Słodkie zwycięstwa dla Norwida PDF Drukuj
wtorek, 15 czerwca 2010 14:04

P5260360Uczniowie Zespołu Szkół nr 1 im. C. K. Norwida w Świdniku poczuli słodki smak zwycięstwa. Spróbowali swoich sił w konkursie pod hasłem "Desery Europy", zorganizowanym przez Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników w Lublinie.


Tematem konkursu było przygotowanie deseru na bazie śmietany i czekolady, nawiązującego do znanego przysmaku europejskiego. Ta delikatna sfera okazała się dobrym polem do popisu. Rywalizacja uczniów szkół gastronomicznych odbyła się 26 maja 2010 r. w cukierni "Chmielewski". Jury ogłosiło werdykt podczas festynu na Placu Litewskim w Lublinie.

Pierwsze miejsce wywalczyły uczennice klasy drugiej Technikum nr 2 w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego - Ewelina Frańczyk i Katarzyna Sierdak. Przygotowany przez nie deser o frywolnej nazwie zachwycił jurorów  smakiem i wyglądem.

Życzymy dalszych sukcesów i czekamy na nowe inspiracje kulinarne!

 

 

Czekoladowa pokusa z Norwida

 

 

Truskawki, czekolada i śmietana – Francja, Belgia i Polska – deser na miarę Europy

 

 

Składniki:

Porcja na

  • śmietana 36% - 0,5 l
  • cukier puder – 3 łyżki
  • cukier waniliowy -1 szt
  • rum 3 łyżki
  • sok z cytryny
  • galaretka truskawkowa – 1 szt.
  • 0,5 szkl. gorącej wody
  • truskawki 0,5kg
  • czekolada 3 szt.
  • listki mięty

 

Sposób wykonania:

Uwaga! Aby śmietana dobrze się ubiła musi być mocno schłodzona, najlepiej prosto z lodówki. Metalową miskę, w której będziemy ją ubijać, można przedtem wstawić do zamrażarki.

  • Ubić śmietanę: W trakcie ubijania śmietany dodać cukier, cukier waniliowy, rum, sok z cytryny. Gdy stanie się puszysta, nie przedłużać ubijania. Trzymać w lodówce.
  • Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wody.
  • Truskawki pokroić w drobną kosteczkę i połączyć z chłodną galaretką.
  • Płatki czekoladowe: czekoladę rozpuścić w naczyniu wstawionym w garnek z gorącą wodą, wystudzić nadając dowolnym kształt po wylaniu cieniutko na gładką chłodną powierzchnię.

Kolejność układania:

  • Ubitą śmietanę wycisnąć na talerz.
  • Ułożyć na niej płatek czekolady.
  • Wycisnąć na niego bitą śmietanę.
  • Wyłożyć truskawki z galaretką.
  • Przykryć kolejnym płatkiem czekolady.
  • Następnie bita śmietana.
  • Potem płatek czekolady.

Dekoracja: bita śmietana, truskawka, listek mięty, wiórki czekolady.

Sos: likier miętowy (lub półwytrawne wino musujące i sok truskawkowy).

Smacznego!

 

 EFRR plakat 12.4-1

 Plakat projektu 12

 plakat.jpg

  plakat EFS przed 2018

  plakat EFS poziom po 2018

 EFS plakat pion po2018

12.4 IV

Sport w Norwidzie

 

 bip_logo_pomn1_grad