Konferencja pt.„Wyzwania dla szkolnictwa zawodowego w ramach EFS na lata 2014 – 2020” |
poniedziałek, 26 października 2015 08:33 | |||
Dnia 22.10. 2015 roku odbyła się konferencja pt. „Wyzwania dla szkolnictwa zawodowego w ramach EFS na lata 2014 – 2020". Organizatorami byli: Powiatowe Centrum Edukacji Zawodowej oraz Zespół Szkół Nr 1 im. C.K. Norwida w Świdniku.
Konferencję prowadziła Dyrektor Departamentu Wdrażania EFS Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie Pani Iwona Nakielska oraz Wicestarosta Powiatu Świdnickiego Pan Waldemar Białowąs. W uroczystości brali udział przedsiębiorcy z województwa lubelskiego, z którymi współpracujemy w zakresie kształcenia praktycznego, m.in. właściciele hoteli, restauracji, firm logistycznych oraz dyrektorzy i nauczyciele szkół średnich i gimnazjalnych. Naszą szkołę reprezentowali Pan Dyrektor Krzysztof Gałan, doradca zawodowy – Pani Anna Kołodziejczyk oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych - Panie: Grażyna Szwajewska, Ewa Głowacka- Żuk, Małgorzata Prandota oraz Agnieszka Dziedzic. Podczas konferencji zostały przedstawione informacje dotyczące m.in.: zakresu finansowania działań związanych z kształceniem zawodowym i gimnazjalnym, współpracy szkół z rynkiem pracy, wsparcia dla szkół i placówek szkolnictwa zawodowego i ogólnego. W nowym okresie finansowania przewidziane są projekty w zakresie: • zwiększenia współpracy szkół i placówek kształcenia zawodowego z pracodawcami m. in. poprzez realizację działań ukierunkowanych na wspólne przygotowywanie programów nauczania, organizację wysokiej jakości zajęć praktycznych, praktyk zawodowych i staży zarówno dla uczniów, jak i dla nauczycieli kształcenia zawodowego oraz instruktorów praktycznej nauki zawodu, • współpracy szkół i placówek kształcenia zawodowego ze szkołami wyższymi w celu zwiększenia dostępu uczniów i nauczycieli do nowoczesnych technik i technologii oraz możliwość aktualizowania przez nauczycieli zawodu swojej wiedzy, nabycia możliwości uczestniczenia w zajęciach prowadzonych w szkole wyższej, w tym w zajęciach laboratoryjnych, kołach i obozach naukowych, • wdrażania nowych, innowacyjnych form nauczania zawodowego, • dodatkowych zajęć specjalistycznych umożliwiających uczniom uzyskiwanie i uzupełnianie wiedzy i umiejętności zawodowych, • wsparcia uczniów w zakresie zdobywania dodatkowych uprawnień zwiększających ich szanse na rynku pracy, • wyposażenia pracowni przedmiotów zawodowych, • programów pomocy stypendialnej dla uczniów szczególnie uzdolnionych w zakresie przedmiotów zawodowych. Tradycyjnie uczniowie naszej szkoły przygotowali część kulinarną. Byli to uczniowie z klas: 2TLH: Ola, Mateusz i 2 TŻ: Patrycja, Oliwia, Patrycja, którzy pod kierunkiem Pani Małgorzaty Motyl przygotowali słodki poczęstunek oraz zapewnili profesjonalną obsługę kelnerską podczas przerwy kawowej. Opracowała: Agnieszka Dziedzic
|