Kolejny sukces Natalii i udany debiut Pauliny. PDF
czwartek, 09 czerwca 2016 07:16
3 czerwca 2016 roku w Krasnymstawie odbył się finał XI Ogólnopolskiego Konkursu Norwidowskiego. Uczennice naszej szkoły Natalia Krysa i Paulina Konopska zostały zakwalifikowane do finału konkursu. Natalia reprezentowała nas w kategorii poezji śpiewanej i własną kompozycją do utworu „Harmonia" C.K. Norwida wywalczyła II miejsce, a Paulina debiutując w kategorii recytacji utworem C. K. Norwida „Beatrix" otrzymała wyróżnienie. Dziewczyny były rewelacyjne i pokazały swoją klasę.

Uczennice do konkursu przygotowała Pani Renata Gierszon, a podczas konkursu opiekowała się nimi Pani Agnieszka Romanek.

Gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów.

20160603 095933 20160603 095938

 

 
Anita i Magda wyróżnione za „Lubelskie Smaki” PDF
czwartek, 09 czerwca 2016 06:42
„Lubelskie Smaki" to konkurs Kulinarny nominowany do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski, najbardziej prestiżowego konkursu w Polsce!

W dniu 4 czerwca 2016 r. w Lublinie odbyła się XIII edycja tego konkursu. Hasło przewodnie tegorocznej edycji to: „Kuchnia Polska". Do rywalizacji przystąpiło 8 reprezentacji szkół gastronomicznych. Nie zabrakło też uczniów z Norwida. Naszą szkołę z powodzeniem reprezentowały uczennice klasy II Technikum żywienia i usług gastronomicznych: Anita Strug jako szef ekipy oraz kucharz pomocniczy Magdalena Bodzak. Uczennice zaproponowaną recepturą wywalczyły wyróżnienie. Jest to szczególne osiągnięcie i prestiżowa nagroda. Dziewczyny przygotowały danie główne pod nazwą: „Słodkie policzki w porach w towarzystwie rumianych ziemniaków z buraczkami oraz przekąskę:" oraz „Kaszanka panierowana pod pierzynką z mozzarelli z czerwonym sosem." Towarzystwo reprezentacji szkół z całego województwa lubelskiego to nie lada konkurencja.
Zawodnicy musieli wykazać się wiedzą i praktyką w przygotowaniu konkursowych potraw na bazie produktów charakterystycznych dla Lubelszczyzny, takich jak policzki wieprzowe, kaszanka, maliny, czy buraki. Jakość, smak i kreatywność uczestników oceniło profesjonalne Jury złożone z szefów kuchni:
1. Marek Rybacki, Przewodniczacy Jury- Polska
2. Sebastian Humski, Członek Jury- Polska
3. Silwia Castano, Członek Jury- Finlandia
4. Danillo Galhardo, Członek Jury- Brazylia
5. Wolfgang P. Menge, Członek Jury- Niemcy
6. Marcell Perez Colmenares, Członek Jury- Columbia
7. Wojciech Harapkiewiecz, Jury Techniczne- Polska
8. Szymon Szlendak, Jury Techniczne- Polska

Więcej…
 
Zajęcia w Areszcie Śledczym w Lublinie PDF
środa, 08 czerwca 2016 11:36
Uczniowie klasy 1TLH w dniu 07.06.2016r. uczestniczyli w zajęciach prowadzonych przez mjr Tomasza Susła w Areszcie Śledczym w Lublinie.  Celem zajęć było o zapoznanie się z problematyką funkcjonowania placówki oraz uświadomienie sobie, jak nie wiele trzeba, aby znaleźć się w niej w charakterze osadzonego. Służyło temu spotkanie z osadzonym i zapoznanie się z jego historią, którą opowiedział jako przestrogę dla młodego pokolenia.

Po zajęciach uczniowie w praktyce zobaczyli, jak funkcjonuje areszt na co dzień, przeszli przez pawilony z osadzonymi, przez ich cele, miejsca wypoczynku i miejsca pracy, stykając się bezpośrednio z więźniami.

Po zajęciach opinia była zgodna i jednomyślna, żaden z uczniów nie chciałby powrotu do placówki na dłużej.

 
GOTUJ Z MAMĄ - DZIEŃ MATKI W „NORWIDZIE” PDF
środa, 08 czerwca 2016 11:21
Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół Nr 1 im. C. K. Norwida w Świdniku to miejsce nie tylko nauki młodzieży zgłębiającej tajniki zawodu kucharza. Tu odbywają się  także ciekawe i niecodzienne warsztaty kulinarne.

Już po raz trzeci podopieczni Powiatowej Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Świdniku,  pięćdziesięcioro dzieci w wieku 4 - 7 lat,  w ramach cyklu „Gotuj z Mamą" przygotowały słodkie prezenty dla swoich Mam z okazji ich święta. Były to babeczki dekorowane kremem i owocami. Rodzice razem z dziećmi przygotowywali ten słodki poczęstunek, by potem zasiąść przy odświętnym stole i konsumować własnoręcznie przygotowane smakołyki. Furorę zrobił sok pomarańczowy przygotowany dla gości przez uczniów klasy II Tż.

Wszystko odbywało się pod czujnym okiem uczniów z „Norwida" - Moniki, Agaty, Pauliny,  Sylwi, Dawida, ale także gości warsztatów - młodzieży Gimnazjum nr 1 w Świdniku –Kingi D., Mateusza i Kingi P., która dzielnie sekundowała przyszłym kucharzom.

Dzieci czekała także niespodzianka – atrakcją spotkania był smok Tabaluga i bajki z jego udziałem. Mali „Kucharze" otrzymali pamiątkowe dyplomy, zdjęcia i samodzielnie zapakowaną babeczkę.

Warsztaty zostały przygotowane i poprowadzone przez Małgorzatę Motyl i Annę Mościbrodzką przy nieocenionym wsparciu stażystki Moniki Bąk. Nad przebiegiem spotkania także czuwali pracownicy Poradni: Urszula Celińska i Bożena Potępska. Wspólne spotkanie  było wspaniałą zabawą dla najmłodszych i doskonałym upominkiem dla Mam. Starsi koledzy z zazdrością patrzyli na maluchów, jak słodko uczcili święto najważniejszej osoby na świecie.

Więcej…
 
XIV PAPIESKI DZIEŃ RODZINY Z UDZIAŁEM WOLONTARIUSZY „NORWIDA” PDF
wtorek, 07 czerwca 2016 09:00
05.06.02016r. młodzież ze Szkolnego Klubu Wolontariatu wzięła czynny udział w obchodach XIV Papieskiego Dnia Rodziny organizowanego przez parafię pw. Chrystusa Odkupiciela w Świdniku. Milena Łoś, Michał Serafin, Sylwia Szymczak, Bartosz Wieczerzak, Monika Wodzyńska, Michał Zielonka (klasa 1THL), Aleksandra Michalska, Weronika Potręć, Agata Siudziak, Paulina Sygara (klasa 1TŻ), Weronika Wójcik (klasa 2THL), Dawid Dobrowolski, Paweł Socha, (klasa 3TL), Kamila Niejedli oraz Malwina Woś (klasa 3TŻ) niedzielne popołudnie spędzili na terenie Miejskiego Centrum Usług Socjalnych, gdzie wsparli organizację oraz przebieg rodzinnego festynu. Każdy z wolontariuszy znalazł dla siebie ciekawe zajęcie. Jedni rozdawali zebranym pyszne kremówki, grupa dziewczyn ochoczo kręciła dla najmłodszych gości watę cukrową, natomiast chłopcy zajęli się obsługą grilla i pieczeniem kiełbasek. Ponadto, młodzież zachęcała zgromadzonych do udziału w przygotowanych wcześniej grach i konkursach. Z wolontariuszami obecni byli oczywiście opiekunowie Klubu Agnieszka Mazurek i ks. Grzegorz Gut.

Agnieszka Mazurek

Więcej…
 
Sukces i wielkie wyróżnienie dla „Norwida” PDF
poniedziałek, 06 czerwca 2016 07:00
certyf3 czerwca b.r. w Warszawie odbyła się uroczysta gala w sali kolumnowej ZNP podsumowująca ogólnopolski projekt dotyczący europejskich rozwiązań w zapewnieniu jakości – ESQA. Konferencja „Wysoka jakość polskiej szkoły w (dobrej) praktyce" miała na celu prezentację projektu i jego rezultatów, wskazanie przykładów dobrej praktyki w zapewnieniu jakości oraz podsumowanie konkursu „Szkoła zawodowa najwyższej jakości". Nasza szkoła została zgłoszona do tego konkursu przez Panią Agnieszkę Dziedzic w kategorii innowacyjnych praktyk zawodowych. Najlepsi uczniowie z naszej szkoły z branży gastronomicznej brali udział w zajęciach praktycznych u naszych partnerów branżowych – Restauracji Dwór Choiny w Kazimierzówce i Restauracja Pałacowej w Wierzchowiskach, gdzie uczniowie pod okiem szefów kuchni restauracji i w obecności zaproszonych Vip-ów  gotowali i zgłębiali tajniki specjałów regionalnej i światowej kuchni. Odcinki programu były emitowane w lokalnej telewizji, a autorkami scenariusza i prowadzącymi były Panie Renata Gierszon i Agnieszka Dziedzic. Taka forma praktyk znalazła uznanie u jury konkursowego i zaowocowała przyznaniem naszej szkole certyfikatu  „Szkoła zawodowa najwyższej jakości". Certyfikat ten odebrał Pan dyrektor Krzysztof Gałan z rąk Pani Aurelii Michałowskiej – Mazowieckiego Kuratora Oświaty. To był prawdziwy sukces naszych nauczycieli. Byliśmy jedyną szkoła z województwa lubelskiego, której przyznano ten certyfikat. To powód do dumy i dalszego starania o podnoszenie jakości praktyk zawodowych  i nauczania.

Przyznając certyfikat brano pod uwagę następujące kryteria:

- oryginalność – niestereotypowe postrzeganie pewnych kwestii

- efektywność

- zaangażowanie partnerów, otoczenia, uczniów

- kompleksowość rozwiązania

- możliwość realizacji zgłoszonej praktyki przez inne szkoły lub placówki

- innowacyjność

Nam bardzo spodobał się sposób przedstawienia definicji jakości w ujęciu Deminga: „ Jakość, to sposób myślenia, który powoduje, że stosuje się i bez przerwy poszukuje najlepszych rozwiązań".

To wyróżnienie zobowiązuje nas wszystkich.

Gratulujemy

Więcej…
 
Wspólne zajęcia gastronomiczne PDF
poniedziałek, 06 czerwca 2016 06:48
W dniu 3 czerwca 2016r. nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych z ZS Nr 1 w Świdniku i SOSW w Lublinie, w ramach współpracy między placówkami przeprowadzili wspólne zajęcia gastronomiczne dla III klas Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Celem zajęć było przypomnienie uczniom procedur egzaminacyjnych, sprawdzenie poziomu wiedzy i stopnia umiejętności przygotowania potraw na stanowisku egzaminacyjnym a także umożliwiły uczniom SOSW zapoznanie się z wyposażeniem pracowni gastronomicznej. Zorganizowane zajęcia kształtowały umiejętność pracy w grupie a także były nietypową lekcją powtórzeniową do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje T.06.

Przedsięwzięcie zostało zrealizowane przez nauczycieli: Panią Annę Mościbrodzką – ZS nr 1 im. C.K. Norwida i Pana Michała Pawlaka – SOSW im. Prof. Z.Sękowskiej.

Więcej…
 
« pierwszapoprzednia121122123124125126127128129130następnaostatnia »

Strona 130 z 182

 EFRR plakat 12.4-1

 Plakat projektu 12

 plakat.jpg

  plakat EFS przed 2018

  plakat EFS poziom po 2018

 EFS plakat pion po2018

12.4 IV

Sport w Norwidzie

 

 bip_logo_pomn1_grad