Mistrzostwo w zawodzie II
Zakończenie projektu w Norwidzie: „Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – II Edycja” PDF Drukuj
wtorek, 22 października 2019 09:47
Dobiega końca realizacja II Edycji projektu Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu" współfinansowanego z Funduszu Europejskiego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014 – 2020 w ramach osi priorytetowej 12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje, działanie 12.4 Kształcenie zawodowe. Budżet projektu to ponad 1 mln złotych. Termin realizacji zadań: 01.10.2018 – 31.10.2019.
 
Głównym celem projektu było podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Nr 1 im. C. K. Norwida w Świdniku poprzez organizację dodatkowych zajęć zawodowych dla uczniów i nauczycieli, płatnych staży i praktyk zawodowych dla uczniów oraz poprzez doposażenie pracowni zawodowych.
Zadania w projekcie obejmowały realizację szkoleń i kursów takich jak:
  • Logistyk/spedytor
  • Prawo jazdy kat. B
  • Kurs obsługi wózka widłowego
  • Wykonywanie usług kelnerskich
  • Język angielski dla kelnerów
  • Menadżer gastronomii/organizator usług cateringowych
  • Przygotowanie do egzaminu zawodowego dla uczniów technikum i zasadniczej szkoły zawodowej
  • Innowacyjne zajęcia: Gotuj z VIP-em i Norwidem, Warsztaty kulinarno-kelnerskie.
Największą popularnością cieszył się oczywiście kurs na prawo jazdy kat. B, który ukończyło 30 uczniów z klas: technik logistyk, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa oraz ZSZ kucharz. Chętnych nie brakowało również na kurs obsługi wózków widłowych. Zajęcia na kursie prawa jazdy i obsługi wózków widłowych były prowadzone przez szkołę jazdy, tj. OSK Piotr z Lublina.
 
Z kolei aż 108 uczniów uczestniczyło w praktykach i stażach zawodowych u pracodawców na terenie województwa lubelskiego. W ramach realizacji projektu otrzymali stypendium stażowe w wysokości 1700,00 zł, zwrot kosztów dojazdu, ubrania służbowe.
Uczniowie zdobywali doświadczenie w renomowanych zakładach pracy branży logistycznej, gastronomicznej i hotelarskiej takich jak: Poczta Polska S.A., Brico Marche, ABM Greiffenberger Polska Sp. z o.o., Sklep Diverse, Hotel Regionalny w Pełczynie, Hotel Kaprys, Hotel Avion, Restauracja Favilla, Restauracja Lachówka, Dwór Choiny, Restauracja Mendelson, Restauracja Stół i Wół.
 
Niewątpliwie udział w stażach przyczyni się do zwiększenia konkurencyjności na rynku pracy zarówno w kraju jak i za granicą. Najlepsi już w momencie zakończenia staży otrzymali propozycję zatrudnienia.
Również nauczyciele mogli doskonalić swoje umiejętności zawodowe uczestnicząc w kursach Kucharz i Florysta, kończącymi się egzaminami zewnętrznymi z otrzymaniem certyfikatów.
 
W ramach realizowanego projektu, zostały doposażone pracownie zawodowe, które zostały uroczyście otwarte przez Starostę Powiatu Świdnickiego Łukasza Reszkę i poświęcone przez ks. Kanonika Leszka Surmę. Zakupiono m.in.: chłodziarko – zamrażarki, ekspresy do kawy, grille elektryczne, mikrofalówki, regały i szafki kuchenne, maszynki do mielenia, blendery, kruszarki do lodu, stół do ekspedycji potraw, ladę barową, sprzęt barmański i kelnerski, bieliznę i zastawę stołową, stroje służbowe dla uczniów, laptopy z oprogramowaniem, rzutniki, ekrany projekcyjne, stoły konferencyjne, drukarki laserowe ze skanerem, ladę recepcyjną z obniżoną częścią do obsługi gościa niepełnosprawnego, regał na bieliznę pościelową, łóżko, szafę, telewizor, wieszak z lustrem.
 
Zespół projektowy ma nadzieję, że podobnie jak przy realizacji kończącego się projektu, również kolejna – III edycja projektu: Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu", która rozpoczęła się od września br. przyniesie wymierne korzyści i nie mniejsze zainteresowanie uczniów.
Zapraszamy do galerii zdjęć ...
 
Dostarczanie dokumentów do rozliczenia stypendium stażowego Projekt Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – II Edycja PDF Drukuj
środa, 10 lipca 2019 11:11
Dokumenty związane z zakończeniem staży/praktyk zawodowych, niezbędnych do wypłaty stypendium stażowego,  tj. kompletnie uzupełnione dzienniki zajęć, podpisane przez pracodawców zaświadczenia o ukończeniu staży  będą przyjmowane w  dniach: 18.07.2019r.(czwartek) i 19.07.2019r. (piątek) w godzinach 9:00-11:30 (gabinet kierownika szkolenia praktycznego).

 

Uczniowie, którzy zakończyli staże mają obowiązek rozliczyć się z dokumentacji osobiście.

 

Kierownik szkolenia praktycznego
Agnieszka Dziedzic
 
Dostarczanie dokumentów o zwrot kosztów dojazdu PDF Drukuj
poniedziałek, 08 lipca 2019 12:50

Dokumenty związane ze zwrotem kosztów dojazdu za praktyki/staże zawodowe w ramach projektu „Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – II Edycja” będą przyjmowane w następujących terminach: 19.07.2019r., 22.07.2019r., 29.07.20179r. w godzinach 9:00-11:00.

 
Regulamin zwrotu kosztów dojazdu na praktyki/staże zawodowe PDF Drukuj
wtorek, 14 maja 2019 10:46
 W załączeniu znajduje się Regulamin zwrotu kosztów dojazdu na praktyki/staże zawodowe w ramach realizacji projektu "Mistrzostwo w zawodzie kluczem do sukcesu - II edycja", oraz wniosek o zwrot kosztów dojazdu.
 
Regulamin rekrutacji i udziału w praktykach i stażach zawodowych PDF Drukuj
wtorek, 14 maja 2019 10:44
W załączeniu znajduje się Regulamin rekrutacji i udziału w praktykach i stażach zawodowych w ramach realizacji projektu "Mistrzostwo w zawodzie kluczem do sukcesu - II edycja".
 
Załączone pliki:
Pobierz (regulamin rekr w prakt i staz.pdf)regulamin rekr w prakt i staz.pdf1237 Kb
 
Szkolenie BHP dla uczestników staży i praktyk miejscowych PDF Drukuj
wtorek, 14 maja 2019 09:38
Uczniowie, którzy deklarowali chęć uczestnictwa w stażach i praktykach miejscowych realizowanych w ramach projektu: Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu - II Edycja proszeni są w terminie 15-16 maja 2019 o potwierdzenie uczestnictwa w w. w. stażach w biurze kierownika szkolenia praktycznego.  Brak potwierdzenia będzie oznaczało rezygnację i dokonanie dodatkowej rekrutacji.
 
Obowiązkowe szkolenie BHP dla uczestników staży/praktyk zawodowych odbędzie się w szkole w nast. terminach:
1)uczniowie technik hotelarstwa - 21 maja (wtorek) - godz. 15:00,
2)uczniowie technik żywienia i usług gastronomicznych/ zsz kucharz - 22 maja (środa) - godz. 15:00,
3)uczniowie technik logistyk - 23 maja (czwartek) - godz. 15:00. 
 
W dniu szkolenia będą podpisywane umowy na praktyki/staże wraz z przydziałem uczniów do pracodawców. Uczniowie proszeni są o dostarczenie informacji z numerem konta bankowego do przelewu stypendium stażowego na wzorze pobranym ze strony internetowej projektu. 
Regulamin uczestnictwa w stażach wraz z niezbędną dokumentacją znajduje się na stronie internetowej szkoły oraz w biurze projektu.
 
Kierownik szkolenia praktycznego
Agnieszka Dziedzic
 
 
Potwierdzenie uczestnictwa w "Kursie obsługi wózków widłowych" PDF Drukuj
czwartek, 04 kwietnia 2019 10:41
Uczniowie, którzy deklarowali chęć  uczestnictwa w kursie obsługi wózków widłowych z egzaminem zewnętrznym UDT, proszeni są w dniu dzisiejszym od godz. 13:00 do 15:00 o potwierdzenie uczestnictwa w zajęciach u kierownika szkolenia praktycznego.
 
Przewidywane rozpoczęcie zajęć teoretycznych w sobotę 06 kwietnia o godz.12:45.
 
 
 
« pierwszapoprzednia12następnaostatnia »

Strona 1 z 2

 EFRR plakat 12.4-1

 Plakat projektu 12

 plakat.jpg

  plakat EFS przed 2018

  plakat EFS poziom po 2018

 EFS plakat pion po2018

Sport w Norwidzie

 

 bip_logo_pomn1_grad