NADAL POMAGAMY DZIECIOM CHORYM NA CHOROBY NOWOTWOROWE! |
|
|
piątek, 16 marca 2012 10:26 |
|
W działania uczniów klasy drugiej Technikum nr 2 o profilu technik logistyk, wspierające dzieci-pacjentów Oddziału Hematologii Onkologii i Transplantologii Dziecięcej DSK w Lublinie, włączyły się społeczności Przedszkola nr 3 im. Jana Brzechwy i Przedszkola nr 7 im. Marii Kownackiej w Świdniku.
Teraz już razem zbieramy zabawki, maskotki, gry, puzzle. Przed świętami wielkanocnymi uczennice naszej szkoły zawiozą je chorym dzieciom. Planujemy też usiąść razem przy stoliku w szpitalnej sali szkolnej, żeby razem z Dziećmi i ich Rodzicami przygotować świąteczne pisanki i stroiki. Już się cieszymy na myśl o wspólnej zabawie
|
|
|
Uczniowie „Norwida” na targach cukierniczych! |
|
|
|
W dniach 23-25.02.2011 w Warszawie odbyły się największe Polsce tragi branży cukierniczej i lodziarskiej EXPO SWEET 20011.
Targi branży cukierniczej i lodziarskiej to wydarzenie, na którym wypada być ! Uczniowie klasy II TKu mieli taką okazję, by poczuć zapach i smak czekolady, degustować przeróżne rodzaje lodów, ciast i innych słodyczy. Najpierw podróż do Warszawy, a potem uczta dla zmysłów gwarantowana! Wiele nowości technicznych wyposażenia zakładów gastronomicznych, nowe technologie, rozwiązania produkcyjne… To była super słodka lekcja!
Kolejną edycję targów trzeba zobaczyć na żywo…
Koniecznie !!!
|
|
UCZESTNICZYLIŚMY W „ŚWIDNICKICH SPACERACH” |
|
|
Uczniowie naszej szkoły wzięli czynny udział w obchodach XXX rocznicy Świdnickich Spacerów. Dzielnie trwali w punkcie gastronomicznym wydając zziębniętym „spacerowiczom” gorącą grochówkę prosto z ogromnego kotła. Klasa pierwsza Technikum nr 2 o profilu technik logistyk, wraz z wychowawcą, spacerowała ulicami miasta próbując przywrócić w pamięci Świdniczan niepowtarzalną atmosferę jedności z tamtych dni. |
Akcja charytatywna |
|
|
|
W dniu 09.02.2012 r., w ostatnim tygodniu ferii zimowych, uczennice Technikum nr 2 wzięły udział w niezwykłej akcji charytatywnej. Odwiedziły dzieci-pacjentów Oddziału Hematologii Onkologii i Transplantologii Dziecięcej w Dziecięcym Szpitalu Klinicznym w Lublinie. Wcześniej, w ogłoszonej wśród społeczności szkolnej zbiórce, zgromadziły pluszowe maskotki, zabawki, gry komputerowe, planszowe i zręcznościowe. Pluszaki wylądowały w ramionach małych pacjentów a pozostałe zabawki powiększyły wyposażenie szpitalnej sali szkolnej. Stamtąd mogą wypożyczać je wszystkie dzieci. Uczennice przygotowały też zabawę z dziećmi, do której niespodziewanie włączyli się ich rodzice.
|
|
Więcej…
|
NIE POZOSTALIŚMY OBOJĘTNI!!! |
|
|
Społeczność naszej szkoły nie pozostała obojętna na apel o wsparcie dla Polaków z białoruskiego Grodna i Radunia.
Zbieraliśmy artykuły żywnościowe o długim terminie przydatności do spożycia, które w okresie świątecznym pomogły naszym potrzebującym pomocy Rodakom przetrwać okres świąt i poczuć, że nie są sami. |
NORWID ZASŁUŻONY DLA MIASTA ŚWIDNIKA!!! |
|
|
Na sesji Rady Miasta Świdnika w dniu 28 listopada 2011 r. nadano Zespołowi Szkół nr 1 im. C.K. Norwida tytuł „Zasłużony dla miasta Świdnika”.
Zaszczyt ten stanowi dowód uznania za działalność przyczyniającą się do rozwoju i promocji naszego miasta.
Dziękujemy! |
Akcja krwiodawstwa |
|
|
W dniu 20 października 2011 roku, z inicjatywy uczniów naszej szkoły, odbyła się akcja oddawania krwi dla potrzebującego kolegi. We współpracy z Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Lublinie oraz z panem Andrzejem Słotwińskim, Prezesem Klubu Honorowych Dawców Krwi udało się nam zebrać ponad 11 litrów krwi. W akcję zaangażowało się ponad 50 osób.
Wszystkim osobom zaangażowanym w akcję w imieniu Adama, dla którego ta krew byłą przeznaczona, składamy serdeczne DZIĘKUJEMY!!! |
POWIAŁO LATEM W ŚRODKU ZIMY |
|
|
4 października 2011 r. zespół naszych młodych Gastronomów, pod kierunkiem nauczyciela, przygotował oprawę kulinarną I-goFestiwal Filmów Latynoamerykańskikch „Kino - Latino” w Świdniku.
Na stole pojawiły się potrawy regionalne charakterystyczne dla kuchni krajów latynoamerykańskich : Ekwadoru i Argentyny- na stole dominowały ich barwy narodowe.
W menu znalazły się:
Makaron z fetą,oliwkami i bazylią;
Argentyńskie pierożki z wołowiny;
Empanados warzywne;
Andyjska sałatka z kaszy kuskus i sera pleśniowego;
Tosty cynamonowe z cherry;
Sałatka „Buenos Aires” |
|
|
|
Strona 9 z 9 |