybki suszone. Wszystko zalewamy sporą ilością wody (ok. 2l) i gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut.400g kiełbasy kroimy na plasterki, 100g boczku na paski i podsmażamy. Dodajemy do wywaru i gotujemy kolejne kilkanaście minut. Wlewamy wymieszany ok. 1/2 l zakwasu na żurek. Doprawiamy żurek solą, pieprzem i majerankiem. 4 ziemniaki gotujemy. Gdy są już miękkie odcedzamy i ugniatamy na puree. 1 cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, aż się zrumieni. Dodajemy ją do ugniecionych ziemniaków i mieszamy. Żurek podajemy z puree ziemniaczanym i 1/os.jajkami na twardo. Przepis na zakwas:

Wodę 500 ml wlej do dużego i czystego słoja, dodaj 6 łyżek mąkę żytnią typ. 2000 - oraz obrane 5 ząbki czosnku, 4 liście laurowe i 10 ziele angielskie. Całość zamieszaj i przykryj gazą. Nie zakręcaj słoika, ponieważ zakwas potrzebuje dostępu powietrza, by mógł pracować. Słoik odstaw w zacienione, ale w miarę ciepłe miejsce. Przynajmniej raz dziennie zamieszaj zakwas. Używaj zawsze czystej łyżki lub czystego drewnianego patyczka. Po 3-4 dniach zakwas już ładnie pachnie. Po 7-8 dniach jest gotowy do użycia. 

Więcej…
 
Mem pod hasłem "Nauczanie zdalne" PDF
środa, 01 kwietnia 2020 08:15
Drodzy uczniowie,
 
zapraszamy Was do udziału w konkursie! Czas oderwać się trochę od nauki i zrobić coś dla zabawy!
Zróbcie zdjęcie lub zaprojektujcie mema pod hasłem "Nauczanie zdalne". Jedna osoba może przesłać dwie prace.
 
Prace przesyłamy do swojego wychowawcy do 17 kwietnia. 
Najlepsze opublikujemy na stronie szkoły.
 
 
Pozdrawiam,
Kasia Koszałka
 
Hotelarze radzą :) PDF
środa, 01 kwietnia 2020 07:26

 

Hotelarze radzą :)

Może pomoże :) przy świątecznych porządkach…

Wiosenne porządki tuż tuż …, przesyłamy więc kilka rad, by spędzić miło przy nich czas.

Ważne jest, aby ułożyć sobie w głowie pewien schemat, gdyż ważna jest tu kolejność:

- kiedy wchodzimy do pokoju, zaczynamy od wietrzenia, czyli otwieramy okno,

- aby zacząć sprzątać, należy pozbyć się zbędnych rzeczy np. śmieci, brudnej bielizny, naczyń,

- sprawdzamy, co jest nie tak, jak być powinno, odkładamy na swoje miejsce porozrzucane

   rzeczy,

 - potem zajmujemy się łóżkiem (np. zmieniamy pościel) i na  

   koniec nakrywamy je narzutą,

- ścieramy kurze,

 - uzupełniamy to, co powinno być w pokoju , np. dekoracje ,   

    podlewamy kwiaty, itp,

- myjemy lub odkurzamy podłogę,

- zamykamy  okno,

- I GOTOWE :)

 

Dodatkowe fantazyjnie złożone  ręczniki na pewno sprawią radość domownikom…

 

 

 

Warto zadbać na święta o coś słodkiego, może tort…

U nas torty są absolutnie wyjątkowe, to słodkie dekoracje jakie tworzą nasi hotelarze z cukierków - takie rzeczy tylko w Norwidzie. Może to być też  wyjątkowy  prezent świąteczny.

 

 

 

 

Po wiosennych porządkach trzeba zadbać o odprężenie

Warto zagłębić się w relaksacyjnej muzyce, czy wykonać masaż dłoni.

Życzymy miłej zabawy przy wiosennych porządkach. Poniżej kilka słodkich inspiracji.

/2020/Hotel_radza

 
„Tuńczyk w twarogowej pościeli” PDF
wtorek, 31 marca 2020 12:20

 „Tuńczyk w twarogowej pościeli”

Uczniowie Zespołu Szkół nr 1 im. C. K. Norwida w  Świdniku mają mnóstwo ciekawych gastronomicznych pomysłów. Wiele osób miało okazję degustować już, jak Norwid gotuje. Nasze potrawy, są smaczne, kolorowe i czasem dietetyczne :) Największą furorę robi PIZZA, ale gotujemy też obłędną zupę kurkową, czy pieczemy wyjątkową szarlotkę. Dzisiaj jednak zachęcamy do  wiosennych  przekąsek. Oto  wyborna sałatka, która z pewnością znajdzie amatorów w każdym domu -nazywamy ją: „Tuńczyk w twarogowej pościeli”. Zabaw się z naszym przepisem, może ta sałatka pojawi się na świątecznym stole.

Poszczególne składniki sałatki układamy warstwowo wg następującej kolejności od dołu:

9.Żółtka jaj ugotowane na twardo -starte na tarce o dużych oczkach- 4 szt

8. Majonez - 1- 2 łyżki

7. Ser biały – 25 dkg

6. Tuńczyk – 2 puszki (odsączony olej)

5. Sól, pieprz

4. Cebula pokrojona  drobna kostkę

3. Majonez - 1- 2 łyżki

2. Żółty ser starty na tarce o dużych oczkach- 15 dkg

1. Białka jaj ugotowane na twardo - starte na tarce o dużych oczkach – 4 szt.

 

Smacznego!

Zobacz inne pomysły na szybkie przekąski, na które nie potrzebujesz przepisu.

 

 

 
Odbieranie wyniki egzaminów z kwalifikacji w zawodzie PDF
wtorek, 31 marca 2020 12:09

W związku ze szczególną sytuacją i ogłoszeniem stanu zagrożenia epidemicznego w Polsce

świadectwa i wyniki egzaminów z kwalifikacji w zawodzie (dokumenty w formie papierowej)

z sesji styczeń/luty 2020  będą wydawane w sekretariacie

Zespołu Szkół Nr 1 im. C.K. Norwida w Świdniku

po 10 kwietnia 2020 r.

 

 
PEDAGOG PRZYPOMINA PDF
poniedziałek, 30 marca 2020 11:43

Pedagog przypomina:

 

 

 

 

 
« pierwszapoprzednia101102103104105106107108109110następnaostatnia »

Strona 107 z 280

 EFRR plakat 12.4-1

 Plakat projektu 12

 plakat.jpg

  plakat EFS przed 2018

  plakat EFS poziom po 2018

 EFS plakat pion po2018

12.4 IV

Sport w Norwidzie

Kort tenisowy

 

 bip_logo_pomn1_grad