Rekrutacja 2021/2021 - Prezentacja kierunków - Technik żywienia PDF Drukuj
środa, 10 lutego 2021 13:16

Prezentacja kierunków - Technik żywienia i usług gastronomicznych

 

Dbasz o zdrowy tryb życia?  Lubisz przygody ze sztuką kulinarną?

Ważne jest co i jak jesz?

Rozwijaj Swoje pasje razem z nami!

Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych – oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim i zagranicznym rynku pracy.

SZUKASZ ZAWODU Z PRZYSZŁOŚCIĄ? TO jest TO!

 

Ten kierunek jest dla osób, które:

  • zainteresowane są pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą
  • cenią zdrową kuchnię
  • interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu
  • chcą awansować i rozwijać się
  • lubią pracować w zespole.

 

Kształcąc się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych nauczysz się:

  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
  • stosowania receptur gastronomicznych
  • układania i oceny jadłospisów
  • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych
  • stosowania technik nakrywania stołu
  • współpracy w zespole
  • komunikacji interpersonalnej
  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej
  • planowania i kalkulowania kosztów produkcji
  • wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
  • przechowywania i utrwalania żywności

 

W szkole możesz też zdobyć dodatkowe umiejętności podczas:

  • bezpłatnych zajęć dodatkowych prowadzonych w ramach projektów unijnych, np. kurs barmański, baristy, carvingu, cukierniczy,prawo jazdy,
  • praktyk zagranicznych w Grecji
  • płatnych stażach wakacyjnych
  • wyjazdów studyjnych do renomowanych restauracji.

 

Uzyskasz dwie kwalifikacje w zawodzie:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 

Zaplecze dydaktyczne szkoły:

  • Nowocześnie wyposażone pracownie technologii gastronomicznej i obsługi konsumenta oraz pracownie komputerowe.

 

Po ukończeniu szkoły możesz  pracować  jako:

  • szef kuchni
  • manager zakładu gastronomicznego
  • organizator imprez okolicznościowych
  • mistrz sztuki kulinarnej
  • pracownik firmy cateringowej
  • doradca w zakresie prawidłowego żywienia
  • organizator usług cateringowych
  • koordynator ślubny
  • pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej

 

Możesz kontynuować naukę:

Absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych oraz w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka, organizacja i zarządzanie w gastronomii na różnych uczelniach: 

  • Technologia Żywności i Żywienie Człowieka – Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie,
  • Dietetyka – Uniwersytet Rzeszowski,
  • Organizacja i Zarządzanie w Politechnice Rzeszowskiej,
  • Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu,
  • Wyższej Szkole Organizacji Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie.

 

TA OFERTA JEST DLA CIEBIE!

 

 

 EFRR plakat 12.4-1

 Plakat projektu 12

 plakat.jpg

  plakat EFS przed 2018

  plakat EFS poziom po 2018

 EFS plakat pion po2018

12.4 IV

Sport w Norwidzie

 

 bip_logo_pomn1_grad