Polskie tradycje w greckiej odsłonie - Wielkanoc Drukuj
poniedziałek, 29 marca 2021 00:00

logo_zs1.jpg

 
POLSKIE TRADYCJE I ZWYCZAJE W GRECKIEJ ODSŁONIE
Wielkanoc
 
 

W Polsce - Wielki Tydzień rozpoczyna się wraz z Niedzielą Palmową, dawniej zwana "Kwietną" lub "Wierzbową. Według obrzędów katolickich tego dnia wierni przynoszą do kościoła palemki, symbol odradzającego się życia.

W Wielki Czwartek zaczyna się Triduum Paschalne. Z ołtarza znikają wszelkie przedmioty, a dzwony milkną aż do czasu Zmartwychwstania.

W Wielką Sobotę święcone są świąteczne pokarmy. Pięknie ozdobione bukszpanem wiklinowe koszyki zawierają symboliczne ilości pokarmów, które zostaną spożyte przed śniadaniem w Niedzielę Wielkanocną. Tradycyjnie koszyk przykrywa biała serwetka, którą odkrywa się do święcenia.  Wszelkie prace domowe, takie jak sprzątanie czy gotowanie potraw wielkanocnych, powinno zostać zakończone przed poświęceniem koszyczka.

W Wielką Niedzielę spożywa się tradycyjne śniadanie wielkanocne, zazwyczaj żurek, białą kiełbasę, konieczne są również wielkanocne ciasta, takie jak mazurki czy babki. Rodziny zazwyczaj spędzają przy stole cały dzień, rozmawiając i ciesząc się wspólnym towarzystwem.

W niektórych regionach po świątecznym śniadaniu następuje tzw. zajączek wielkanocny - czyli szukanie drobnego upominku ukrytego gdzieś w domu.

 

W Grecji - Wielkanoc rozpoczyna się w przeddzień Niedzieli Palmowej – Sobotę Łazarza. W tym dniu domy odwiedzają poprzebierane za kolędników dzieci. W zamian za śpiewanie otrzymują jajka oraz drobne pieniądze. W Niedzielę Palmową, po porannej mszy, wierni gromadzą się i obdarowują zielonymi krzyżami zrobionymi z gałązek palmowych. Po powrocie do domu ustawiają je na domowych ołtarzykach. Będą tam stały przez cały rok.

Wielki Czwartek jest dniem, w którym barwi się jajka na czerwono. Symbolizuje to krew Chrystusa Zbawiciela, rodzące się życie, a także ma zapewnić szczęście.

Wielki Post kończy się w Wielką Sobotę. W tym dniu rozpoczyna się gotowanie świątecznych potraw. O północy, Grecy spożywają posiłek, który najczęściej składa się z zupy (mageiritsa) ugotowanego na twardo jajka oraz chałki (tsoureki).

W Wielką Niedzielę rozpoczyna się świętowanie. Rodziny spożywają greckie potrawy przygotowywane tylko na tę okoliczność. Jest to dzień radości, biesiadowania oraz odpoczynku.