Niemieckie przysmaki w Norwidzie- stoisko z kuchnią niemiecką na Dniu Otwartym w naszej szkole Drukuj
środa, 25 kwietnia 2018 06:47

Dzień Otwarty to doskonała okazja, aby pochwalić tym, co u nas najlepsze i zaprezentować szerszemu gronu odbiorców nasze umiejętności.

Uczniowie Norwida wykorzystali okazję i wizytę gimnazjalistów z powiatu świdnickiego w murach naszej szkoły nie tylko po to, aby przedstawić naszą ofertę edukacyjną, ale również aby pochwalić się młodszym kolegom umiejętnościami zdobytymi podczas miesięcznych praktyk u pracodawców w Lipsku. W wakacje 2017 r. 42 uczniów naszej szkoły odbywało w Niemczech miesięczny staż w ramach projektu PO WER realizowanego na zasadach programu Erasmus+. „Sam fakt odbywania praktyk u pracodawców nie jest dla nas niczym nowym. W końcu tu na miejscu, też mamy praktyki w zakładach gastronomicznych.”- mówi Monika, jedna z uczestniczek stażu. „Ale to, że mogliśmy pracować w całkiem nowym, międzynarodowym środowisku, za granicą, gdzie musieliśmy sami sobie radzić- to było dla nas przeżycie. I najważniejsze- poradziliśmy sobie.” Grupa uczniów odbywająca staż w Niemczech postanowiła przygotować stoisko promujące projekt i zaprezentować swoje nabyte za granicą umiejętności serwując dania kuchni niemieckiej, które samodzielnie przygotowali. Wybór menu wcale nie był oczywisty- każdy miał swoje propozycje, które koniecznie chciał przeforsować. Ostatecznie wybrano tradycyjną Kartoffelsalat, różne warianty typowo niemieckiej przekąski z kiełbasy na czele z Currywurst, która w Niemczech doczekała się nawet swojego muzeum, zapiekane kieszonki serowo- szpinakowe serwowane w miejscu odbywania praktyk przez naszych uczniów, typowo niemiecki napój Apfelschorle oraz słodkości: Apfelstrudel i bawarski krem orzechowy, który wbrew nazwie serwowany jest na znacznie większym obszarze. Nasi stażyści podeszli do tematu z wielkim zaangażowaniem: samodzielnie wszystko przygotowali i chętnie opowiadali naszym gościom gimnazjalistom o pobycie w Lipsku i rozdawali ulotki promujące nasz wyjazd. Gimnazjaliści mieli nie tylko możliwość spróbowania potraw, ale również mogli samodzielnie przygotować kiełbaskę z odpowiednim sosem. Stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem, podobnie jak sam projekt: już teraz wiemy, że chętnych na kolejny wyjazd na pewno nie zabraknie J

Agnieszka Romanek

Anna Kołodziejczyk