poniedziałek, 10 czerwca 2019 11:30 |
Dnia 4 czerwca 2019 r. w Teatrze Starym w Lublinie odbyło się uroczyste wręczenie nagród za uzyskanie bardzo dobrych i dobrych wyników w Ogólnopolskim Konkursie Języka Angielskiego FOX. W gronie najlepszych znalazł się uczeń naszej szkoły - Bartosz Wieczerzak z klasy 4 TL (opiekun Małgorzata Bronisz). W naszym rejonie w konkursie wzięło udział prawie 3000 osób w różnych kategoriach wiekowych. Bartosz, jako uczeń klasy maturalnej, do konkursu przystąpił w najwyższej kategorii wiekowej osiągając wynik bardzo dobry. Nie było to łatwe zadanie, bo oprócz wiedzy językowej należało wykazać się bardzo dobrą znajomością lektury, wiedzą dotyczącą historii i kultury krajów anglojęzycznych, jak również należało dobrze orientować się w bieżących wydarzeniach.
GRATULACJE!
|
niedziela, 09 czerwca 2019 10:59 |
Zespół Szkół Nr 1 im. C. K. Norwida i ponad 60 wystawców z regionu zaprezentowało się 6.06.2019r. na Targach Pracy i Edukacji, które odbyły się w Powiatowe Centrum Edukacji Zawodowej w Świdniku. Organizatorami wydarzenia byli Powiatowy Urząd Pracy i Centrum Aktywizacji Zawodowej. Zainteresowani mieli okazję do nawiązania kontaktu z potencjalnymi pracodawcami, zapoznania się z dostępnymi na rynku stanowiskami, otrzymania porad od ekspertów oraz poznania różnych form aktywizacji zawodowej oraz ofert szkoleń. Nasza szkoła ciekawie i smacznie zaprezentowała ofertę edukacyjną, dzięki temu zajęła I Miejsce w konkursie na najciekawsze stanowisko wystawiennicze Targów Pracy i Edukacji 2019. Nagrodę odebrały uczennice klas I Tż, II Tż, i I Th. Dziękujemy uczniom i pracownikom ZS Nr1 za zaangażowanie i poświecony czas. Nagroda była słodka - tort - ufundowany przez OHP w Lublinie.
Anna Kołodziejczyk
|
Więcej…
|
piątek, 07 czerwca 2019 14:24 |
|
piątek, 07 czerwca 2019 07:04 |
Dnia 24 maja 2019 roku w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnych im. Prof. Zofii Sękowskiej w Lublinie, w siedzibie przy ul. Wyścigowej 31, odbył się IV Wojewódzki Konkurs Wiedzy Gastronomicznej, w którym wzięła udział uczennica naszej szkoły z klasy 2B Małgorzata Lech. Temat tegorocznej edycji dotyczył oceny towaroznawczej owoców i przetworów owocowych oraz ich zastosowania w produkcji gastronomicznej. Turniej zorganizowany był pod honorowym patronatem Lubelskiego Kuratora Oświaty, Wojewody Lubelskiego, Uniwersytetu Przyrodniczego – Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej im. KEN oraz Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Lublinie.
W zmaganiach konkursowych uczestniczyło 24 uczniów z województwa lubelskiego. Podczas konkursu można było nie tylko sprawdzić swoją wiedzę ale także uczestniczyć w ciekawych wykładach, zobaczyć nowoczesny sprzęt gastronomiczny oraz uczestniczyć w warsztatach kulinarnych połączonych z degustacją. Zgodnie z programem zostały przeprowadzone następujące działania: • Wykład „Główne zasady prawidłowego odżywiania" – mgr Paulina Skorek, doktorantka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie • IV Wojewódzki Konkurs Wiedzy Gastronomicznej – eliminacje pisemne • Wykład „Zasady żywienia dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty – wymagania rozporządzenia Ministra Zdrowia" – mgr inż. Agnieszka Domańska – Mełgieś – Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Lublinie • Prezentacja urządzeń gastronomicznych połączona z warsztatami kulinarnymi – siedziba firmy MULTI FRIGO w Lublinie • Ogłoszenie wyników i uroczyste zakończenie konkursu, wręczenie nagród i dyplomów. Komisji konkursowej przewodniczyła Pani Paulina Skorek – pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. W skład komisji konkursowej weszli także: Pan Arkadiusz Karwowski – przedstawiciel firmy MULTIFRIGO, Pani Magdalena Smolińska – Kornas, Pani Agnieszka Domańska – Mełgieś z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie, Pani Anna Wójtowicz – ZS nr 1 w Świdniku, Pan Michał Pawlak – koordynator Konkursu. • Nagrodami w tegorocznej edycji były: drobny sprzęt gastronomiczny, roczna prenumerata „Przeglądu Gastronomicznego" oraz pięknie ilustrowane albumy kulinarne. Ponadto dzięki naszym sponsorom wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i drobne podarunki ufundowane przez Panią Prezes Mirosławę Gałan.
Anna Wójtowicz
|
piątek, 07 czerwca 2019 06:39 |
Listy zdających zarówno egzamin teoretyczny jak i praktyczny wraz z terminami znajdują się na tablicy ogłoszeń obok sekretariatu. Uczniowie/słuchacze przychodzą na pół godziny przed rozpoczęciem egzaminu z dowodem osobistym lub legitymacją, czarnym długopisem. Telefony zostawiają w wyznaczonej sali.
Zdający z kierunków: opiekun medyczny, technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, cukiernik przynoszą strój ochronny, tj. opiekun medyczny - fartuch medyczny, zawody gastronomiczne - bluza kucharska, czepek, zapaska. Zdający z w.w. kierunków powinni posiadać aktualne orzeczenie do celów sanitarno - epidemiologicznych.
Uczniowie klasy 3Z i 4TŻ, którzy nie potwierdzili jeszcze pisemnie informacji o danych zdającego, powinni zgłosić się do wtorku do kierownika szkolenia praktycznego.
|
czwartek, 06 czerwca 2019 13:48 |
Najlepsi czytelnicy Technikum Nr 2, III LO i ZSZ:
1.Karolina Piekarczyk, III LO 3LO – 70 książek
2.Aleksandra Krysa, T 3TŻ – 66 książek
3.Karolina Piasecka, III LO 3LO – 51 książek
4.Aleksandra Serafin, T 1TŻ – 36 książek
5.Karolina Dziurka, III LO 3LO – 23 książki
6.Marcin Golan, T 3TŻ – 22 książki
7.Milena Warda, III LO 3LO – 20 książek
8.Agnieszka Lech, T 3TŻ – 18 książek
9.Kamila Zmora, T 3TŻ – 18 książek
10.Beata Krzyżanowska, T 4TL – 18 książek
Średnia wypożyczeń – wszystkie szkoły w roku szkolnym 2018/2019
Klasa:
|
Ilość:
|
Średnia:
|
III LO kl. 3
|
243 książki
|
16,20
|
T kl. 3TŻ
|
192 książki
|
8,00
|
T kl. 3 THL
|
118 książek
|
4,21
|
T kl. 2TLŻ
|
107 książek
|
3,15
|
T kl. 4TŻ
|
105 książek
|
5,25
|
T kl. 4TLH
|
92 książki
|
3,41
|
T kl. 1TŻ
|
73 książki
|
3,17
|
III LO kl. 2
|
53 książki
|
5,30
|
T kl. 2TTH
|
42 książki
|
2,63
|
T kl. 1TT
|
41 książek
|
2,28
|
T kl. 1TLH
|
31 książek
|
0,89
|
ZSZ kl. 2BS
|
13 książek
|
1,18
|
ZSZ kl. 3
|
11 książek
|
0,92
|
Struktura wypożyczeń – wszystkie szkoły w roku szkolnym 2018/2019:
Rodzaj:
|
Ilość:
|
%
|
Podręczniki
|
814
|
35,3%
|
Lektury
|
734
|
31,9%
|
Literatura piękna obca
|
326
|
14,0%
|
Encyklopedie, słowniki, atlasy
|
144
|
6,3%
|
Literatura popularno-naukowa
|
137
|
5,9%
|
Literatura piękna polska
|
63
|
2,7%
|
Materiały pomocnicze
|
48
|
2,1%
|
Książki psychologiczno-pedagogiczne
|
12
|
0,5%
|
Poradniki
|
6
|
0,3%
|
Ćwiczenia
|
6
|
0,2%
|
Gry edukacyjne
|
5
|
0,2%
|
Inne
|
8
|
0,3%
|
Średnia wypożyczeń poziomów klas – wszystkie szkoły w roku szkolnym 2018/2019:
Poziom:
|
Ilość:
|
Średnia:
|
%
|
Klasy 1
|
152 książki
|
1,92
|
13,5%
|
Klasy 2
|
217 książek
|
3,06
|
19,2%
|
Klasy 3
|
564 książki
|
7,14
|
49,9%
|
Klasy 4
|
197 książek
|
4,10
|
17,4%
|
Średnia wypożyczeń – wszystkie szkoły w roku szkolnym 2018/2019:
|
środa, 05 czerwca 2019 08:51 |
Dzień Dziecka w NORWIDZIE świętuje także gastronomia. W tym roku 31 maja w ramach tych obchodów oprócz degustacji wypieków pysznych gofrów, naleśników i ciasteczek odbył się konkurs dla uczniów klas gastronomicznych pt." Wariacje z kurczakiem w tle". Celem konkursu było przygotowanie dowolnej potrawy, której głównym składnikiem był kurczak. W starciu wzięły udział trzy silne drużyny, które swoimi zaangażowaniem wzajemnie się prześcigały. Estetyka wykonanych potraw, smak i kreatywność to kryteria, które wyłoniły zwycięzców. Jury w składzie: Pani Agnieszka Romanek, Pani Elżbieta Falenta i Pani Małgorzata Motyl z trudem wybrało laureatów, ponieważ wszystkie potrawy były przygotowane na bardzo wysokim poziomie. I miejsce za "Kurczaka w cieście francuskim" otrzymała klasa 3 technik żywienia i usług gastronomicznych w składzie: Julita Czerniak Kinga Pachuta Weronika Woś II miejsce zajął "Pieczony kurczak w sosie miodowym w towarzystwie warzyw" klasa 2 technik żywienia i usług gastronomicznych w składzie: Ewelina Olech Justyna Olech Damian Gromek III miejsce przypadło "Marynowanej piersi z kurczaka z sosem borówkowym" -klasa 1 technik żywienia i usług gastronomicznych w składzie: Katarzyna Szcześniak Klaudia Błaszczak Łukasz Bielak Uczniowie otrzymali okolicznościowe dyplomy i upominki. Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych wyzwań i sukcesów w gastronomii.
Organizatorzy: Małgorzata Motyl Monika Bąk Anna Kołodziejczyk
|
|
|