Rozliczenie staży/praktyk miejscowych PDF
piątek, 20 lipca 2018 11:33
Uczniowie, którzy odbywają staże miejscowe, sporządzają kserokopie otrzymanych od pracodawców zaświadczeń i opinii i dostarczają je osobiście po zajęciach w ostatnim dniu stażu, tj. czwartek 26 lipca lub w dni robocze od piątku 27 lipca do wtorku 31 lipca w godz. 11:00 - 14:00 (sala 10). Rozliczenie się z kompletnej dokumentacji jest warunkiem otrzymania stypendium stażowego.
 
Zgodnie z regulaminem, uczniowie, którzy dojeżdżali na staże, mogą złożyć do działu księgowości wniosek o zwrot kosztów dojazdu.  Wniosek należy pobrać ze strony internetowej projektu, wydrukować i wypełnić zgodnie z instrukcją. Przyjmowane będą prawidłowo  wypełnione wnioski wraz z podpisami i załączonymi biletami.
W załączeniu do pobrania - wniosek o zwrot kosztów dojazdu.
Zgodnie z regulaminem nieprzekraczalny termin składania poprawnych i kompletnych wniosków o zwrot kosztów dojazdu to 7 dni od zakończenia stażu, to jest 2 sierpnia 2018r. (czwartek).
 
Odbiór umów na staże zawodowe PDF
wtorek, 03 lipca 2018 09:01
Uczniowie, którzy odbywają staże zawodowe w Restauracji Stół i Wół/Czarciej Łapie oraz  Poczcie Polskiej proszeni są o zgłoszenie się do szkoły/sala 10 w celu odebrania umowy we wtorek w godz. 14:00 - 15:00, środa- godz. 14:00 - 16:00 lub  czwartek w godz. 8:30 - 10:00.
 
Odbiór wyników matur PDF
wtorek, 03 lipca 2018 07:06
We wtorek 3 lipca 2018 od godziny 10:00 w sekretariacie Zespołu Szkół Nr 1 będzie można odbierać wyniki egzaminu maturalnego.
Po odbiór należy zgłosić się z dokumentem tożsamości ze zdjęciem.
 
„Praktyki zawodowe dla technika hotelarza i technika żywienia i usług gastronomicznych u partnera w Niemczech”- podsumowanie projektu PDF
piątek, 29 czerwca 2018 10:05

 

Właśnie zakończyliśmy realizację projektu PO WER realizowanego na zasadach programu Erasmus+, w ramach którego 42 uczniów naszej szkoły miało możliwość spędzić cztery tygodnie w Niemczech odbywając praktyki zawodowe w saksońskim Lipsku. Łączne dofinansowanie projektu z Funduszy Europejskich wyniosło 424 038,62 PLN. W ramach projektu 13 hotelarzy, 27 techników żywienia oraz dwie osoby ze szkoły zawodowej o profilu kucharz szkoliło się pod okiem niemieckich pracodawców w restauracjach, stołówkach, hotelach oraz pensjonatach. Program praktyk powstał we współpracy pomiędzy kierownikiem szkolenia praktycznego naszej szkoły, panią Agnieszką Dziedzic, a koordynatorem projektu ze strony niemieckiej, panią Małgorzatą Woroną. Dzięki udziałowi w projekcie część uczniów miała możliwość zaliczenia obowiązkowych praktyk zawodowych. Potwierdzeniem udziału w stażu zagranicznym są certyfikaty wystawione przez naszego niemieckiego partnera, firmę Vitalis, certyfikaty od pracodawców, u których odbywał się staż oraz międzynarodowy dokument Europass Mobilność potwierdzony przez Krajowe Centrum Europass.
Nasz niemiecki partner, firma Vitalis, zapewnił nam zakwaterowanie w odrestaurowanym rycerskim dworku w miejscowości Schkeuditz, leżącej 15 km od Lipska, dokąd codziennie dojeżdżaliśmy na praktyki. Miesiąc w Niemczech to czas, kiedy uczniowie mogli szlifować swoje umiejętności zawodowe oraz zdobywać nowe doświadczenia. Każdego dnia wykonywali zadania typowe dla swojego zawodu, a także starali się jak najlepiej komunikować w języku obcym, nie tylko w pracy, ale również w różnych sytuacjach życia codziennego. Pobyt za granicą był też świetną szkołą charakteru –uczył odpowiedzialności, samodzielności i wytrwałości. Poza praktykami grupa uczestniczyła w bogatym programie kulturalnym oraz zaplanowanych wycieczkach. Zobaczyliśmy Lipsk- miasto Jana Sebastiana Bacha i Johanna Wolfganga Goethego. Nie mogliśmy pominąć leżącego niewiele ponad 100 km dalej Drezna, gdzie podziwialiśmy zespół pałacowy Zwinger, drezdeńską Operę oraz ścienne malowidło „Orszak książęcy”. Kolejny weekend uczniowie Norwida spędzili w Berlinie, gdzie zobaczyli m.in. siedzibę Kanclerz Niemiec, Reichstag, Bramę Brandenburską, czy pozostałości historycznego Muru Berlińskiego. Wycieczkę do stolicy Niemiec zakończyła wizyta w Muzeum Techniki. Wyjazd do Niemiec to nie tylko praca – uczniowie mieli sporo wolnego czasu, który spędzali na sportowych boiskach, placach zabaw i w klubie. Niemiecka przygoda to również wiele nowych znajomości, przyjaźni, ciekawych wspomnień i różnorakich doświadczeń. Mimo tęsknoty za domem, żal było opuszczać Schkeuditz. Wyjazd był dla wszystkich ciekawym przeżyciem i niejednemu dostarczył niezapomnianych wspomnień. Już teraz z niecierpliwością czekamy na informacje o kolejnym projekcie- tym razem przed nami Grecja!

 
Rozpoczęcie miejscowych staży zawodowych PDF
piątek, 29 czerwca 2018 07:14
Uczniowie, którzy rozpoczynają staże zawodowe w miesiącu lipcu, zgłaszają się do Pracodawców w poniedziałek 2 lipca o godz. 8:00. Wyjątek stanowią stażyści z Dworu Choiny, Da Grasso i Sklepu Deverse, którzy zgłaszają się o godz. 10:00. Uczniowie powinni posiadać ze sobą aktualną książeczką Sanepid lub orzeczenie do celów sanitarno- epidemiologicznych (jeśli posiadają wyłącznie w sekretariacie, należy je odebrać)  oraz strój służbowy otrzymany w szkole.
 
Życzymy powodzenia!
 
Kolejne projekty w „Norwidzie” PDF
piątek, 29 czerwca 2018 07:12

Z przyjemnością informujemy, że w środę 27 czerwca 2018 Dyrektor Zespołu Szkół Nr 1 im. C. K. Norwida w Świdniku Krzysztof Gałan podpisał w Urzędzie Marszałkowskim w Lublinie umowy o dofinansowanie 2 kolejnych wniosków unijnych. Na spotkanie przybyli również Wicestarosta Powiatu Świdnickiego Waldemar Białowąs oraz Skarbnik Agnieszka Flis.

Pierwsza umowa dotyczy projektu z działania 12.4. Kształcenie zawodowe w ramach osi priorytetowej 12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje pod nazwą: „Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – III Edycja.

Głównym celem projektu jest podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Zespole Szkół nr 1 im. Cypriana Kamila Norwida w Świdniku poprzez organizację dodatkowych zajęć zawodowych, kursów kwalifikacyjnych i płatnych staży/praktyk realizowanych u pracodawców dla 200 uczniów z klas technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, technik logistyk oraz szkoły branżowej oraz kursów doskonalących i studiów podyplomowych dla 6 nauczycieli oraz poprzez doposażenie pracowni zawodowych. Całkowity budżet projektu wynosi 4 110 735,81 złotych.

Termin realizacji zadań: 01.03.2019 – 31.08.2021.

Druga umowa została podpisana na dofinansowanie projektu z działania 12.6. Kształcenie ogólne w ramach Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych Lubelskiego Obszaru Funkcjonalnego pt.: Otwarci na wiedzę.

 

Głównym celem projektu jest podniesienie jakości kształcenia ogólnego w Liceum Ogólnokształcącym, Technikum Nr 2 , Zasadniczej Szkole Zawodowej/Szkole Branżowej poprzez realizację dodatkowych zajęć dydaktycznych dla 200 uczniów, mających na celu podniesienie ich kompetencji kluczowych, właściwych postaw i umiejętności niezbędnych na rynku pracy, uwzględniając potrzeby osób niepełnosprawnych oraz poprzez doposażenie przedmiotowych pracowni szkoły w sprzęt i pomoce niezbędne do realizacji zajęć.

 Całkowity budżet projektu wynosi 1 640 848,20 złotych.

Termin realizacji zadań: 01.10.2018 – 30.06.2020.

O szczegółach dotyczących realizacji projektów będziemy informować wkrótce.

 
Odbiór umów na staże miejscowe PDF
piątek, 22 czerwca 2018 12:28
Umowy dla uczniów odbywających staże miejscowe w Dworze Choiny, Hotelu / Restauracji Lachówka, Sklepie Diverse, Hotelu Kaprys są do odbioru w pokoju kierownika szkolenia praktycznego w piątek 22 czerwca (od 16:30 do 18:00) lub w poniedziałek 25 czerwca od godz. 11:00 do 15:00. O odbiorze umów z pozostałych miejsc pracy uczniowie będą powiadomieni wkrótce.
 
« pierwszapoprzednia171172173174175176177178179180następnaostatnia »

Strona 171 z 280

 EFRR plakat 12.4-1

 Plakat projektu 12

 plakat.jpg

  plakat EFS przed 2018

  plakat EFS poziom po 2018

 EFS plakat pion po2018

12.4 IV

Sport w Norwidzie

Kort tenisowy

 

 bip_logo_pomn1_grad