Erasmus+
Dzień 11 PDF Drukuj
piątek, 12 maja 2023 00:00

Dziś już prawie koniec praktyk zawodowych dla naszych uczniów przebywających w Grecji. Ale aktywności nie zwalniają tempa. Kierunek TŻiUG zajął się wydawaniem posiłków. Potem uczniowie planowali i prowadzili działania promocyjne świadczonych usług gastronomicznych. Dowiedzieli się jak kalkulować koszty żywieniowe usług gastronomicznych i cateringowych przy zastosowaniu programów komputerowych do kalkulacji kosztów. Uczniowie TL zajmowali się monitorowaniem faktycznego stanu zapasów w magazynie, zabezpieczaniem zapasów przed zniszczeniem, ubytkami i kradzieżą. Potem zajęli się obliczaniem wielkości zapasów (bieżących, maksymalnych, zabezpieczających), obliczaniem dynamiki zmian w wielkości zapasów oraz dobieraniem optymalnego miejsca oraz metod składowania do podatności naturalnej i technicznej zapasów. Kierunek TH tego dnia uczył się dobierania technik sprzątania w jednostkach mieszkalnych, odpowiednich urządzeń, sprzętu i środków do rodzaju wykonywanych prac porządkowych, potem uczniowie ćwiczyli obsługę urządzeń i sprzętów do utrzymywania czystości, stosowanie środków czyszczących i dezynfekujących, a także przygotowanie jednostki mieszkalnej do przyjęcia gości.

Projekt nr 2022-1-PL01-KA121-VET-000061552 współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

 
Dzień 10 PDF Drukuj
czwartek, 11 maja 2023 00:00

Tego dnia kierunek Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych zajmował się wydawaniem posiłków. Uczniowie sporządzali również rozliczenia finansowe na podstawie dokumentacji finansowej potwierdzającej zakup i sprzedaż, a także obliczali zyskowność i rentowność sprzedaży usług gastronomicznych. Uczniowie na kierunku Technik Logistyki kompletowali zapasy do wydania zgodnie z zamówieniem klienta – ich zadaniem było dobieranie opakowań do zapasów, środka transportu i warunków zlecenia, zabezpieczanie i oznaczanie ładunków zgodnie z przepisami prawa oraz sporządzanie dokumentów przyjęcia i wydania zapasów z magazynu. Później nastąpiło analizowanie dokumentów magazynowych pod względem poprawności zapisów i poprawianie błędów. W tym czasie kierunek Technik Hotelarstwa poznał zasady podawania śniadań. Uczniowie musieli dzisiaj przygotować Salę konsumpcyjną do obsługi gości i obsługiwać gości na Sali konsumpcyjnej.

Projekt nr 2022-1-PL01-KA121-VET-000061552 współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

 
Dzień 9 PDF Drukuj
środa, 10 maja 2023 00:00

Podczas kolejnego dnia we Włoszech na praktykach zawodowych Technicy Żywienia i Usług Gastronomicznych zajmowali się przygotowaniem i dekorowaniem podstawowych deserów, a potem dobieraniem zastawy stołowej do serwowanego dania i dobieraniem metod i technik obsługi konsumentów odpowiednich do rodzaju świadczonych usług. Technicy Logistyki oceniali stan ilościowy i jakościowy zapasów w celu wyznaczenia terminu i wielkości dostawy. Mieli za zadanie obliczanie wielkości i częstotliwości dostaw, obliczanie ekonomicznej wielkości dostawy oraz odbiór jakościowy i ilościowy towarów. Technicy Hotelarstwa dowiedzieli się o rozróżnianiu form i przestrzeganiu zasad podawania śniadań oraz dobieraniu form podawania śniadań do potrzeb gości i możliwości obiektu.

Projekt nr 2022-1-PL01-KA121-VET-000061552 współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

 
LOGISTYCY NA PRAKTYKACH PDF Drukuj
wtorek, 09 maja 2023 07:09

 
Dzień 8 PDF Drukuj
wtorek, 09 maja 2023 00:00

Po weekendzie na szkoleniu zawodowym we Włoszech uczniowie ponownie zabierają się do zadań i zajęć specjalistycznych. Dzisiaj uczestnicy praktyk z kierunku TŻiUG mieli za zadanie obróbkę wstępną czystą: krojenie, rozdrabnianie, mieszanie, formowanie produktów. Następnie uczyli się dobierania przypraw i ziół, przygotowania olejów smakowych, pesto i past. Po południu wydawali posiłki. Dzisiaj kierunek TL zapoznał się z czynnościami wykonywanymi w poszczególnych strefach magazynowych, etapami postępowania podczas wykonywania procesów magazynowych. Uczniowie uczyli się dobierania systemów i metod wspomagających zarządzanie magazynem i zapasami. Tego dnia uczniowie z TH zapoznali się z dobieraniem sprzętu i zastawy stołowej do ekspedycji śniadań. Ich zadaniem było także dzisiaj przygotowanie Sali konsumpcyjnej do obsługi gości.

Projekt nr 2022-1-PL01-KA121-VET-000061552 współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

 
« pierwszapoprzednia12345678910następnaostatnia »

Strona 2 z 13

 EFRR plakat 12.4-1

 Plakat projektu 12

 plakat.jpg

  plakat EFS przed 2018

  plakat EFS poziom po 2018

 EFS plakat pion po2018

12.4 IV

Sport w Norwidzie

Kort tenisowy

 

 bip_logo_pomn1_grad