Promienie wschodzącego słońca obudziły nas tego poranka. 16 i 17 października klasa IV Technikum Hotelarstwa spędziła w niezwykłym mieście Zamość nazywanym „Perłą Renesansu". Nasza przygoda z Zamościem rozpoczęła się odwiedzinami mieszkańców ZOO, które wzbudziły wiele pozytywnych emocji. Potem przyszedł czas na Rynek Wielki z Ratuszem, kamieniczki z arkadami i attykami - wyjątkową renesansową architekturę. Przysiadłyśmy chwilę w "Bohemie" by móc podziwiać malowniczy Rynek i trochę poobserwować tutejszych ludzi, następnie ruszyć dalej w stronę fortyfikacji i podziwiać je nie tylko z zewnątrz, ale poznać ich ukryte zakamarki. Przekraczając bramę parku miejskiego znalazłyśmy się w innym wymiarze czasu. Niezliczona ilość alejek, schodów, mostków, park pełen złotych liści, widok spokojnej tafli stawu, zielonych wzgórz poruszyły nasze romantyczne serca. Na naszej drodze znalazły się też zamojskie kościoły: Franciszkanów, Św. Mikołaja, Św. Katarzyny, Katedra zamojska, gdzie nie zabrakło próśb o egzaminy i maturę. Głównym celem naszego pobytu jako hotelarzy była zamojska baza noclegowa. Luksusowy Hotel Koronny, Carskie Koszary***, Hotel Renesans w centrum Starego Miasta i... Dom Rektorski wzbogaciły naszą wiedzę o dodatkowe informacje na ten temat. Poznałyśmy wystrój, organizacje pracy oraz ciekawostki na ich temat. Spotkałyśmy się z przemiłą obsługą i wielką życzliwością.
Pomimo naszego krótkiego pobytu w tym mieście wycieczka okazała się bardzo owocna, a urok zamojskich uliczek i zaułków na długo zostanie w naszej pamięci.
Zespół Szkół Nr 1 im. Cypriana Kamila Norwida w Świdniku po raz kolejny uczestniczy w programie edukacyjnym Państwowej Inspekcji Pracy "KULTURA BEZPIECZEŃSTWA".
Celem programu jest:
• podniesienie wśród młodzieży poziomu wiedzy dotyczącej prawa pracy,
• kształtowanie świadomości zagrożeń występujących w środowisku pracy,
• popularyzacja podstawowych przepisów dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy,
• przygotowanie do świadomego poruszania się na rynku pracy.
W dniach 10 i 17 października odbyły się kolejne warsztaty w Miejskim Centrum Usług Socjalnych. Uczennice klasy II Technikum żywienia wraz z podopiecznymi ośrodka przyrządzili zdrowe soki , sałatkę jarzynową i surówkę. Miła atmosfera sprzyjała pracy.
W dniu 10 października uczennice klasy 2TŻ pod opieką Pani Małgorzaty Prandoty przygotowały kontynuację gazetek szkolnych pod tytułem "Żyć zdrowo chcemy!". Poprzez tworzenie gazetek mamy możliwość przybliżenia młodym ludziom zagadnień związanych ze zdrowym odżywianiem. Chcemy pokazać, że warto zamieniać produkty niezdrowe na te które dają nam korzyści zdrowotne.
Słuchacze KKZ Cukiernik mają obowiązek odbyć zajęcia praktyczne w cukierniach lub ciastkarniach na terenie Świdnika lub miejsca zamieszkania.
*Jeśli słuchacze chcą odbywać zajęcia praktyczne w cukierniach poza Świdnikiem lub miejscowością zamieszkania składają podanie do dyrektora szkoły. Szczegóły organizacyjne na zjeździe w dniu 28.10.2017.
Zajęcia praktyczne są realizowane w wymiarze łącznym 250 h (w tym Gospodarka magazynowa w zakładzie cukierniczym – 50 h, Procesy produkcji wyrobów cukierniczych – 200 h))– realizacja wrzesień 2017-marzec 2018.
Proponowane miejsca odbywania zajęć:
Cukiernia Finezja Pelagia Buchajska w Świdniku, ul. Wyszyńskiego 12,
Ciastkarnia Katarzynka w Świdniku, ul. Traugutta 1,
Cukiernia Grela w Mełgwi, ul. Partyzancka 20,
Cukiernia Łakomczuszek w Piaskach Górnych 32
Słuchacze zgłaszają miejsca praktyk do kierownika szkolenia praktycznego lub opiekuna kursu oraz po pobraniu umów (zjazd w dniu 21.10.2017 lub 28.10.2017) ustalają indywidualnie harmonogram zajęć z pracodawcą. Do pracodawcy należy dostarczyć również wykaz tematów - realizacji programu nauczania (do pobrania ze strony internetowej szkoły – zakładka KKZ cukiernik). Podpisaną przez pracodawcę umowę należy dostarczyć do sekretariatu szkoły, kierownika lub opiekuna kursu w ciągu 5 dni od pobrania.
Warunkiem uzyskania zaliczenia jest uzyskanie co najmniej po 50% frekwencji z każdego z przedmiotów oraz złożenie do 31 marca 2018 kompletnej dokumentacji z przebiegu zajęć praktycznych, tj. 2 protokoły zaliczenia (z przedmiotów: Gospodarka magazynowa oraz Procesy produkcji wyrobów cukierniczych), 2 listy obecności ( do pobrania ze strony internetowej szkoły– zakładka KKZ Cukiernik).
13 października społeczność ZS Nr 1 uczestniczyła w uroczystej akademii z okazji Dnia Edukacji Narodowej. Z tej okazji uczniowie przygotowali dla zgromadzonej publiczności kilka miłych niespodzianek. W pierwszej części przedstawili jeden dzień z życia ucznia naszej szkoły. Humorystyczne lekcje pełne muzyki przeplatały się z charakterystycznymi powiedzeniami naszych nauczycieli. Następnie młodzież zaprezentowała jak wygląda typowe posiedzenie Rady Pedagogicznej. Obie części wywoływały ogrom śmiechu i gromkie brawa wśród zgromadzonej widowni. Nauczyciele także bawili się do łez widząc jak trafnie, a jednocześnie odważnie uczniowie odegrali swoje role.
W tym dniu powróciliśmy również do obchodzonego 26 września Europejskiego Dnia Języków Obcych. Z tej okazji uczniowie zaprezentowali krótkie scenki rodzajowe oraz obejrzeliśmy fragmenty kultowych filmów. A wszystko po to, by udowodnić młodzieży, że naprawdę warto uczyć się języków obcych.
Akademię przygotowali: Aleksandra Studzińska, Anna Maceńko, Bartosz Wieczerzak, Kinga Pachuta, Patrycja Oleszko, Mikołaj Król, Paweł Kagankiewicz, Alicja Sidor, Wiktoria Buj, Julita Biszkont, Natalia Rudzka, Ilona Gągoł, Natalia Waśkiewicz, Mateusz Głaz, Michał Babiarz, Paulina Konopska, Monika Jahołkowska, Weronika Wójcik, Amina Istrati, Krystian Szcześniak, Łukasz Michalak, Michał Serafin.