PRZYGOTOWANIE POTRAW ZGODNIE Z TRENDAMI RYNKOWYMI ORAZ ZASADAMI ZDROWEGO ŻYWIENIA |
|
|
poniedziałek, 15 marca 2021 14:29 |
W ramach realizacji projektu „Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – III Edycja”
(Nr RPLU.12.04.00-06-0051/17) w ZS Nr 1 prowadzone są szkolenia z zakresu Przygotowania potraw zgodnie z trendami rynkowymi oraz zasadami zdrowego żywienia. Aktualnie w zajęciach uczestniczy 50 uczniów z klas o profilach technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, technik obsługi turystycznej oraz szkoły branżowej. Podczas kursów uczestnicy mają możliwość samodzielnego planowania i przygotowywania potraw według podanej receptury, z zastosowaniem zasad zdrowego żywienia i nowoczesnych technik kulinarnych, czy koncepcją fine-dining. Program szkolenia przewiduje także sporządzanie potraw z wyłączeniem wskazanych alergenów lub składników ciężkostrawnych oraz zgodnie z zasadami „slow food”. Uczniowie podczas zajęć wykorzystują zarówno typowy sprzęt kuchenny, jak i urządzenia stosowane w przygotowaniu posiłków uwzględniających trendy rynkowe i zasady zdrowego żywienia oraz stosują zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w gastronomii oraz przestrzegają zasad HACCP, w tym GHP i GMP. Szkolenie każdorazowo kończy się egzaminem państwowym potwierdzającym zdobyte kwalifikacje.
Zespół Projektowy
|
Więcej…
|
|
Kontynuacja projektu „Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – III Edycja" |
|
|
wtorek, 19 stycznia 2021 08:12 |
W Zespole Szkół Nr 1 im. C. K. Norwida w Świdniku realizowane są kolejne działania związane z realizacją III edycji projektu zawodowego.
Część szkoleń została już ukończona. Z powodu pandemii koronawirusa ostatnie były one prowadzono zdalnie. Uczniowie obecnie odbierają certyfikaty potwierdzające uzyskanie kwalifikacji zawodowych. Dotyczy to m.in. takich kursów jak: Kierownik małej gastronomii, Cukiernik, Wędliniarz, Recepcjonista/menadżer hotelu, Logistyk, Wykonywanie usług kelnerskich. Trwają również egzaminy w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego dla grup, które ukończyły kurs prawa jazdy kat. B.
Po zakończeniu ferii zimowych odbędzie się rekrutacja uczniów klas technikum do kolejnych grup szkoleń i kursów, m.in:
- Programowanie i obsługiwanie druku 3D,
- Przygotowanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi i zasadami zdrowego żywienia,
- Wędliniarz,
- Cukiernik,
- Kierownik małej gastronomii,
- Recepcjonista/ menedżer hotelu.
W projekcie również nauczyciele przedmiotów zawodowych zdobywają lub uzupełniają swoje kwalifikacje i kompetencje. Do tej pory ukończyli kursy języka angielskiego i organizacji przyjęć bufetowych w obiektach hotelarskich, jeden nauczyciel kończy studia podyplomowe na kierunku: Logistyka i spedycja. W bieżącym roku będą mogli kontynuować zajęcia uczestnicząc w kursie z języka niemieckiego czy przedsiębiorczości.
|
Więcej…
|
Regulamin organizacji i przeprowadzania zajęć w systemie zdalnym w projektach |
|
|
czwartek, 22 października 2020 12:03 |
Regulamin organizacji i przeprowadzania zajęć
w systemie zdalnym lub mieszanym z wykorzystaniem metod
i technik kształcenia na odległość, realizowanych w ramach projektów dofinansowanych z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020
w zakresie Osi Priorytetowych 9 - 12 RPO WL 2014-2020 |
Zakończenie wakacyjnych staży w ramach realizacji projektu: Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – III Edycja |
|
|
piątek, 28 sierpnia 2020 14:04 |
Uczniowie Zespołu Szkół Nr 1 im. C. K. Norwida w Świdniku zdobywali doświadczenie zawodowe biorąc udział w 1 edycji miejscowych staży zawodowych realizowanych w ramach projektu: Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – III Edycja.
Stażystami byli uczniowie klas Technik Hotelarstwa, Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technik Obsługi Turystycznej, Technik Logistyk. Uczestnikami praktyk zaś byli uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia kształcącej w zawodach: kucharz oraz cukiernik. Zdobywali oni doświadczenie zawodowe w takich przedsiębiorstwach i instytucjach jak: Hotel Avion, Hotel Kaprys, Hotel Lachówka, Restauracja Favilla, Bar Kaloria, Sklep Diverse w Galerii Venus czy Market Brico Marche w Świdniku.
Uczestnicy otrzymali zaświadczenie o ukończeniu stażu czy praktyki, stypendium stażowe w wysokości 1750 złotych, stroje służbowe oraz zwrot kosztów dojazdu. Dzięki realizacji staży szkoła została doposażona w wysokiej jakości urządzenia, sprzęt gastronomiczny i elektroniczny, który będzie wykorzystywany na zajęciach lekcyjnych. Bardzo cieszy fakt, że najlepszym Pracodawcy zaproponowali zatrudnienie w ich firmie. W przyszłe wakacje planowana jest druga edycja staży. Z pewnością chętnych również nie zabraknie.
|
Wnioski o zwrot kosztów dojazdu na staże zawodowe |
|
|
poniedziałek, 10 sierpnia 2020 06:22 |
ZMIANA TERMINU SPOTKANIA
Wnioski o zwrot kosztów dojazdu na staże zawodowe będą przyjmowane w poniedziałek 17.08 br. w godzinach 12:00-14:00. Osoby zainteresowane są proszone o przyjście do szkoły (pokój nauczycielski) w tym terminie.
Proszę pamiętać o maseczkach i zachowaniu dystansu społecznego.
Agnieszka Mazurek
|
|
|
|
|
Strona 2 z 5 |