Żywność przetworzona, nie odżywia! |
środa, 14 listopada 2018 07:45 | |||
Promowanie zdrowia i zdrowego stylu życia to tradycja w Zespole Szkół Nr 1 im. C. K. Norwida trwająca już od kilku lat.,
Tajniki tego co kryją owoce, warzywa, mleko, żywność genetycznie zmodyfikowana zgłębiali uczniowie klas: 1TLH, 1TT, 1TŻ. Dziś proponują oni, jak odnaleźć się w gąszczu zasad zdrowego odżywiania, by uniknąć szeregu chorób cywilizacyjnych min.: cukrzycy, otyłości, alergii, a odżywiać się po prostu zdrowo. Bardzo prostym rozwiązaniem jest zasada 4xU: 1. Urozmaicenie (szeroki asortyment produktów spożywczych). 2. Umiar (nie przejadanie się). 3. Unikanie (nadmiaru cukru i soli). 4. Uregulowanie (regularne posiłki i stała ich liczba w ciągu dnia). Uczniowie przestrzegają, by nie jeść „gotowców" – fast-food (hot-dog, hamburger, kebab itp.), zup z proszku, gotowych sosów, konserw czy tanich wędlin – które zawierają dużo konserwantów, barwników, cukru, soli, szkodliwego tłuszczu. Zastosuj 4U a zobaczysz, że zdrowe odżywianie to tak naprawdę stan, w którym Twój organizm potrafi funkcjonować na pełnych obrotach. To, że masz siłę by pracować, bawić się, chodzić na randki, to znaczy, że osiągasz najlepszy efekt w zdrowym odżywianiu. To wszystko wywołuje w Twoim ciele zdrowa żywność! Anna Wójtowicz Monika Bąk Małgorzata Motyl
View the embedded image gallery online at:
https://www.zsnorwid.swidnik.pl/szkoa-promujca-zdrowie/1935-ywno-przetworzona-nie-odywia?tmpl=component&print=1&layout=default&page=#sigFreeId4bd4e8e480
|