Branżowa Szkoła I Stopnia Nr 2
Rekrutacja 2021/2022 - Kucharz PDF Drukuj

 

"Kucharz jest artystą, a gotowanie sztuką" - nigdy nie powstaną dwa identyczne obrazy ani.... potrawy. Niezwykle ważna dla zawodu kucharza jest dobra organizacja pracy, wrażliwość smakowa, wyobraźnia oraz zmysł artystyczno- estetyczny. Dzięki tym cechom każda stworzona potrawa, deser czy napój staje się dziełem sztuki zarówno dla oczu jak i dla podniebienia.

 

Ten kierunek jest dla osób, które:

  • zainteresowane są pracą w zakładach gastronomicznych w Polsce i za granicą
  • cenią zdrową kuchnię
  • interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu
  • chcą awansować i rozwijać się
  • lubią pracować w zespole.

 

Kształcąc się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych nauczysz się:

  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
  • wydawania potraw
  • stosowania receptur gastronomicznych
  • współpracy w zespole
  • komunikacji interpersonalnej
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej
  • wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
  • przechowywania i utrwalania żywności

 

W szkole możesz też zdobyć dodatkowe umiejętności podczas:

  • zajęć dodatkowych prowadzonych w ramach projektów unijnych, np. kurs barmański, baristy, carvingu, cukierniczy, kelnerski
  • praktyk zagranicznych w zakładach gastronomicznych
  • wycieczek przedmiotowych.

Uzyskasz kwalifikację w zawodzie:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

Zaplecze dydaktyczne szkoły:

  • Nowocześnie wyposażone pracownie technologii gastronomicznej i obsługi konsumenta oraz pracownie komputerowe.

 

 

Po ukończeniu szkoły możesz  pracować  w:

  • wszelkiego rodzaju zakładach gastronomicznych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej: barach szybkiej obsługi, punktach małej gastronomii, szpitalach, szkołach, przedszkolach, internatach,
  • stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy,
  • restauracjach, kawiarniach, hotelowych zakładach gastronomicznych,
  • przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.

Zajęcia praktyczne  w klasie I jeden dzień w tygodniu w klasie II dwa dni w tygodniu, w klasie trzeciej dwa dni w tygodniu organizuje szkoła we własnych warsztatach szkolnych, stołówce szkolnej lub w restauracjach pod kierunkiem  nauczyciela.

Absolwenci Szkoły Branżowej mogą kontynuować naukę w Branżowej Szkole II stopnia.

 

 


 EFRR plakat 12.4-1

 Plakat projektu 12

 plakat.jpg

  plakat EFS przed 2018

  plakat EFS poziom po 2018

 EFS plakat pion po2018

12.4 IV

Sport w Norwidzie

 

 bip_logo_pomn1_grad