WITAJ SŁONECZNA ITALIO…. |
|
|
piątek, 05 maja 2023 07:54 |
|
|
Dzień 4 |
|
|
piątek, 05 maja 2023 00:00 |
Dzisiaj na praktykach we Włoszech uczniowie z kierunku TŻiUG rozmieszczali żywność w magazynach w warunkach optymalnych zgodnie z warunkami zapewniającymi jej trwałość i bezpieczeństwo, zapisywali parametry technologiczne w punktach kontrolnych podczas magazynowania żywności. Kierunek TL zajmował się dobieraniem środków technicznych do wykonania załadunku, przeładunku i rozładunku podczas realizacji usługi transportowej, dobieranie środków transportu do ilości i rodzaju ładunków, warunków zlecenia oraz zapoznawał się z przepisami prawa dotyczącymi organizowania procesów przewozu: materiałów niebezpiecznych; ładunków nienormatywnych; żywych zwierząt; szybko psujących się artykułów żywnościowych. W tym czasie uczniowie kierunku TH sporządzali dokumentację dotyczącą przyjmowania i realizacji zamówień dotyczących usług dodatkowych.
Projekt nr 2022-1-PL01-KA121-VET-000061552 współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
|
Dzień 3 |
|
|
czwartek, 04 maja 2023 00:00 |
Dzień 3 (data 3.05.23)
Dzisiejsze działania na praktykach zagranicznych dla poszczególnych kierunków obejmowały:
Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych: dobieranie maszyn i urządzeń do wykończenia, dystrybucji i przechowywania żywności, dobieranie warunków przechowywania żywności w zakładzie gastronomicznym, odczytywanie wskazań aparatury kontrolno-pomiarowej i porównywanie wyników odczytu z obowiązującymi parametrami.
Technik Logistyki: zapoznanie z infrastrukturą liniową i punktową, uwarunkowaniami rozwoju infrastruktury transportowej, kierunkami rozwoju ilościowego i jakościowego w infrastrukturze transportowej, sporządzanie planu realizacji usługi transportowej na podstawie warunków zlecenia i analiza go pod względem możliwości i efektywności wykonania, obliczanie czasu jazdy i pracy środków transportu oraz wyznaczanie trasy przewozu.
Technik Hotelarstwa: dobieranie oferty handlowej zgodnie z potrzebami gości, stosowanie instrumentów promocji usług hotelarskich, rezerwacja usług hotelarskich, korzystając z systemów rezerwacyjnych.
Projekt nr 2022-1-PL01-KA121-VET-000061552 współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
|
Dzień 2 |
|
|
środa, 03 maja 2023 00:00 |
Technicy Żywienia dzisiaj na zajęciach podczas praktyk we Włoszech oceniali produkty pod względem świeżości, smaku, zapachu, przydatności do spożycia. Zapoznali się z wpływem warunków transportu i przechowywania żywności na jej jakość. Następnie dowiedzieli się jak przebiega dobieranie procesu technologicznego przygotowania potraw i dobieranie maszyn i urządzeń do obróbki wstępnej i termicznej. Po południu wydawali posiłki gościom w sali restauracyjnej. Technicy Logistyki zajmowali się analizowaniem struktury wyrobu w celu zaplanowania przepływów logistycznych w produkcji i tworzeniem dokumentów dotyczących procesów logistycznych produkcji. Potem projektowali dystrybucję towarów zgodnie z przyjętymi kryteriami i celami oraz projektowali prace w węzłach dystrybucyjnych. Technicy Hotelarstwa zapoznali się z zasadami i narzędziami marketingu, określali rodzaje turystyki, uczyli się stosowania programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań zawodowych oraz zapoznali się z zadaniami oraz wyposażeniem recepcji hotelowej.
Projekt nr 2022-1-PL01-KA121-VET-000061552 współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
|
Dzień 1 |
|
|
wtorek, 02 maja 2023 00:00 |
Uczniowie z naszej szkoły, którzy kształcą się na kierunkach Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technik Logistyk, Technik Hotelarstwa rozpoczęli właśnie udział w dwutygodniowych praktykach zawodowych we Włoszech. Dzisiaj zapoznali się ze środowiskiem odbywania szkoleń i przebiegiem działań przez najbliższe dwa tygodnie.
Projekt nr 2022-1-PL01-KA121-VET-000061552 współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
|
|
|
|
|
Strona 4 z 13 |