Obcokrajowcy i Norwid PDF
czwartek, 14 maja 2020 13:39

Cześć wszystkim! Nazywam się Anhelina Tokareva, mam 16 lat i pochodzę z Ukrainy. Od dwóch lat uczę się w Polsce, a  dokładniej  w Zespołe Szkół nr. 1 im. C.K. Norwida w Świdniku na kierunku technik obsługi turystycznej.  Jak się tu dostałam? Co ja tutaj robię? Dlaczego Norwid? Jakie są moje plany na przyszłość? Wszystko po kolei.

Do ukończenia szkoły na Ukrainie, odwiedziłam wiele krajów, ale z jakiegoś powodu w Polsce zawsze wydawało mi się, że jestem w domu, było spokojnie i wygodnie. Polska była jednym z pierwszych krajów, które odwiedziłam. Po pierwszej wizycie tutaj, moja rodzina i ja regularnie przyjeżdżaliśmy, ponad dwadzieścia razy byłam w Polsce  jako turysta i nigdy nie byłam zmęczona spojrzeć na architekturę i piękno tego kraju. Więc kiedy przyszedł czas, aby w końcu pomyśleć o tym, co robić po ukończeniu klasy 9, postanowiłam spróbować.

Więcej…
 
Przeżyjmy to jeszcze raz - STUDNIÓWKA w NORWIDZIE PDF
wtorek, 12 maja 2020 13:13

 
NORWID- świadomy wybór PDF
wtorek, 12 maja 2020 07:43

NORWID- świadomy wybór

Kiedy kończymy gimnazjum stajemy przed trudnym wyborem, musimy zdecydować co dalej, w jakim kierunku chcemy podążać i jaka szkoła będzie dla nas najlepsza. Jaki profil pozwoli najlepiej rozwijać nasze zainteresowania i będzie wskazówką do dalszej drogi.

Od zawsze moją pasją było gotowanie, lubiłam spędzać czas w kuchni, odtwarzać przepisy, modyfikować, tworzyć swoje własne. Eksperymentować ze smakami, różnymi połączeniami i kompozycjami. Szukałam więc szkoły, która pozwoli mi zdobyć wykształcenie średnie, a zarazem połączyć to z pasją.

I tak trafiłam na Norwida, który oferował klasę o profilu Technik żywienia i usług gastronomicznych. Czyli coś czego szukałam. Co mnie zachęciło do wybrania tego kierunku? Zdecydowanie możliwości jakie daje. Technik żywienia to zawód, który daje szansę rozwijania swoich zainteresowań kulinarnych, ciągłego zdobywania nowych umiejętności oraz poznawania technik stosowanych w gastronomii. Podczas nauki kształtujemy umiejętności praktyczne jak i teoretyczne związane z planowaniem i organizacją żywienia, które będziemy mogli wykorzystać w przyszłej pracy.

Więcej…
 
Fenomen kuchni molekularnej PDF
czwartek, 07 maja 2020 10:41

Każdy z nas, kto oglądał Harrego Pottera zazdrościł mu, że je fasolki o smaku kawy, kokosa czy wątróbki. Dziś ciasto o smaku najdroższych perfum czy lodowe chipsy można sobie zrobić... w domu. Wszystko to dzięki budzącej ogromne zainteresowanie na świecie kuchni molekularnej. Tu króluje zasada „Nie ufaj temu, co wiesz o jedzeniu”.

 Za pomocą ultradźwięków możemy przenosić smaki tak, że lody będą miały smak bekonu, a chleb będzie smakował jak lody. Można korzystać z przepisów kuchni staropolskiej, ale wprowadzać nowoczesne i laboratoryjne metody: żelifikację, emulsyfikację czy sous-vide, dzięki czemu powstaną całkiem nowe, niepowtarzalne potrawy.

Młodzież Technikum żywienia i usług gastronomicznych miała okazję właśnie tak wykonać gastronomiczne eksperymenty w Centrum Innowacyjnno Wdrożeniowym Nowych Technik i Technologii w Inżynierii Rolnicznej . Dr hab Katarzyna Kozłowicz kierowała pracą uczniów, którzy z  zapałem wykonywali potrawy wg wskazanych  receptur.

Spaghetti z malin, kawior z curacao, sok jabłkowy z jabłkowa pianką, tatar z arbuza czy a^la jajko sadzone z mleczka kokosowego i soku pomarańczowego okazały się bardzo ciekawym doświadczeniem w kuchni. Najwięcej emocji wzbudził ciekły azot, który dał spektakularny efekt wykwintnym potrawom. Ciepłe emulsje po zanurzeniu w ciekłym azocie pokrywały się delikatną warstwą lodu o temperaturze około -80°C, natomiast w środku pozostawały ciepłe (20°C).

Na całym świecie kucharze udoskonalają swoje wizje i wymyślają nowe potrawy. Wymaga to o wiele więcej czasu, ale przede wszystkim wiedzy chemiczno –fizycznej. Efekt jest za to bezcenny.

Zapraszamy do Norwida na więcej informacji o kuchni molekularnej.

View the embedded image gallery online at:
http://www.zsnorwid.swidnik.pl/home?start=728#sigFreeId4709831ab6

 

 
Ogłoszenie o zamówieniu na "Zakup i dostawa wyposażenia dla Zespołu Szkół Nr 1 im. Cypriana Kamila Norwida w Świdniku w ramach realizacji projektu „Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – III Edycja” PDF
środa, 06 maja 2020 14:21

Powiat Świdnicki w Świdniku Zespół Szkół Nr 1 im. C. K. Norwida w Świdniku zaprasza do złożenia ofert na

 "Zakup i dostawa wyposażenia dla Zespołu Szkół Nr 1 im. Cypriana Kamila Norwida w Świdniku w ramach realizacji projektu „Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – III Edycja” realizowanych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020, dofinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.

Termin składania ofert: do dnia 18.05.2020 r. do godz. 14:00
Szczegółowe informacje oraz niezbędne dokumenty - pod adresem:

https://spswidnik.bip.lubelskie.pl/index.php?id=187&p1=szczegoly&p2=1508335

 
ZAJĘCIA DLA UCZNIÓW w ramach realizacji projektu „Mistrzostwo w zawodzie kluczem do sukcesu – III edycja” PDF
wtorek, 05 maja 2020 09:53

W ramach realizacji projektu „Mistrzostwo w zawodzie kluczem do sukcesu – III edycja” w szkole prowadzone są zajęcia dla uczniów klas technikum oraz szkoły branżowej. Młodzież doskonali swoje umiejętności zawodowe podczas kursów Wędliniarz, Cukiernik, Kierownik małej gastronomii oraz Recepcjonista/menedżer hotelu. Dodatkowo uczniowie mają możliwość uczestniczenia w zajęciach przygotowujących do egzaminu zawodowego. Nauczyciele prowadzący dokładają wszelkich starań, by przekazać uczestnikom jak najwięcej informacji praktycznych, a tym samym umożliwić im uzyskanie dodatkowych umiejętności zawodowych. Na zajęciach uczniowie pracują w oparciu o wyselekcjonowane podręczniki oraz wykorzystują przekazane materiały szkoleniowe. Podczas szkoleń praktycznych młodzież zaopatrywana jest w surowce żywnościowe niezbędne do realizacji poszczególnych zadań objętych programem nauczania. Ponadto, uczestnicy korzystają z przerwy kawowej i odbierają ciepłe posiłki. Wszyscy uczniowie otrzymują stroje służbowe i ochronne dostosowane do swojego profilu kształcenia.

View the embedded image gallery online at:
http://www.zsnorwid.swidnik.pl/home?start=728#sigFreeId4a61a4251b

 
Rozpoczęcie kolejnej edycji Projektu Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – IV Edycja PDF
czwartek, 30 kwietnia 2020 11:20

Rozpoczęcie kolejnej edycji Projektu

 

Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – IV Edycja

 

 

Z przyjemnością informujemy, że od 01 maja 2020 Zespół Szkół Nr 1 im. Cypriana Kamila Norwida rozpoczyna realizację  kolejnej  edycji projektu z zakresu kształcenia zawodowego, tj. „Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu – IV Edycja”.

 

Projekt jest współfinansowany z Funduszu Europejskiego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014 – 2020 w ramach osi priorytetowej 12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje, działanie 12.4 Kształcenie zawodowe. Budżet projektu to 1 037 275,00 zł, w tym wnioskowane dofinansowanie Unii Europejskiej 881 683,74 zł. Przewidziany termin realizacji zadań:  01.05.2020 – 31.08.2022.

 

Głównym celem projektu jest podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Nr 1 im. Cypriana Kamila Norwida w Świdniku poprzez organizację dodatkowych zajęć zawodowych i staży/praktyk dla 110 uczniów (Technikum Nr 2 – 100 os., Szkoła Branżowa – 10 os.) oraz kursów doskonalących dla 4 nauczycieli kształcenia zawodowego oraz doposażenie pracowni zawodowych.

 

Zadania realizowane w ramach projektu obejmują następujące szkolenia, kursyi inne rodzaje wsparcia: 

 

1. Programowanie i obsługiwanie procesu druku 3D - 3 grupy ( 60h/gr. ),

2.Wykonywanie usług kelnerskich -1 grupa (60h/gr.),

3.Barman - 3 grupy (50h/gr.),

4. Przygotowanie potraw zgodnie z trendami rynkowymi - 3 grupy (80h/gr.),

5. Barista -1 grupa (50h/gr.),

6. Kurs prawa jazdy kat. B (wraz z egzaminem zewnętrznym w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego – 10 UP (60h),

7. Kurs operatorów wózków widłowych (wraz z egzaminem zewnętrznym w Urzędzie Dozoru Technicznego) - 10 UP (35h),

8. Kurs Kucharz z egzaminem zewnętrznym czeladniczym - 2 grupy (120h/gr.),

9.Barista 1 -dla 4 nauczycieli  przedmiotów gastronomiczno-hotelarskich (50h/gr.),

10. Staże i praktyki zawodowe u pracodawców dla 77 uczniów  (150 godzin/UP).

 

Ponadto zostaną doposażone w profesjonalny sprzęt i pomoce dydaktyczne następujące pracownie zawodowe:

1)Pracownia technologii gastronomicznej,

2)Pracownia obsługi turystycznej,

3) Pracownia hotelarska.

 

Uczestnicy projektu otrzymają bezpłatne materiały dydaktyczne, ciepłe posiłki lub przerwy kawowe, stypendia stażowe, stroje ochronne a  kursy zakończą się egzaminami/ certyfikatami poświadczającymi uzyskanie kwalifikacji lub kompetencji zawodowych.

 

Zespół projektowy ma nadzieję, że podobnie jak przy realizacji poprzednich edycji  chętnych do rozwijania wiedzy i umiejętności zawodowych  nie zabraknie.

 

 
« pierwszapoprzednia101102103104105106107108109110następnaostatnia »

Strona 105 z 280

 EFRR plakat 12.4-1

 Plakat projektu 12

 plakat.jpg

  plakat EFS przed 2018

  plakat EFS poziom po 2018

 EFS plakat pion po2018

12.4 IV

Sport w Norwidzie

Kort tenisowy

 

 bip_logo_pomn1_grad