Technik żywienia i usług gastronomicznych
Dbasz o zdrowy tryb życia? Lubisz przygody ze sztuką kulinarną?
Ważne jest co i jak jesz?
Rozwijaj Swoje pasje razem z nami!
Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych – oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim i zagranicznym rynku pracy.
SZUKASZ ZAWODU Z PRZYSZŁOŚCIĄ? TO jest TO!
Języki obce:
-
Język niemiecki
-
Język angielski
Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym:
Przedmioty uwzględnione przy rekrutacji:
-
Język polski
-
Język angielski
-
Matematyka
-
Biologia
Ten kierunek jest dla osób, które:
-
zainteresowane są pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą
-
cenią zdrową kuchnię
-
interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu
-
chcą awansować i rozwijać się
-
lubią pracować w zespole.
Kształcąc się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych nauczysz się:
-
przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
-
stosowania receptur gastronomicznych
-
układania i oceny jadłospisów
-
organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych
-
stosowania technik nakrywania stołu
-
współpracy w zespole
-
komunikacji interpersonalnej
-
obsługi specjalistycznych programów komputerowych
-
prowadzenia własnej działalności gospodarczej
-
planowania i kalkulowania kosztów produkcji
-
wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
-
przechowywania i utrwalania żywności
W szkole możesz też zdobyć dodatkowe umiejętności podczas:
Uzyskasz dwie kwalifikacje w zawodzie:
Zaplecze dydaktyczne szkoły:
Po ukończeniu szkoły możesz pracować jako:
-
szef kuchni
-
manager zakładu gastronomicznego
-
organizator imprez okolicznościowych
-
mistrz sztuki kulinarnej
-
pracownik firmy cateringowej
-
doradca w zakresie prawidłowego żywienia
-
organizator usług cateringowych
-
koordynator ślubny
-
pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
Możesz kontynuować naukę:
Absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych oraz w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka, organizacja i zarządzanie w gastronomii na różnych uczelniach:
-
Technologia Żywności i Żywienie Człowieka – Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
-
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie,
-
Dietetyka – Uniwersytet Rzeszowski,
-
Organizacja i Zarządzanie w Politechnice Rzeszowskiej,
-
Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu,
-
Wyższej Szkole Organizacji Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie.
TA OFERTA JEST DLA CIEBIE!
|