Kwalifikacyjny kurs zawodowy : Kelner PDF Drukuj

patronatREKRUTACJA 2018/2019

 

OFERTA EDUKACYJNA

 
KWALIFIKACYJNY KURS ZAWOWODY - KELNER
 
 
 

Zawód: Kelner

Symbol cyfrowy: 513101
Kwalifikacje:
TG.10. Wykonywanie usług kelnerskich
TG.11.Organizacja usług gastronomicznych
Nauka trwa 3 semestry
Tryb: zaoczny (weekendy średnio co drugi tydzień)
 
Praktyka zawodowa: 8 tygodni (320 godzin)
kelner1Umiejętności po zakończeniu kursu
Kelner:
  • zajmuje się kompleksową obsługą konsumenta w zakładach gastronomicznych
  • prowadzi dokumentację sprzedaży i rozliczenia kelnerskie,
  • serwuje potrawy i napoje;
  • przygotowuje sale konsumpcyjną do obsługi kelnerskiej,
  • nakrywa stoły z uwzględnieniem pory dnia i składanego zamówienia oraz z wykorzystaniem elementów dekoracyjnych (np. kompozycje kwiatowe);
  • udziela konsumentowi informacji dotyczących jadłospisów, wartości odżywczych potraw i technologii ich przyrządzania;
  • doradza odpowiedni asortyment potraw i napojów w zależności od wymagań dietetycznych, przyzwyczajeń i specyfiki kuchni (regionalna, staropolska, innych narodów);
  • przyjmuje i rejestruje zamówienia, pobiera potrawy i napoje z kuchni i bufetów oraz ocenianie ich dekoracji i estetyki;
Praca: Wszystkie zakłady gastronomiczne : restauracje, kawiarnie, hotele, zajazdy, centra konferencyjne, statki pasażerskie, itp.

kelner3Zawód pożądany we wszystkich krajach UE!

Partnerzy w ramach realizacji praktyk zawodowych:

Hotel Kaprys w Świdniku***
Hotel Notabene w Świdniku***
Hotel Victoria w Lublinie***
Grand Hotel Lublinianka****
Hotel Dwór Choiny w Kazimierzówce ***
Dom Weselny Mendelson w Mełgwi
Zajazd Regionalny w Pełczynie

Hotel Marriott w Warszawie *****
(dla najlepszych słuchaczy)

Szkoła realizuje praktyki miejscowe oraz wyjazdowe na terenie kraju i za granicą

Organizacja kształcenia:

• Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym lub wieczorowym
• Aby wziąć udział w kursie i uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu i świadectwo z kwalifikacji wystarczy mieć ukończone gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową (wymagane ukończone 18 lat)
• Aby uzyskać tytuł zawodowy należy mieć ukończoną minimum szkołę średnią, nie jest wymagana matura

Rekrutacja:

• Rekrutacja bez egzaminów wstępnych
• Decyduje kolejność zgłoszeń

Wymagane dokumenty:

• Podanie o przyjęcie (na druku szkoły/placówki)
• Oryginał świadectwa ukończenia szkoły
(co najmniej gimnazjum lub ośmioletniej szkoły podstawowej)
• Zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki (skierowanie z sekretariatu szkoły)
• Książeczka do celów sanitarno-epidemiologicznych
(skierowanie z sekretariatu szkoły)
• Dowód osobisty do wglądu
• 1 zdjęcie
kelner2
 

 EFRR plakat 12.4-1

 Plakat projektu 12

 plakat.jpg

  plakat EFS przed 2018

  plakat EFS poziom po 2018

 EFS plakat pion po2018

Sport w Norwidzie

 

 bip_logo_pomn1_grad