Dnia 22.10. 2015 roku odbyła się konferencja pt. „Wyzwania dla szkolnictwa zawodowego w ramach EFS na lata 2014 – 2020". Organizatorami byli: Powiatowe Centrum Edukacji Zawodowej oraz Zespół Szkół Nr 1 im. C.K. Norwida w Świdniku.
Konferencję prowadziła Dyrektor Departamentu Wdrażania EFS Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie Pani Iwona Nakielska oraz Wicestarosta Powiatu Świdnickiego Pan Waldemar Białowąs. W uroczystości brali udział przedsiębiorcy z województwa lubelskiego, z którymi współpracujemy w zakresie kształcenia praktycznego, m.in. właściciele hoteli, restauracji, firm logistycznych oraz dyrektorzy i nauczyciele szkół średnich i gimnazjalnych.
Naszą szkołę reprezentowali Pan Dyrektor Krzysztof Gałan, doradca zawodowy – Pani Anna Kołodziejczyk oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych - Panie: Grażyna Szwajewska, Ewa Głowacka- Żuk, Małgorzata Prandota oraz Agnieszka Dziedzic.
Podczas konferencji zostały przedstawione informacje dotyczące m.in.: zakresu finansowania działań związanych z kształceniem zawodowym i gimnazjalnym, współpracy szkół z rynkiem pracy, wsparcia dla szkół i placówek szkolnictwa zawodowego i ogólnego.
W nowym okresie finansowania przewidziane są projekty w zakresie:
• zwiększenia współpracy szkół i placówek kształcenia zawodowego z pracodawcami m. in. poprzez realizację działań ukierunkowanych na wspólne przygotowywanie programów nauczania, organizację wysokiej jakości zajęć praktycznych, praktyk zawodowych i staży zarówno dla uczniów, jak i dla nauczycieli kształcenia zawodowego oraz instruktorów praktycznej nauki zawodu,
• współpracy szkół i placówek kształcenia zawodowego ze szkołami wyższymi w celu zwiększenia dostępu uczniów i nauczycieli do nowoczesnych technik i technologii oraz możliwość aktualizowania przez nauczycieli zawodu swojej wiedzy, nabycia możliwości uczestniczenia w zajęciach prowadzonych w szkole wyższej, w tym w zajęciach laboratoryjnych, kołach i obozach naukowych,
• wdrażania nowych, innowacyjnych form nauczania zawodowego,
• dodatkowych zajęć specjalistycznych umożliwiających uczniom uzyskiwanie i uzupełnianie wiedzy i umiejętności zawodowych,
• wsparcia uczniów w zakresie zdobywania dodatkowych uprawnień zwiększających ich szanse na rynku pracy,
• wyposażenia pracowni przedmiotów zawodowych,
• programów pomocy stypendialnej dla uczniów szczególnie uzdolnionych w zakresie przedmiotów zawodowych.
Tradycyjnie uczniowie naszej szkoły przygotowali część kulinarną. Byli to uczniowie z klas: 2TLH: Ola, Mateusz i 2 TŻ: Patrycja, Oliwia, Patrycja, którzy pod kierunkiem Pani Małgorzaty Motyl przygotowali słodki poczęstunek oraz zapewnili profesjonalną obsługę kelnerską podczas przerwy kawowej.
Opracowała: Agnieszka Dziedzic