Problem z weryfikacją Teams PDF
środa, 22 kwietnia 2020 00:00

Drogi uczniu jeżeli masz problem z weryfikacją

(Teams / Office 365 wymusza opcję weryfikacji przez aplikację)

 należy otworzyć drugie okno wpisać https://aka.ms/mfasetup

 i tam przeprowadzić weryfikację numeru telefonu.

 
#KARTKADLAMEDYKA PDF
poniedziałek, 20 kwietnia 2020 07:23

  #KARTKADLAMEDYKA

W trudnych czasach pandemii koronawirusa nasi uczniowie pamiętają o osobach, które w tych ciężkich dniach toczą bezpośrednią walkę z wirusem. Pod okiem pani Magdaleny Gołębiowskiej wzięli udział w akcji „kartkadlamedyka zorganizowanej przez portal specjalni.pl. Celem akcji jest podziękowanie pracownikom służby zdrowia  za poświęcenie. Polega ona na  narysowaniu, namalowaniu (technika dowolna) kartki z życzeniami oraz podziękowaniami.

Kartki przygotowali chętni uczniowie z klas 1 LO, 3 LO, 1 THLp, 1 TLg, 1 THŻg oraz 3B.

 

 

Opracowała

Magdalena Gołębiowska

 

 

Angelika Czoska 1 LO

 

Gabriela Tchórzewska 1 LO

 

Agnieszka Reja 1 TLg

 

Żaneta Białkowska 3B

 

Alicja Figlarska 3LO

 

Martyna Samolej 1 THŻg

 

Iza Zawalska 1 THLp

 

 

Joanna Stec 3B

 

Magdalena Skiba 1LO

 

 

Nikola Golec 1 THLp

 

 

 

Natalia Zawalska 1 THŻg

 

 

Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy wzięli udział w akcji #kartkadlamedyka

 
Wyniki KONKURSU FOTOGRAFICZNEGO PDF
piątek, 10 kwietnia 2020 07:15

Wyniki KONKURSU FOTOGRAFICZNEGO

W konkursie fotograficznym „Wiosna przez okno” wzięło udział 51 uczniów Zespołu Szkół nr 1 im. C. K. Norwida w Świdniku. Nadesłano 96 zdjęć.

Zgodnie z regulaminem Jury powołane przez Organizatora dokonało oceny zgłoszonych prac i wyłoniło laureatów Konkursu. Kryterium wyboru najlepszych zdjęć oraz podstawą przyznania laureatom nagród była oryginalność i kreatywność oraz walory artystyczne fotografii.

Cieszymy się, że tak wiele osób podjęło wyzwanie i potrafiło zauważyć w przyrodzie, to czego nie widzą inni, wykonując zdjęcia ciekawe, pełne twórczej wyobraźni, wykazując się wrażliwością artystyczną.                                                                                         

I MIEJSCE

„Pierwsze oznaki wiosny” Skoczylas Klaudia 1 Tżp

II MIEJSCE „Krokusy” Krzyżan Natalia 1 THLp

III MIEJSCE „Pierwsze zwiastuny wiosny” Samborska Kinga 1 THLp

 Jury przyznało zwycięskie 3 miejsca oraz aż 9 wyróżnień. Oto Laureaci konkursu fotograficznego „Wiosna przez okno” :

I MIEJSCE

„Pierwsze oznaki wiosny”

Skoczylas Klaudia

1 Tżp

II MIEJSCE

„Krokusy”

Krzyżan Natalia

1 THLp

 

III MIEJSCE

„Pierwsze zwiastuny wiosny”

Samborska Kinga

 

1 THLp

 

 

Tytuł zdjęcia

Nazwisko i imię

klasa

Przekwitające bazie

Kozdroń Patrycja

1 THżg

Jabłoń

Czerniak Julita

4 Tż

Mokradła

Gałkowska Nikola

1 Tżp

Jeszcze nie przyszła

Pachuta Kinga

4 Tż

Wiosenny collage

Woś Weronika

4 Tż

Stokrotka

Julita Biszkont

4 TH

Panna Młoda

Zając Natalia

3 TH

Wiosna wokół mnie

Marets Nataliya

3 TH

Czas na kąpiel

Kwiatosz Kacper

1 Tżp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WYRÓŻNIENIA

 


Najlepsze prace fotograficzne zostaną uhonorowane dyplomami i nagrodami rzeczowymi.

GRATULUJEMY!

 
Każdy ma swój klucz czyli aranżacje stołu na Wielkanoc PDF
czwartek, 02 kwietnia 2020 12:27

Każdy ma swój klucz czyli aranżacje stołu na Wielkanoc

 

Kluczem do dekoracji stołów na Wielkanoc powinna być tradycja, a więc niech nie zabraknie ozdób i potraw kojarzonych z Wielkanocą.

Soczysta zieleń trawy, świeże kwiaty, rzeżucha i owies wprowadzą wiosnę i radosny nastrój do takich aranżacji.

  • W wiklinowym koszyku można umieścić kolorowe pisanki, pięknie zaprezentuje się baba wielkanocna na białej serwecie, a  wtedy i uroku zyska baranek, rzeżucha, palemki, bazie, kurczaczki czy zajączki wielkanocne.
  • Aranżując stół na Wielkanoc trzeba jednak pamiętać o umiarze zastosowanych elementów dekoracyjnych.   Święta to okazja do spotkań z bliskimi, a kwiaty i świeczniki na nim nie mogą przysłaniać twarzy biesiadników.
  • Wszystkie produkty , które znajdą się na stole należy wyjąć z opakowania i podawać w naczyniach bez etykiet.
  • Napoje elegancko będą wyglądały w dzbankach, chrzan w salaterce,  sos w sosjerce a nalewka  w karafce.
  • Doskonałą dekoracja są po prostu papierowe, kolorowe serwetki. Pamiętajmy o nich dla gości. Kładziemy je po lewej stronie talerza obok sztućców lub na talerzu.
  • Koszyczek na pieczywo zawsze wykładamy serwetką .
  • Charakteru aranżacji stołu dodają naczynia i szkło. Warto zadbać by było elementem dekoracyjnym. W dużych kielichach do wina można podawać nie tylko napoje ale również sałatki czy deser.

To tylko kilka praktycznych podpowiedzi. Na pewno każda Pani domu znajdzie swój własny klucz aranżacji świątecznego stołu i zadba o to, by było miło wszystkim świętować.

 

 

 

 
Wielkanoc tuż, tuż … czas szykować świąteczne menu PDF
czwartek, 02 kwietnia 2020 12:22

Wielkanoc tuż, tuż … czas szykować świąteczne menu

Koronawirus w Polsce: Czy Wielkanoc jest zagrożona? Jak świętować ...
Wielkanoc jest najważniejszym świętem chrześcijańskim w roku. Stąd też ten radosny czas obchodzimy bardzo wyjątkowo. Jak przystało na szkołę gastronomiczną przedstawiamy Wam propozycje potraw na wielkanocny stół.

Obowiązkowo powinny pojawić się na nim jajka - symbol nowego życia. Znajdziemy tam też cukrowego baranka, sól, chleb, kiełbasę, chrzan, pieprz i babkę wielkanocną.

Oto nasze propozycje świątecznego menu, które są nie tylko smaczne, ale również pięknie dekorują stół. Życzymy smacznego, może znajdziecie jakieś inspiracje dla siebie.

Żurek wielkanocny, na domowym zakwasie, podany z jajkiem na twardo i białą kiełbasa oraz ziemniaczkami.

Do dużego garnka wkładamy obraną i pokrojoną 1 porcja włoszczyzny, 3 ziele angielskie, 2-3 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, obrane i rozgniecione 3 ząbki czosnku i 2-3grzybki suszone. Wszystko zalewamy sporą ilością wody (ok. 2l) i gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut.400g kiełbasy kroimy na plasterki, 100g boczku na paski i podsmażamy. Dodajemy do wywaru i gotujemy kolejne kilkanaście minut. Wlewamy wymieszany ok. 1/2 l zakwasu na żurek. Doprawiamy żurek solą, pieprzem i majerankiem. 4 ziemniaki gotujemy. Gdy są już miękkie odcedzamy i ugniatamy na puree. 1 cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, aż się zrumieni. Dodajemy ją do ugniecionych ziemniaków i mieszamy. Żurek podajemy z puree ziemniaczanym i 1/os.jajkami na twardo. Przepis na zakwas:

Wodę 500 ml wlej do dużego i czystego słoja, dodaj 6 łyżek mąkę żytnią typ. 2000 - oraz obrane 5 ząbki czosnku, 4 liście laurowe i 10 ziele angielskie. Całość zamieszaj i przykryj gazą. Nie zakręcaj słoika, ponieważ zakwas potrzebuje dostępu powietrza, by mógł pracować. Słoik odstaw w zacienione, ale w miarę ciepłe miejsce. Przynajmniej raz dziennie zamieszaj zakwas. Używaj zawsze czystej łyżki lub czystego drewnianego patyczka. Po 3-4 dniach zakwas już ładnie pachnie. Po 7-8 dniach jest gotowy do użycia. 

Więcej…
 
Mem pod hasłem "Nauczanie zdalne" PDF
środa, 01 kwietnia 2020 08:15
Drodzy uczniowie,
 
zapraszamy Was do udziału w konkursie! Czas oderwać się trochę od nauki i zrobić coś dla zabawy!
Zróbcie zdjęcie lub zaprojektujcie mema pod hasłem "Nauczanie zdalne". Jedna osoba może przesłać dwie prace.
 
Prace przesyłamy do swojego wychowawcy do 17 kwietnia. 
Najlepsze opublikujemy na stronie szkoły.
 
 
Pozdrawiam,
Kasia Koszałka
 
Hotelarze radzą :) PDF
środa, 01 kwietnia 2020 07:26

 

Hotelarze radzą :)

Może pomoże :) przy świątecznych porządkach…

Wiosenne porządki tuż tuż …, przesyłamy więc kilka rad, by spędzić miło przy nich czas.

Ważne jest, aby ułożyć sobie w głowie pewien schemat, gdyż ważna jest tu kolejność:

- kiedy wchodzimy do pokoju, zaczynamy od wietrzenia, czyli otwieramy okno,

- aby zacząć sprzątać, należy pozbyć się zbędnych rzeczy np. śmieci, brudnej bielizny, naczyń,

- sprawdzamy, co jest nie tak, jak być powinno, odkładamy na swoje miejsce porozrzucane

   rzeczy,

 - potem zajmujemy się łóżkiem (np. zmieniamy pościel) i na  

   koniec nakrywamy je narzutą,

- ścieramy kurze,

 - uzupełniamy to, co powinno być w pokoju , np. dekoracje ,   

    podlewamy kwiaty, itp,

- myjemy lub odkurzamy podłogę,

- zamykamy  okno,

- I GOTOWE :)

 

Dodatkowe fantazyjnie złożone  ręczniki na pewno sprawią radość domownikom…

 

 

 

Warto zadbać na święta o coś słodkiego, może tort…

U nas torty są absolutnie wyjątkowe, to słodkie dekoracje jakie tworzą nasi hotelarze z cukierków - takie rzeczy tylko w Norwidzie. Może to być też  wyjątkowy  prezent świąteczny.

 

 

 

 

Po wiosennych porządkach trzeba zadbać o odprężenie

Warto zagłębić się w relaksacyjnej muzyce, czy wykonać masaż dłoni.

Życzymy miłej zabawy przy wiosennych porządkach. Poniżej kilka słodkich inspiracji.

/2020/Hotel_radza

 
« pierwszapoprzednia12345678910następnaostatnia »

Strona 9 z 186

 EFRR plakat 12.4-1

 Plakat projektu 12

 plakat.jpg

  plakat EFS przed 2018

  plakat EFS poziom po 2018

 EFS plakat pion po2018

12.4 IV

Sport w Norwidzie

 

 bip_logo_pomn1_grad