Anita i Magda wyróżnione za „Lubelskie Smaki” Drukuj
czwartek, 09 czerwca 2016 06:42
„Lubelskie Smaki" to konkurs Kulinarny nominowany do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski, najbardziej prestiżowego konkursu w Polsce!

W dniu 4 czerwca 2016 r. w Lublinie odbyła się XIII edycja tego konkursu. Hasło przewodnie tegorocznej edycji to: „Kuchnia Polska". Do rywalizacji przystąpiło 8 reprezentacji szkół gastronomicznych. Nie zabrakło też uczniów z Norwida. Naszą szkołę z powodzeniem reprezentowały uczennice klasy II Technikum żywienia i usług gastronomicznych: Anita Strug jako szef ekipy oraz kucharz pomocniczy Magdalena Bodzak. Uczennice zaproponowaną recepturą wywalczyły wyróżnienie. Jest to szczególne osiągnięcie i prestiżowa nagroda. Dziewczyny przygotowały danie główne pod nazwą: „Słodkie policzki w porach w towarzystwie rumianych ziemniaków z buraczkami oraz przekąskę:" oraz „Kaszanka panierowana pod pierzynką z mozzarelli z czerwonym sosem." Towarzystwo reprezentacji szkół z całego województwa lubelskiego to nie lada konkurencja.
Zawodnicy musieli wykazać się wiedzą i praktyką w przygotowaniu konkursowych potraw na bazie produktów charakterystycznych dla Lubelszczyzny, takich jak policzki wieprzowe, kaszanka, maliny, czy buraki. Jakość, smak i kreatywność uczestników oceniło profesjonalne Jury złożone z szefów kuchni:
1. Marek Rybacki, Przewodniczacy Jury- Polska
2. Sebastian Humski, Członek Jury- Polska
3. Silwia Castano, Członek Jury- Finlandia
4. Danillo Galhardo, Członek Jury- Brazylia
5. Wolfgang P. Menge, Członek Jury- Niemcy
6. Marcell Perez Colmenares, Członek Jury- Columbia
7. Wojciech Harapkiewiecz, Jury Techniczne- Polska
8. Szymon Szlendak, Jury Techniczne- Polska

Rywalizacja miała charakter publicznej prezentacji, a dzięki lokalizacji na Placu Teatralnym, każdy zainteresowany mógł ją śledzić. Szczególnej uwadze Pań Małgorzaty Motyl i Moniki Bąk poddany był każdy ruch naszych uczniów. To właśnie one przygotowały uczennice do konkursu i wspólnie z nimi obmyślały receptury dań konkursowych..
Organizatorem „Lubelskich Smaków" był Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego, a doradcą merytorycznym Konkursu - Stowarzyszenie Kucharzy, Euro-Toques Polska.
Konkurs ma na celu popularyzowanie tradycyjnej kuchni Lubelszczyzny uznawanej przez znawców za jedną z najbardziej oryginalnych i najsmaczniejszych w kraju.

Patronat medialny nad wydarzeniem objęli: lubelskie.pl, jemlublin.pl, papaja.pl, gastrona.pl, poradnikrestauratora.com.pl, drogi-gastronomii.pl

Uczennicom i Paniom przygotowującym do konkursu serdecznie gratulujemy i czekamy na kolejny sukces w następnej edycji.