piątek, 08 czerwca 2018 09:28 |
Szkolenie bhp dla uczniów odbywających staże miejscowe w lipcu ( od 2 do 26) odbędzie się w środę 13 czerwca o godz. 15. Zbiórka przed salą 56. Obecność obowiązkowa.
Przed szkoleniem będą podpisywane umowy na staże oraz rozdawane stroje służbowe. Uczniowie, którzy jeszcze nie przynieśli oświadczenia z numerem konta bankowego proszeni są o pilne dostarczenie.
Kierownik szkolenia praktycznego
Agnieszka Dziedzic |
czwartek, 07 czerwca 2018 10:58 |
W dniu 06.06.2018 młodzież z klas I Tżl, II Tlh, II Z i III Tlh wzięła udział w spływie kajakowym.
Przepłynęliśmy malowniczymi zakolami rzeki Wieprz z Obroczy do zalewu Rudka w Zwierzyńcu. Grupa dysponowała różnymi umiejętnościami pod względem techniki wiosłowania od początkujących po już doświadczonych kajakarzy. Wrażeń było dużo, a wspaniała słoneczna pogoda zachęcała do aktywnego wypoczynku. Spływ zakończył się wspólnym biwakiem podczas którego posililiśmy się grillowanymi kiełbaskami. Wypoczynek tak się spodobał, że już planujemy następny wyjazd na spływ dłuższy i bardziej wymagający umiejętności.
Danuta Dudzińska
|
Więcej…
|
środa, 30 maja 2018 14:09 |
Tradycją naszej szkoły jest spędzanie dnia dziecka na sportowo. Nie inaczej był w tym roku. Ostatnie dni maja upłynęły na przygotowaniu sportowo- kulinarnego wydarzenia na Orliku.
Uczniowie, którzy w wakacje 2017 r. spędzili pracowity miesiąc w Niemczech, odbywając staże u pracodawców w ramach projektu PO WER realizowanego na zasadach programu Erasmus+, również tym razem zaangażowali się w organizację uroczystości, na której gościli nie tylko uczniowie naszej szkoły, ale również gimnazjaliści i którą swoją obecnością uświetnił wicestarosta powiatu świdnickiego, pan Waldemar Białowąs.
Uczestnicy projektu przygotowali na szkolnym boisku stoisko „Smaki Niemiec”, na którym serwowano przygotowane wcześniej, w ramach warsztatów kulinarnych w pracowni gastronomicznej naszej szkoły, typowe niemieckie przekąski, zarówno słodkie, jak np. migdałowe półksiężyce czy ciasto orzechowe, jak i słone, jak bawarska obatza- przekąska znana z Oktoberfest. Możliwość degustacji to jednak nie wszystko: jak na dzień sportu przystało, trzeba było wprowadzić element rywalizacji. Uczestnicy stażu w Niemczech przygotowali również konkurs pt. „Smaki Niemiec”, w którym mogli wziąć udział zarówno uczniowie Norwida, jak i goście z gimnazjów. Konkurs składał się z dwóch części- teoretycznej i praktycznej. W części teoretycznej wylosowani spośród chętnych uczestnicy mieli za zadanie odpowiadać na pytania dotyczące kuchni niemieckiej, natomiast część praktyczna polegała na przygotowaniu własnej wersji typowo niemieckiej sałatki ziemniaczanej, po wcześniejszym wprowadzeniu w temat przez uczennice, które taką potrawę serwowały w Niemczech. Decydujące znaczenie miał zarówno smak, jak i sposób podania. Chętnych nie brakowało. Uczestnicy stażu w Lipsku wystąpili w roli ekspertów. W jury znalazł się pan Dyrektor, Krzysztof Gałan jako przewodniczący, pani Monika Bąk, ucząca przedmiotów zawodowych gastronomicznych, pani Agata Sędłak, nauczyciel biologii i chemii oraz uczennica kl. 2TH, Natalia Flis. Mimo presji czasu, dzięki silnemu dopingowi z każdej strony, udało się przygotować smaczne potrawy. Jak mówi przewodniczący jury, wybór był trudny, ale ostatecznie zwyciężyły uczennice klasy 2 TŻ- Weronika Woś i Julita Czerniak, chociaż uczennice z Ukrainy deptały im po piętach. W części teoretycznej zwyciężył uczeń kl. 2TL Kacper Koczura, drugie miejsce zajął Kuba Maliszewski również z 2TL, a trzecie- uczennica zza wschodniej granicy- Krystyna Osatchuk. Wszyscy uczestnicy otrzymali z rąk starosty pamiątkowe dyplomy, a zwycięzcy atrakcyjne nagrody. A ci, którzy nie wzięli udziału w rywalizacji, mogli przynajmniej spróbować potraw, które za naszą zachodnią granicą poznali uczestnicy projektu PO WER.
Agnieszka Romanek
Anna Kołodziejczyk
|
Więcej…
|
środa, 30 maja 2018 12:21 |
30.05.2018 na boisku Orlik Zespołu Szkół Nr 1 odbył się festyn sportowo – rekreacyjny z okazji Dnia Dziecka. Formuła imprezy zawierała rywalizację reprezentacji poszczególnych klas w sześciu zabawach, sprawnościowo – zwinnościowych wiążących się z nauczanymi w naszej szkole profilami. Zawody otworzył wice-starosta powiatu świdnickiego pan Waldemar Białowąs oraz dyrektor Zespołu Szkół Nr 1 pan Krzysztof Gałan.
W rywalizacji sportowej wzięli udział zaproszeni gimnazjaliści trzecich klas z Gimnazjum Nr 1 i Gimnazjum Nr 3 wraz z opiekunami. Dodatkowo można było wziąć udział w quizie pt. „Smaki Niemiec” oraz konkursie gastronomicznym w którym celem było przygotowanie własnej kompozycji sałatki ziemniaczanej.
Klasa III technikum żywienia dla wszystkich uczestników naszej imprezy serwowała pizzę i potrawy z grilla oraz niezbędne przy tak upalnej pogodzie napoje o różnych smakach.
Rywalizacja w zabawach sprawnościowych była bardzo zacięta i emocjonująca.
Wyniki zawodów:
I miejsce – klasa III TLH Zespołu Szkół Nr 1
II miejsce – klasa II Tż Zespołu Szkół Nr 1
III miejsce – klasa III F Gimnazjum Nr 1
Quiz wiedzy o kuchni niemieckiej „Smaki Niemiec” zwyciężył Kacper Koczura z II TL, drugie miejsce zajął Jakub Maliszewski II TL, a trzecie Khrystyna Osadchuk z klasy I TTH.
Konkurs gastronomiczny na najlepszą sałatkę ziemniaczaną wygrał duet z klasy II Tż Julita Czerniak i Weronika Woś.
Zarówno w rywalizacji sportowej jak i quizie wiedzy „Smaki Niemiec” oraz konkursie gastronomicznym na najlepszą sałatkę ziemniaczaną uczniowie otrzymali z rąk wicestarosty pana Waldemara Białowąsa nagrody rzeczowe i dyplomy.
Do zobaczenia za rok!
|
Więcej…
|
wtorek, 29 maja 2018 09:19 |
Na podstronie projektu "Mistrzostwo w zawodzie kluczem do sukcesu" znajduje się informacja o praktycznym egzaminie zewnętrznym na prawo jazdy kat.B. |
poniedziałek, 28 maja 2018 11:40 |
Absolwenci, którzy w czerwcu b.r. przystępują do egzaminów poprawkowych z kwalifikacji proszeni są o pilne zgłoszenie się do sekretariatu szkoły celem podpisania informacji o zgodności danych zdającego. |
poniedziałek, 28 maja 2018 07:59 |
We wtorek w naszej szkole pracownia gastronomiczna była bardzo głośnym miejscem. Zebrali się tam uczniowie, którzy odbywali miesięczny staż u pracodawców w Lipsku w ramach projektu PO WER oraz ich koleżanki i koledzy ze szkoły, którzy nie mieli możliwości wyjechać do Niemiec. Uczestnicy stażu mieli za zadanie przekazać tajniki kuchni niemieckiej- tym razem skupili się na słodkościach i przekąskach znanych m. in. ze słynnego Oktoberfest. Kuchnia niemiecka, która najczęściej kojarzy się z ciężkimi i tłustymi potrawami, tym razem dała się poznać z innej strony. W pracowni gastronomicznej zagościli nie tylko uczniowie klas żywieniowych i hotelarskich, którzy na co dzień mają styczność z kuchnią, ale również logistycy- dla niektórych warsztaty w pracowni gastronomicznej Norwida były pierwszym zetknięciem z kuchnią w ogóle. Wszyscy dali radę, skrupulatnie przedzierali się przez tajniki niemieckich receptur, nieraz wykazując się przy tym niemałą kreatywnością i humorem. Efektem pracy były typowe niemieckie ciasteczka migdałowe oraz ciasto orzechowe, jak również Obatza- typowa przekąska bawarska serwowana w czasie Oktoberfest. Dziękujemy wszystkim uczniom, którzy odkrywali przed koleżankami i kolegami sekrety kuchni niemieckiej i z wielką cierpliwością prowadzili ich przez wszystkie etapy procesów technologicznych- w szczególności Ilonie Gągoł i Natalii Rudzkiej z kl. 2TLH oraz Weronice Woś i Kindze Pachucie z kl. 2TŻ oraz wszystkim tym, którzy mieli odwagę stawić czoła nowemu wyzwaniu- szczególnie logistykom z klasy 2 TLH J
Agnieszka Romanek
Anna Kołodziejczyk
|
Więcej…
|
|
|