Cukiernicy z Norwida o produkcji tortu na 8 Marca |
![]() Poniżej relacja naszych cukierników oraz Pani Moniki Bąk prowadzącej zajęcia praktyczne o etapach produkcji tortu. Pracę nad tak słodkim poczęstunkiem ważącym około 8 kilo rozpoczęliśmy od przygotowania i upieczenia aż 9 blatów biszkoptowych z 8 jajek każdy. Kolejnym etapem było sporządzenie syropu do nasączania. Użyliśmy syropu z gruszek oraz zaparzonej kawy z odrobiną alkoholu. Podstawą dobrego tortu jest przecież odpowiedni nasącz biszkoptów!
Kiedy już wszystkie biszkopty zostały przełożone powstałym kremem sporządzaliśmy masę cukrową na podstawie bardzo dobrze znanej nam receptury. Po zagnieceniu masy i schłodzeniu jej, rozpoczęło się długotrwałe wałkowanie i równomierne powlekanie nią tortu. Następnie druga warstwa tortu, tak aby utworzyć piętro... Oczywiście nie mogło zabraknąć delikatnego elementu dekoracyjnego w postaci falbanki umieszczonej w miejscach złączenia poszczególnych warstw. W międzyczasie cukiernicy wytrwale pracowali nad dekoracją taką jak różyczki, listki, motylki wykonaną z masy cukrowej. Szkolenie w zakresie sporządzania wszelkiego rodzaju dekoracji z masy plastycznej, czekolady , owoców udzielała Pani Małgorzata Motyl. Na koniec przyszedł czas na udekorowanie tortu. Do tego zostały użyte żywe truskawki, bita śmietana, dekoracje wykonane w masy cukrowej oraz czekolady. A oto efekt finalny! Przygotowała Bąk Monika Opiekun KKZ Cukiernik
|