Mistrzostwo w zawodzie III
PRZYGOTOWANIE POTRAW ZGODNIE Z TRENDAMI RYNKOWYMI ORAZ ZASADAMI ZDROWEGO ŻYWIENIA PDF Drukuj
poniedziałek, 15 marca 2021 14:29

W ramach realizacji projektu „Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – III Edycja”
(Nr RPLU.12.04.00-06-0051/17) w ZS Nr 1 prowadzone są szkolenia z zakresu Przygotowania potraw zgodnie z trendami rynkowymi oraz zasadami zdrowego żywienia. Aktualnie w zajęciach uczestniczy 50 uczniów z klas o profilach technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, technik obsługi turystycznej oraz szkoły branżowej. Podczas kursów uczestnicy mają możliwość samodzielnego planowania i przygotowywania potraw według podanej receptury, z zastosowaniem zasad zdrowego żywienia i nowoczesnych technik kulinarnych, czy koncepcją fine-dining. Program szkolenia przewiduje także sporządzanie potraw z wyłączeniem wskazanych alergenów lub składników ciężkostrawnych oraz zgodnie z zasadami „slow food”. Uczniowie podczas zajęć wykorzystują zarówno typowy sprzęt kuchenny, jak i urządzenia stosowane w przygotowaniu posiłków uwzględniających trendy rynkowe i zasady zdrowego żywienia oraz stosują zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w gastronomii oraz przestrzegają zasad HACCP, w tym GHP i GMP. Szkolenie każdorazowo kończy się egzaminem państwowym potwierdzającym zdobyte kwalifikacje.

Zespół Projektowy

 

Więcej…
 
Kontynuacja projektu „Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – III Edycja" PDF Drukuj
wtorek, 19 stycznia 2021 08:12

W Zespole Szkół Nr 1 im. C. K. Norwida w Świdniku realizowane są kolejne działania związane z realizacją III edycji projektu zawodowego. 

Część szkoleń została już ukończona.  Z  powodu pandemii koronawirusa  ostatnie były one prowadzono zdalnie. Uczniowie obecnie odbierają certyfikaty potwierdzające uzyskanie kwalifikacji zawodowych. Dotyczy to m.in. takich kursów jak: Kierownik małej gastronomii, Cukiernik,  Wędliniarz, Recepcjonista/menadżer hotelu, Logistyk,  Wykonywanie usług kelnerskich. Trwają również egzaminy w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego dla grup, które  ukończyły kurs prawa jazdy kat. B.

Po zakończeniu ferii zimowych odbędzie się rekrutacja uczniów klas technikum do kolejnych grup  szkoleń i kursów, m.in:             

- Programowanie i obsługiwanie druku 3D,

- Przygotowanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia,

- Wędliniarz,

- Cukiernik,

- Kierownik małej gastronomii,

- Recepcjonista/ menedżer hotelu.

W projekcie również nauczyciele przedmiotów zawodowych zdobywają lub uzupełniają swoje kwalifikacje i kompetencje. Do tej pory ukończyli kursy języka angielskiego i organizacji przyjęć bufetowych w obiektach hotelarskich, jeden nauczyciel kończy studia podyplomowe na kierunku: Logistyka i spedycja. W bieżącym roku będą mogli kontynuować zajęcia uczestnicząc w kursie z języka niemieckiego czy przedsiębiorczości.

Więcej…
 
Regulamin organizacji i przeprowadzania zajęć w systemie zdalnym w projektach PDF Drukuj
czwartek, 22 października 2020 12:03

Regulamin organizacji i przeprowadzania zajęć 
w systemie zdalnym lub mieszanym z wykorzystaniem metod
i technik kształcenia na odległość, realizowanych w ramach projektów dofinansowanych z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020
w zakresie Osi Priorytetowych 9 - 12 RPO WL 2014-2020

 
Zakończenie wakacyjnych staży w ramach realizacji projektu: Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – III Edycja PDF Drukuj
piątek, 28 sierpnia 2020 14:04

Uczniowie Zespołu  Szkół Nr 1 im. C. K. Norwida w Świdniku zdobywali doświadczenie zawodowe biorąc udział  w 1 edycji miejscowych staży zawodowych realizowanych w ramach projektu: Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – III Edycja.

Stażystami byli uczniowie klas Technik Hotelarstwa, Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technik Obsługi Turystycznej, Technik Logistyk.  Uczestnikami praktyk zaś byli uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia kształcącej w zawodach: kucharz oraz cukiernik. Zdobywali oni doświadczenie zawodowe w takich przedsiębiorstwach i instytucjach jak: Hotel Avion, Hotel Kaprys, Hotel Lachówka, Restauracja Favilla, Bar Kaloria, Sklep Diverse  w Galerii Venus czy Market Brico Marche w Świdniku.

Uczestnicy otrzymali zaświadczenie o ukończeniu stażu czy praktyki,  stypendium stażowe w wysokości 1750 złotych, stroje służbowe oraz zwrot kosztów dojazdu. Dzięki realizacji staży  szkoła została doposażona  w wysokiej jakości urządzenia, sprzęt gastronomiczny i elektroniczny, który będzie wykorzystywany na zajęciach lekcyjnych. Bardzo cieszy fakt,  że najlepszym Pracodawcy zaproponowali zatrudnienie w ich firmie. W przyszłe wakacje planowana jest druga edycja staży. Z pewnością chętnych również nie zabraknie.

 
Wnioski o zwrot kosztów dojazdu na staże zawodowe PDF Drukuj
poniedziałek, 10 sierpnia 2020 06:22
ZMIANA TERMINU SPOTKANIA
Wnioski o zwrot kosztów dojazdu na staże zawodowe będą przyjmowane w poniedziałek 17.08 br. w godzinach 12:00-14:00. Osoby zainteresowane są proszone o przyjście do szkoły (pokój nauczycielski) w tym terminie.
Proszę pamiętać o maseczkach i zachowaniu dystansu społecznego.
Agnieszka Mazurek

 

 
« pierwszapoprzednia12345następnaostatnia »

Strona 2 z 5

 EFRR plakat 12.4-1

 Plakat projektu 12

 plakat.jpg

  plakat EFS przed 2018

  plakat EFS poziom po 2018

 EFS plakat pion po2018

12.4 IV

Sport w Norwidzie

Kort tenisowy

 

 bip_logo_pomn1_grad