Nagroda w konkursie FOX PDF
poniedziałek, 10 czerwca 2019 11:30

nagroda-fox

 

 

Dnia 4 czerwca 2019 r. w Teatrze Starym w Lublinie odbyło się uroczyste wręczenie nagród za uzyskanie bardzo dobrych i dobrych wyników w Ogólnopolskim Konkursie Języka Angielskiego FOX. W gronie najlepszych znalazł się uczeń naszej szkoły - Bartosz Wieczerzak z klasy 4 TL (opiekun Małgorzata Bronisz). W naszym rejonie w konkursie wzięło udział prawie 3000 osób w różnych kategoriach wiekowych. Bartosz, jako uczeń klasy maturalnej, do konkursu przystąpił w najwyższej kategorii wiekowej osiągając wynik bardzo dobry. Nie było to łatwe zadanie, bo oprócz wiedzy językowej należało wykazać się bardzo dobrą znajomością lektury, wiedzą dotyczącą historii i kultury krajów anglojęzycznych, jak również należało dobrze orientować się w bieżących wydarzeniach.

GRATULACJE!

View the embedded image gallery online at:
http://www.zsnorwid.swidnik.pl/home?start=938#sigFreeId0da25cc6e3

 
Targi Pracy i Edukacji PDF
niedziela, 09 czerwca 2019 10:59
targi
 
Zespół Szkół Nr 1 im. C. K. Norwida i ponad 60 wystawców z regionu zaprezentowało się 6.06.2019r. na Targach Pracy i Edukacji, które odbyły się w Powiatowe Centrum Edukacji Zawodowej w Świdniku. Organizatorami wydarzenia byli Powiatowy Urząd Pracy i Centrum Aktywizacji Zawodowej.
Zainteresowani mieli okazję do nawiązania kontaktu z potencjalnymi pracodawcami, zapoznania się z dostępnymi na rynku stanowiskami, otrzymania porad od ekspertów oraz poznania różnych form aktywizacji zawodowej oraz ofert szkoleń.
Nasza szkoła ciekawie i smacznie zaprezentowała ofertę edukacyjną, dzięki temu zajęła I Miejsce w konkursie na najciekawsze stanowisko wystawiennicze Targów Pracy i Edukacji 2019. Nagrodę odebrały uczennice klas I Tż, II Tż, i I Th. Dziękujemy uczniom i pracownikom ZS Nr1 za zaangażowanie i poświecony czas. Nagroda była słodka - tort - ufundowany przez OHP w Lublinie.
Anna Kołodziejczyk
Więcej…
 
Informacja z otwarcia ofert PDF
piątek, 07 czerwca 2019 14:24
informacja-2
 
Pod adresem https://spswidnik.bip.lubelskie.pl/index.php?id=187&akcja=szczegoly&p2=1396552 znajduje się informacja z otwarcia ofert ogłoszenia o zamówieniu na „Zakup i dostawa wyposażenia do pracowni szkolnych z kierunków zawodowych objętych wsparciem w projekcie Mistrzostwo w Zawodzie Kluczem do Sukcesu - II Edycja".
 
IV WOJEWÓDZKI KONKURS WIEDZY GASTRONOMICZNEJ PDF
piątek, 07 czerwca 2019 07:04
konkurs-gastronomiczny
 
image002
Dnia 24 maja 2019 roku w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnych im. Prof. Zofii Sękowskiej w Lublinie, w siedzibie przy ul. Wyścigowej 31, odbył się IV Wojewódzki Konkurs Wiedzy Gastronomicznej, w którym wzięła udział uczennica naszej szkoły z klasy 2B Małgorzata Lech.
Temat tegorocznej edycji dotyczył oceny towaroznawczej owoców i przetworów owocowych oraz ich zastosowania w produkcji gastronomicznej. Turniej zorganizowany był pod honorowym patronatem Lubelskiego Kuratora Oświaty, Wojewody Lubelskiego, Uniwersytetu Przyrodniczego – Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej im. KEN oraz Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Lublinie.
W zmaganiach konkursowych uczestniczyło 24 uczniów z województwa lubelskiego. Podczas konkursu można było nie tylko sprawdzić swoją wiedzę ale także uczestniczyć w ciekawych wykładach, zobaczyć nowoczesny sprzęt gastronomiczny oraz uczestniczyć w warsztatach kulinarnych połączonych z degustacją.
Zgodnie z programem zostały przeprowadzone następujące działania:
• Wykład „Główne zasady prawidłowego odżywiania" – mgr Paulina Skorek, doktorantka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
• IV Wojewódzki Konkurs Wiedzy Gastronomicznej – eliminacje pisemne
• Wykład „Zasady żywienia dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty – wymagania rozporządzenia Ministra Zdrowia" – mgr inż. Agnieszka Domańska – Mełgieś – Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Lublinie
• Prezentacja urządzeń gastronomicznych połączona z warsztatami kulinarnymi – siedziba firmy MULTI FRIGO w Lublinie
• Ogłoszenie wyników i uroczyste zakończenie konkursu, wręczenie nagród i dyplomów.
Komisji konkursowej przewodniczyła Pani Paulina Skorek – pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. W skład komisji konkursowej weszli także: Pan Arkadiusz Karwowski – przedstawiciel firmy MULTIFRIGO, Pani Magdalena Smolińska – Kornas, Pani Agnieszka Domańska – Mełgieś z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie, Pani Anna Wójtowicz – ZS nr 1 w Świdniku, Pan Michał Pawlak – koordynator Konkursu.
• Nagrodami w tegorocznej edycji były: drobny sprzęt gastronomiczny, roczna prenumerata „Przeglądu Gastronomicznego" oraz pięknie ilustrowane albumy kulinarne.
Ponadto dzięki naszym sponsorom wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i drobne podarunki ufundowane przez Panią Prezes Mirosławę Gałan.
Anna Wójtowicz
 
Egzaminy zawodowe - informacja dla zdających PDF
piątek, 07 czerwca 2019 06:39
Listy zdających zarówno egzamin teoretyczny jak i praktyczny wraz z terminami  znajdują się na tablicy ogłoszeń obok sekretariatu.  Uczniowie/słuchacze przychodzą na  pół godziny przed rozpoczęciem egzaminu z dowodem osobistym lub legitymacją, czarnym długopisem. Telefony zostawiają w wyznaczonej sali.
 
Zdający z kierunków: opiekun medyczny, technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, cukiernik przynoszą strój ochronny, tj. opiekun medyczny - fartuch medyczny, zawody gastronomiczne - bluza kucharska, czepek, zapaska. Zdający z w.w. kierunków powinni posiadać aktualne orzeczenie do celów sanitarno - epidemiologicznych.
 
Uczniowie klasy 3Z i 4TŻ, którzy nie potwierdzili jeszcze pisemnie informacji o danych zdającego, powinni zgłosić się do wtorku  do kierownika szkolenia praktycznego. 
 
Podsumowanie czytelnictwa w ZS Nr 1 im. C.K. Norwida w Świdniku w roku szkolnym 2018/2019 PDF
czwartek, 06 czerwca 2019 13:48

Najlepsi czytelnicy Technikum Nr 2, III LO i ZSZ:

 

1.Karolina Piekarczyk, III LO 3LO – 70 książek

2.Aleksandra Krysa, T 3TŻ – 66 książek

3.Karolina Piasecka, III LO 3LO – 51 książek

4.Aleksandra Serafin, T 1TŻ – 36 książek

5.Karolina Dziurka, III LO 3LO – 23 książki

6.Marcin Golan, T 3TŻ – 22 książki

7.Milena Warda, III LO 3LO – 20 książek

8.Agnieszka Lech, T 3TŻ – 18 książek

9.Kamila Zmora, T 3TŻ – 18 książek

10.Beata Krzyżanowska, T 4TL – 18 książek

 

Średnia wypożyczeń – wszystkie szkoły w roku szkolnym 2018/2019

 

Klasa:

Ilość:

Średnia:

III LO kl. 3

243 książki

16,20

T kl. 3TŻ

192 książki

8,00

T kl. 3 THL

118 książek

4,21

T kl. 2TLŻ

107 książek

3,15

T kl. 4TŻ

105 książek

5,25

T kl. 4TLH

92 książki

3,41

T kl. 1TŻ

73 książki

3,17

III LO kl. 2

53 książki

5,30

T kl. 2TTH

42 książki

2,63

T kl. 1TT

41 książek

2,28

T kl. 1TLH

31 książek

0,89

ZSZ kl. 2BS

13 książek

1,18

ZSZ kl. 3

11 książek

0,92

 

Struktura wypożyczeń – wszystkie szkoły w roku szkolnym 2018/2019:

 

Rodzaj:

Ilość:

%

Podręczniki

814

35,3%

Lektury

734

31,9%

Literatura piękna obca

326

14,0%

Encyklopedie, słowniki, atlasy

144

6,3%

Literatura popularno-naukowa

137

5,9%

Literatura piękna polska

63

2,7%

Materiały pomocnicze

48

2,1%

Książki psychologiczno-pedagogiczne

12

0,5%

Poradniki

6

0,3%

Ćwiczenia

6

0,2%

Gry edukacyjne

5

0,2%

Inne

8

0,3%

 

Średnia wypożyczeń poziomów klas – wszystkie szkoły w roku szkolnym 2018/2019:

 

Poziom:

Ilość:

Średnia:

%

Klasy 1

152 książki

1,92

13,5%

Klasy 2

217 książek

3,06

19,2%

Klasy 3

564 książki

7,14

49,9%

Klasy 4

197 książek

4,10

17,4%

 

Średnia wypożyczeń – wszystkie szkoły w roku szkolnym 2018/2019:

 
Gastronomiczny Dzień Dziecka PDF
środa, 05 czerwca 2019 08:51
Dzień Dziecka w NORWIDZIE świętuje także gastronomia. W tym roku 31 maja w ramach tych obchodów oprócz degustacji wypieków pysznych gofrów, naleśników i ciasteczek odbył się konkurs dla uczniów klas gastronomicznych pt." Wariacje z kurczakiem w tle". Celem konkursu było przygotowanie dowolnej potrawy, której głównym składnikiem był kurczak. W starciu wzięły udział trzy silne drużyny, które swoimi zaangażowaniem wzajemnie się prześcigały. Estetyka wykonanych potraw, smak i kreatywność to kryteria, które wyłoniły zwycięzców.
Jury w składzie: Pani Agnieszka Romanek, Pani Elżbieta Falenta i Pani Małgorzata Motyl z trudem wybrało laureatów, ponieważ wszystkie potrawy były przygotowane na bardzo wysokim poziomie.
I miejsce za "Kurczaka w cieście francuskim" otrzymała klasa 3 technik żywienia i usług gastronomicznych w składzie:
Julita Czerniak
Kinga Pachuta
Weronika Woś
II miejsce zajął "Pieczony kurczak w sosie miodowym w towarzystwie warzyw" klasa 2 technik żywienia i usług gastronomicznych w składzie:
Ewelina Olech
Justyna Olech
Damian Gromek
III miejsce przypadło "Marynowanej piersi z kurczaka z sosem borówkowym" -klasa 1 technik żywienia i usług gastronomicznych w składzie:
Katarzyna Szcześniak
Klaudia Błaszczak
Łukasz Bielak
Uczniowie otrzymali okolicznościowe dyplomy i upominki. Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych wyzwań i sukcesów w gastronomii.
Organizatorzy:
Małgorzata Motyl
Monika Bąk
Anna Kołodziejczyk
 
« pierwszapoprzednia131132133134135136137138139140następnaostatnia »

Strona 135 z 280

 EFRR plakat 12.4-1

 Plakat projektu 12

 plakat.jpg

  plakat EFS przed 2018

  plakat EFS poziom po 2018

 EFS plakat pion po2018

12.4 IV

Sport w Norwidzie

Kort tenisowy

 

 bip_logo_pomn1_grad