VII Europejski Festiwal Smaku Lublin 2010 |
![]() |
![]() |
środa, 03 listopada 2010 16:26 | ||||||
VII Europejski Festiwal Smaku Lublin 2010
Konkurs „Smaki Lubelszczyzny” Nasi też tam byli!
Uczniowie Zespołu Szkół nr 1 im C. K. Norwida w Świdniku już czwarty raz wzięli udział w tym ważnym dla naszego regiony konkursie. W tym roku o tytuł najlepszego smaku w Restauracji „Czarcia Łapa” w Lublinie walczyło 12 szkół gastronomicznych.
Ewelina, Kasia i Małgosia pod opieką nauczycielek przedmiotów gastronomicznych zdobyły 3 wyróżnienie w konkursie „Wielokulturowość kuchni Lubelszczyzny”. Zespół otrzymał nagrodę pieniężną na zakup sprzętu gastronomicznego. To kolejne osiągnięcie uczennic technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego. Trzymamy kciuki za dalsze sukcesy!
Bliny „na winie” z zielonym sosem
Potrawa wzorowana na regionalnych blinach białoruskich - bardzo przypomina placki ziemniaczane.
Sposób wykonania:
Bliny „na winie”
Pokroić w drobną kostkę: cebulę, paprykę, wędlinę.
Zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser żółty, pieczarki i marchew. Pieczarki podsmażyć lekko z cebulą. W/w produkty połączyć ze sobą, dodać posiekaną pietruszkę, jaja, mąkę, proszek do pieczenia, wodę, sól , pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Wykładać łyżką małe placki i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Zielony sos
Czosnek przecisnąć przez praskę. Majonez i jogurt połączyć ze sobą dodać czosnek i posiekaną zieloną pietruszkę. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
|