Smakowite pożegnanie lata |
|
|
|
Zadanie na 6 |
|
|
Technik hotelarstwa |
|
|

REKRUTACJA 2020/2021
OFERTA EDUKACYJNA
TECHNIKUM NR 2 - TECHNIK HOTELARSTWA
Badania rynku wskazują, że kondycja branży hotelarskiej w Polsce jest coraz lepsza. Potrzeba kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa wynika między innymi z tego , że jesteśmy członkiem Unii Europejskiej, a co za tym idzie aktywnym uczestnikiem jej systemu ekonomiczno- społecznego. Wzrasta zapotrzebowanie na usługi hotelarskie i turystyczne. Aby być konkurencyjnym na rynku ,trzeba być dobrym fachowcem, znać języki obce, branżę hotelarską i trendy w niej występujące.
W trakcie nauki uczeń zdobywa dwie kwalifikacje:
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu zawodowego absolwent otrzymuje dyplom technika hotelarstwa oraz Europass - Suplement w języku angielskim potwierdzający kwalifikacje. Dokument jest honorowany w krajach Unii Europejskiej.
Kompetencje zawodowe technika hotelarza:
-
prowadzenie działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich
-
rezerwowanie usług hotelarskich
-
wykonywanie prac związanych z obsługą gości w recepcji
-
przygotowanie jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości
-
przygotowanie i realizacja zamówień na dodatkowe usługi hotelarskie
-
przygotowywanie i podawanie śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Kariera zawodowa:
-
kontynuacja nauki na wyższych uczelniach
-
zatrudnienie w renomowanych zakładach hotelarskich, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach zajazdach
-
prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie usług hotelarskich
-
|
Technik logistyk |
|
|

REKRUTACJA 2020/2021
OFERTA EDUKACYJNA
TECHNIKUM NR 2 - TECHNIK LOGISTYK
TECHNIK LOGISTYK to zawód z przyszłością cieszący się coraz większą popularnością, dający duże perspektywy oraz możliwości na rynku pracy ze względu na konieczność łączenia ze sobą transportu, sztuki negocjacji w logistyce z marketingiem oraz zarządzaniem działalnością logistyczną, przewozami krajowymi i międzynarodowymi.
W trakcie nauki uczeń zdobywa ns. kwalifikacje:
SPL. 01 – Obsługa magazynów
SPL. 04- Organizacja transportu
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu zawodowego absolwent otrzymuje dyplom technika logistyka oraz Europass - Suplement w języku angielskim potwierdzający kwalifikacje. Dokument jest honorowany w krajach Unii Europejskiej.
Kompetencje zawodowe technika logistyka:
-
planowanie i organizowanie prac związanych z procesem logistycznym w łańcuchach dostaw
-
zarządzanie zapasami
-
zarządzanie środkami technicznymi podczas realizacji procesów transportowych
-
organizowanie prac związanych z gospodarką magazynową
-
zarządzanie gospodarką odpadami
-
planowanie i organizowanie prac związanych z procesem logistycznym w jednostkach gospodarczych i administracyjnych
Kariera zawodowa:
-
studia na wyższych uczelniach: Politechnika Lubelska, Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji, Uniwersytet Przyrodniczy
-
zatrudnienie w działach logistyki przedsiębiorstw przemysłowych, handlowych, dystrybucyjnych, usługowych i spedycyjnych
-
prowadzenie własnej działalności gospodarczej
|
Technik żywienia i usług gastronomicznych |
|
|

REKRUTACJA 2020/2021
OFERTA EDUKACYJNA
TECHNIKUM NR 2 - TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH to zawód, który daje możliwość rozwijania swoich zainteresowań kulinarnych, szansę na ciekawą karierę zawodową. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w placówkach żywienia zbiorowego oraz żywienia własnej rodziny.
W trakcie nauki uczeń zdobywa dwie kwalifikacje:
HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu zawodowego absolwent otrzymuje dyplom technika żywienia i usług gastronomicznych oraz Europass - Suplement w języku angielskim potwierdzający kwalifikacje. Dokument jest honorowany w krajach Unii Europejskiej.
Kompetencje zawodowe technika żywienia i usług gastronomicznych:
-
ocenianie jakości żywności oraz jej przechowywanie
-
sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów
-
planowanie i ocena żywienia
-
organizowanie produkcji gastronomicznej
-
planowanie i realizacja usług gastronomicznych
Kariera zawodowa;
-
kontynuacja nauki na wyższych uczelniach
-
zatrudnienie w podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracja, kawiarnie, pensjonaty), obiektach żywienia zbiorowego, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu
-
prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie usług cateringowych, gastronomicznych.


|
|
|
|
|