czwartek, 11 lutego 2021 07:36 |
PĄCZUSIE z NORWIDA
Potrzebujesz 5,10,15 minut by przygotować mini pyszności, banalnie proste w wykonaniu :) Tłusty Czwartek i karnawał, to najlepszy czas, by je zrobić!
Z podanych składników wychodzi ok. 30 małych pączusiów :) Podczas smażenia nawet nie trzeba ich obracać, gdyż same rosną, same się obracają – no normalnie idealne, szybkie pączki serowe :)
Możecie je nadziać kremem budyniowym, dżemem, czy czekoladą… lub po prostu oprószyć cukrem pudrem ;)
SKŁADNIKI
-
250 g twarogu (półtłustego)
-
100 g gęstej śmietany 12%
-
2 żółtka
-
1/3 szklanki cukru
-
1 łyżka cukru wanilinowego
-
250 g mąki pszennej
-
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1 kieliszek wódki
-
1 litr oleju roślinnego (do smażenia)
-
cukier puder ( do posypania)
PRZYGOTOWANIE
-
Do miski włożyć twaróg, śmietanę, żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy. Rozgnieść składniki widelcem.
-
Dodać mąkę, sodę i wymieszać. Wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i połączyć składniki.
-
Ciasto podzielić na ok. 28 kawałków i ulepić z nich kulki wielkości orzecha włoskiego (aby ciasto się mniej kleiło można formować umytymi i wilgotnymi dłońmi lub delikatnie oprószonymi mąką).
-
Na patelnię wlać olej i rozgrzać go do około 180 stopni C. Włożyć kulki tyle ile się zmieści w jednej warstwie z zachowaniem małych odstępów.
-
Smażyć na złoty kolor po około 1,5 minuty z każdej strony (pączki mogą się same się obracać po usmażeniu z jednej strony).
-
Wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć na ręcznikach papierowych. W tym samym oleju usmażyć kolejną porcję pączków.
-
Posypać cukrem pudrem.
Myślę, że ze względu na ekspresowe wykonanie będą się pojawiały u Was przez cały rok :) SMACZNEGO!
|