Smaki Niemiec- Dzień Dziecka w Norwidzie z niemieckim akcentem PDF Drukuj
środa, 30 maja 2018 14:09

Tradycją naszej szkoły jest spędzanie dnia dziecka na sportowo. Nie inaczej był w tym roku. Ostatnie dni maja upłynęły na przygotowaniu sportowo- kulinarnego wydarzenia na Orliku.

Uczniowie, którzy w wakacje 2017 r. spędzili pracowity miesiąc w Niemczech, odbywając staże u pracodawców w ramach projektu PO WER realizowanego na zasadach programu Erasmus+, również tym razem zaangażowali się w organizację uroczystości, na której gościli nie tylko uczniowie naszej szkoły, ale również gimnazjaliści i którą swoją obecnością uświetnił wicestarosta powiatu świdnickiego, pan Waldemar Białowąs.

Uczestnicy projektu przygotowali na szkolnym boisku stoisko „Smaki Niemiec”, na którym serwowano przygotowane wcześniej, w ramach warsztatów kulinarnych w pracowni gastronomicznej naszej szkoły, typowe niemieckie przekąski, zarówno słodkie, jak np. migdałowe półksiężyce czy ciasto orzechowe, jak i słone, jak bawarska obatza- przekąska znana z Oktoberfest. Możliwość degustacji to jednak nie wszystko: jak na dzień sportu przystało, trzeba było wprowadzić element rywalizacji. Uczestnicy stażu w Niemczech przygotowali również konkurs pt. „Smaki Niemiec”, w którym mogli wziąć udział zarówno uczniowie Norwida, jak i goście z gimnazjów. Konkurs składał się z dwóch części- teoretycznej i praktycznej. W części teoretycznej wylosowani spośród chętnych uczestnicy mieli za zadanie odpowiadać na pytania dotyczące kuchni niemieckiej, natomiast część praktyczna polegała na przygotowaniu własnej wersji typowo niemieckiej sałatki ziemniaczanej, po wcześniejszym wprowadzeniu w temat przez uczennice, które taką potrawę serwowały w Niemczech. Decydujące znaczenie miał zarówno smak, jak i sposób podania. Chętnych nie brakowało. Uczestnicy stażu w Lipsku wystąpili w roli ekspertów. W jury znalazł się pan Dyrektor, Krzysztof Gałan jako przewodniczący, pani Monika Bąk, ucząca przedmiotów zawodowych gastronomicznych, pani Agata Sędłak, nauczyciel biologii i chemii oraz uczennica kl. 2TH, Natalia Flis. Mimo presji czasu, dzięki silnemu dopingowi z każdej strony, udało się przygotować smaczne potrawy. Jak mówi przewodniczący jury, wybór był trudny, ale ostatecznie zwyciężyły uczennice klasy 2 TŻ- Weronika Woś i Julita Czerniak, chociaż uczennice z Ukrainy deptały im po piętach. W części teoretycznej zwyciężył uczeń kl. 2TL Kacper Koczura, drugie miejsce zajął Kuba Maliszewski również z 2TL, a trzecie- uczennica zza wschodniej granicy- Krystyna Osatchuk. Wszyscy uczestnicy otrzymali z rąk starosty pamiątkowe dyplomy, a zwycięzcy atrakcyjne nagrody. A ci, którzy nie wzięli udziału w rywalizacji, mogli przynajmniej spróbować potraw, które za naszą zachodnią granicą poznali uczestnicy projektu PO WER.

Agnieszka Romanek

Anna Kołodziejczyk

 

 EFRR plakat 12.4-1

 Plakat projektu 12

 plakat.jpg

  plakat EFS przed 2018

  plakat EFS poziom po 2018

 EFS plakat pion po2018

12.4 IV

Sport w Norwidzie

Kort tenisowy

 

 bip_logo_pomn1_grad