BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA NR 2
Kliknij na rysunek, aby zobaczyć ofertę dotyczącą konkretnego kierunku:


Języki obce:
Przedmioty uwzględnione przy rekrutacji:
-
Język polski
-
Język angielski
-
Matematyka
-
Biologia
"Kucharz jest artystą, a gotowanie sztuką" - nigdy nie powstaną dwa identyczne obrazy ani.... potrawy. Niezwykle ważna dla zawodu kucharza jest dobra organizacja pracy, wrażliwość smakowa, wyobraźnia oraz zmysł artystyczno- estetyczny. Dzięki tym cechom każda stworzona potrawa, deser czy napój staje się dziełem sztuki zarówno dla oczu jak i dla podniebienia.

Ten kierunek jest dla osób które:
-
zainteresowane są pracą w zakładach gastronomicznych w Polsce i za granicą;
-
cenią zdrową kuchnię;
-
interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu;
-
chcą awansować i rozwijać się;
-
lubią pracować w zespole.

Kształcąc się w zawodzie kucharz nauczysz się:
-
przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów;
-
wydawania potraw;
-
stosowania receptur gastronomicznych;
-
współpracy w zespole;
-
komunikacji interpersonalnej;
-
prowadzenia własnej działalności gospodarczej;
-
wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw;
-
przechowywania i utrwalania żywności.

W szkole możesz też zdobyć dodatkowe umiejętności podczas:
-
zajęć dodatkowych prowadzonych w ramach projektów unijnych, np. kurs barmański, baristy, carvingu, cukierniczy, kelnerski;
-
praktyk zagranicznych w zakładach gastronomicznych;
-
wycieczek przedmiotowych.
Uzyskasz kwalifikację w zawodzie:
-
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
Zaplecze dydaktyczne szkoły:
-
Nowocześnie wyposażone pracownie technologii gastronomicznej i obsługi konsumenta oraz pracownie komputerowe.

Po ukończeniu szkoły możesz pracować w:
-
wszelkiego rodzaju zakładach gastronomicznych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej: barach szybkiej obsługi, punktach małej gastronomii, szpitalach, szkołach, przedszkolach, internatach;
-
stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy;
-
restauracjach, kawiarniach, hotelowych zakładach gastronomicznych;
-
przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.
Zajęcia praktyczne w klasie I jeden dzień w tygodniu w klasie II dwa dni w tygodniu, w klasie trzeciej dwa dni w tygodniu organizuje szkoła we własnych warsztatach szkolnych, stołówce szkolnej lub w restauracjach pod kierunkiem nauczyciela.
Absolwenci Szkoły Branżowej mogą kontynuować naukę w Branżowej Szkole II stopnia.

 |