Mistrzostwo w zawodzie III
WIZYTY STUDYJNE PDF Drukuj
środa, 30 czerwca 2021 09:09

W ramach realizacji projektu Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – III Edycja (Nr RPLU.12.04.00-06-0051/17) uczniowie uczestniczą w wyjazdach studyjnych do firm i przedsiębiorstw związanych z ich profilem kształcenia. Młodzież z klas technik logistyk, technik hotelarz, technik obsługi turystycznej, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz i cukiernik odwiedziła już takie miejsca jak Kraina Rumianku w Hołownie, Pensjonat Kazimierski w Kazimierzu Dolnym czy Ośrodek Szkolenia Kierowców PIOTR w Chełmie. Uczestnicy tych wyjazdów mieli możliwość poznania jak funkcjonują dane przedsiębiorstwa, czym się zajmują i jakie stanowiska pracy oferują swoim pracownikom. W ramach wizyt studyjnych uczestnicy dowiedzieli się również ciekawych niuansów pracy w recepcji i restauracji hotelowej oraz nietypowych sytuacji jakie mają miejsce w ramach kursów na prawo jazdy. Do tej pory w wyjazdach studyjnych uczestniczyło 160 uczniów, w roku szkolnym 2021/22 wyjazdy są planowane dla kolejnych 40 osób.

Zespół Projektowy

Więcej…
 
WAKACYJNE STAŻE ZAWODOWE 12.4 III PDF Drukuj
środa, 30 czerwca 2021 08:45

W ramach realizacji projektu Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – III Edycja (Nr RPLU.12.04.00-06-0051/17) w czerwcu br. rozpoczęto kolejną edycję staży dla 61 uczniów ZS Nr 1. Uczestnicy z klas Technik Hotelarstwa, Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technik Obsługi Turystycznej, Technik Logistyk odbędą 150 godzin stażu u pracodawców w takich zakładach pracy i instytucjach jak: Hotel Avion, Hotel Kaprys, Hotel Lachówka, Dwór Choiny, Restauracja Favilla, Bar Kaloria, Ośrodek Szkolenia Kierowców Piotr, Ośrodek Szkolenia Kierowców PILOT czy ABM Greiffenberger Polska. W ramach realizacji stażu uczniowie otrzymują stypendium stażowe w wysokości 1750 złotych, stroje służbowe, zwrot kosztów dojazdu oraz są objęci ubezpieczeniem NNW. Osób chętnych do kolejnej edycji staży jak zwykle nie brakowało.

Wszystkim uczestnikom życzymy powodzenia i zdobycia wielu ciekawych doświadczeń.

Zespół Projektowy

 

 
Regulamin staży Mistrzostwo w zawodzie III Edycja PDF Drukuj
poniedziałek, 21 czerwca 2021 14:12

Poniżej znajduje się Regulamin zwrotu kosztów dojazdu na praktyki/staże zawodowe w ramach realizacji projektu "Mistrzostwo w zawodzie kluczem do sukcesu - III edycja", oraz wniosek o zwrot kosztów dojazdu.

Wydrukowany i uzupełniony wniosek o zwrot kosztów dojazdu należy złożyć wraz z pozostałą dokumentacją przebiegu stażu/praktyk zawodowych. Bilety dołączone do wniosku powinny być ułożone chronologicznie.

Termin składania w/w dokumentów zostanie podany później. Proszę sprawdzać informacje na stronie internetowej Szkoły.

 

 
PROGRAMOWANIE I OBSŁUGIWANIE PROCESU DRUKU 3D PDF Drukuj
poniedziałek, 15 marca 2021 14:35

Projekt „Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – III Edycja” (Nr RPLU.12.04.00-06-0051/17) realizowany w ZS Nr 1 przewiduje szkolenia z zakresu Programowania i obsługi procesu druku 3D dla uczniów kształcących się w klasach o profilu technik logistyk. W ramach tych zajęć uczestnicy mają możliwość przede wszystkim samodzielnego działania w zakresie stosowania techniki druku 3D w celu wytwarzania obiektów fizycznych na podstawie dostarczonych modeli komputerowych. Ponadto, uczą się charakteryzować technologie oraz maszyny wykorzystywane w procesach druku 3D, przygotowują proces wydruku obiektu na podstawie dostarczonego modelu komputerowego CAD 3D, czy korzystają z odpowiedniej dokumentacji technicznej danego obiektu. Program szkolenia przewiduje również nabycie przez uczniów umiejętności prawidłowego dobrania parametrów procesu druku 3D, przygotowania drukarki do realizacji procesu zgodnie z wybraną technologią oraz określenia potencjalnego wpływu warunków środowiska, zdarzeń losowych oraz usterek drukarki obiektu. Obecnie w ZS Nr 1 szkolenie zakończyło 30 uczniów, którzy bez najmniejszych problemów zdali egzamin państwowy potwierdzający posiadanie kwalifikacji w tej dziedzinie.

Zespół Projektowy

Więcej…
 
PRZYGOTOWANIE POTRAW ZGODNIE Z TRENDAMI RYNKOWYMI ORAZ ZASADAMI ZDROWEGO ŻYWIENIA PDF Drukuj
poniedziałek, 15 marca 2021 14:29

W ramach realizacji projektu „Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – III Edycja”
(Nr RPLU.12.04.00-06-0051/17) w ZS Nr 1 prowadzone są szkolenia z zakresu Przygotowania potraw zgodnie z trendami rynkowymi oraz zasadami zdrowego żywienia. Aktualnie w zajęciach uczestniczy 50 uczniów z klas o profilach technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, technik obsługi turystycznej oraz szkoły branżowej. Podczas kursów uczestnicy mają możliwość samodzielnego planowania i przygotowywania potraw według podanej receptury, z zastosowaniem zasad zdrowego żywienia i nowoczesnych technik kulinarnych, czy koncepcją fine-dining. Program szkolenia przewiduje także sporządzanie potraw z wyłączeniem wskazanych alergenów lub składników ciężkostrawnych oraz zgodnie z zasadami „slow food”. Uczniowie podczas zajęć wykorzystują zarówno typowy sprzęt kuchenny, jak i urządzenia stosowane w przygotowaniu posiłków uwzględniających trendy rynkowe i zasady zdrowego żywienia oraz stosują zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w gastronomii oraz przestrzegają zasad HACCP, w tym GHP i GMP. Szkolenie każdorazowo kończy się egzaminem państwowym potwierdzającym zdobyte kwalifikacje.

Zespół Projektowy

 

Więcej…
 
« pierwszapoprzednia1234następnaostatnia »

Strona 1 z 4

 EFRR plakat 12.4-1

 Plakat projektu 12

 plakat.jpg

  plakat EFS przed 2018

  plakat EFS poziom po 2018

 EFS plakat pion po2018

12.4 IV

Sport w Norwidzie

 

 bip_logo_pomn1_grad